Mi alapján kell routert választani?
Sziasztok! Előrebocsátom, nő vagyok, fogalmam sincs a számítástechnikáról, épp ezért félek, hogy ilyen-olyan okoktól vezérelve valami olyan cuccot sóznak rám az eladók, amire tul.képpen nincs is szükségem. Kérlek, adjatok tanácsot, milyen routert (ha esetleg márkát kb. árral is írnátok, nagy segítség lenne) válasszunk!
Kétszintes családi házunkban 2 fix gép és egy netbook van. Vezeték nélkülit szeretnénk. Egyik gép sem csúcs, sőt, több mint 4-5 évesek, minimális tudással, csak éppen hobbi netezésre használjuk.
Előre is köszönöm a tanácsokat!
Létezik vezetékes és wifi router. Ha a netbookot nem kábellel, hanem wifin akarod csatlakoztatni, akkor neked egy wifi router kell. (Pár ezer Ft.-al több csak, de kevesebb kábel kell.) Én ezt ajánlom.
A routerek általában rendelkeznek 4 vezetékes (lan) csatlakozási lehetöséggel és Wireless (antenával a távoli számítógép rádiohullámokon való csatlakozás) kapcsolattal.
A modern laptopok zöme rendelkezik wifi vevövel, valószinüleg a netbookod is.
Ami számít:
sebesség
titkosítás
garancia
ár
Nekem ez van [link] és meg vagyok elégedve vele. 108M sebességű, garancia 5 év.
Router vásárlás:
Nagyon köszönöm! Igen, vezeték nélkülit szeretnénk, amit a netcsatlakozónkba bedugunk és antennával(?) kommunikál a gépekkel. A gépekbe is kell valamit dugni, hogy venni tudják a router jeleit, ugye? És tud 3 gép egy routerről működni? Talán max. 2 menne egyszerre, csak egyáltalán, megoldható, hogy három használjon egy internetelőfizetést?
Bocsánat, ha sok hülyeséget kérdeztem :) !
Igen, müködhet 3 gép is egyszerre, de természetesen ha egyszere használjátok akkor az internet sebessége osztódik, csökken. Milyen internetsebességed van? Nagyobb seb. esetén normál felhasználással nem fogod érzékelni.
Ha vezeték nélkül akarod az asztali gépeket csatlakoztatni: az asztali gépek nem rendelkeznek wifi vevövel, ezért ezekhez vagy beépíthető vezetéknélküli PCI kártya [link] vagy USB wireless adapter [link] szükséges.
Én azt ajánlom, hogy az egyik gép (amelyik a bejövö net, modem közelében van) lan kábelel (kell venni, de nem drága, pár száz Ft) a másik amelyik távolabb van, vagy kábel, vagy Wifi, a netbook természetesen wifi, de ebben valószinüleg van adapter.
USB kontra PCI kártya:
PCI kártyát szerelni kell (nem nagy dolog, alaplapba kell elhelyezni) de stabilabb kapcsolat, az USB-t csak bedugod és telepíted.
Lehet kapni csomagban is router+adapter.
PCI kártya
USB wireless adapter
Köszönöm szépen! Most aztán böngészhetem a sok linket :). Most már van elképzelésem róla, hogy miket kell figyelnem.
Tényleg nagyon hasznos tanácsokat adtál!
Még talán annyit, hogy az egyik legjobb márka a LINKSYS, de természetesen a legdrágább is, de az extra funkciókat ugyse tudod kihasználni, felesleges nagyon drágát venni, ezért Én inkább a TP-LINK márkát javaslom, mely ár-érték arányaiban talán a legjobb, megbizhatóságát szavatolja az 5 év garancia.
Kellemes ünnepeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!