Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A tuning veszélyei?

A tuning veszélyei?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy butána tűnik a kérdésem, (sőt lehet az is)viszont lényegében az érdekelne, hogy milyen veszélyekkel jár egy VGA, CPU esetleg RAM modulok tuningolása, hogy milyen negatív hatássan van ez a folyamat az alkatrészekre.

Nyilván én is konyítok valamennyit a számitógépekhez, tehát a kérdésem nem olyan egyszerü,m int amilyennek tűnik. Az is evidens, hogy például VGA esetén, ha növeljük a GPU órajelet és a VRAM órajelet, akkor egy bizonyos szint után növelni kell az áramellátást és ha túladagoljuk, elfüstöl a kártya, valamint a plusz órajelek miatt a kártya több hőt termel és azzal kezdeni kell valamit, mivel túlmelegszik és a végén a kukába (esetleg a sütőbe :D) kerül.

Konkrétan arra lennék kíváncsi, ha feltételezve mindent jól csináltunk tuning közben és a hőt is elvezettük, akkor a kártya élethosszára milyen hatással van a tuning, szerintem a több áram miatt a kondenzátorok hamarabb kisülnek és cserélni kell majd őket, de ez még mindig nem okoz nagy fejfájást. Arra lennék kíváncsi, hogy komolyabb meghibásodáshoz vezethet -e, ami tuning nélkül 2 vagy több év múlva következett volna be és ha vezethet, akkor miért?

A fenti szövegben VGA -t hoztam fel példának, de ezek a kérdések, ahogy már az elején említettem, CPU -ra és RAM modulokra is érvényesek.

2014. jan. 9. 23:45
 1/8 BM-Striker ***** válasza:

CPU/GPU

Amíg mem túl forró és nem megy túl magas feszültségen, addig nincs gond az élettartammal.

Ha biztosra akarsz menni, csak addig húzd, ameddig elmegy alapfeszültségen.

2014. jan. 10. 00:07
 2/8 anonim ***** válasza:
Kártyánál a GPU tokozása olvadhat meg idővel.
2014. jan. 10. 00:11
 3/8 anonim ***** válasza:
én se értek hozzá ezért érdekelne engem is hogyha a videokártyánál a memoriát húzom annak lehet látni hőfokát vagy honnan lehet tudni meddig lehet? és gigabyte easyboost programa okoz garancia vesztést?
2014. jan. 10. 00:13
 4/8 A kérdező kommentje:
A tuning álltalában garanciavesztéssel jár!
2014. jan. 10. 00:50
 5/8 anonim ***** válasza:

Igen, ha kiderül.

A szofveres tuning nem derül ki, nem látszik a kártyán, mitől égett le. Haver kártyájára a víz folyt rá, a cpu blokkjából szivárgott a folyadék. Lefagyott játék közben, soha többé nem kapcsolt be. Visszament garanciába, küldték a másikat, mert nem lehet megmondani róla, mitől halt meg.

Minden alkatrész véges élettartamú, hiszen áram van benne. Láttál már processzort, amelyik azért ment tönkre, mert öreg? Tuninggal csökken az élettartama, 30 helyett 20 évre, ez elsősorban cpu-ra igaz, a vga-nál több kárt okoz hosszú távon, de ott meg nem annyira éri meg tuningolni, túl kicsi a várható növekedés.

2014. jan. 10. 01:07
 6/8 anonim ***** válasza:
Manapság már nincs túl sok értelme tuningolni.Ha pedig régebbi géped akkor is mérlegelni kell.Nem is minden egyes vga/cpu széria tuningolható.Amelyik pedig jól tuningolható az bírja rendesen.Ilyenek voltak például egyes régi Celeron processzorok.Komolyabb meghibásodás nem fog bekövetkezni ha nem vagy hanyag és mindent óvatosan apró lépésekben csinálsz.Egy adott alkatrészt sohasem szabad túlhúzni,mert nem lehet tudni mit vált ki.Lásd például a Northwood magos Pentium4 procikat.Ezekre jellemző a jellegzetes Northwood-halál szindróma.
2014. jan. 10. 16:01
 7/8 anonim ***** válasza:
0%

Minek tuningolni? Ma már gy i74470k proci is elérhető árkategóriában van. Nem hinném hogy szükséges a húzása. Ha kevés vegyél erősebbet, esetleg 8 magosat.

Lapi halál esetén chipet kell cserélni, ott nem nagyon van más megoldás. Korszerűbb gépeknél láttam hogy sínbe kell a vga-t illeszteni és úgy fogatni a vázhoz, dehát érdemes olyat venni :).

üdv: Csaba

2014. júl. 3. 15:10
 8/8 BM-Striker ***** válasza:

"Minek tuningolni?"

i7 esetén azért mert az Intel nem forgalmaz 150w fölötti TDP-jű asztali processzorokat, emiatt ha felhasználó legerősebb processzort akarja használni, akkor tuningolnia kell.

2014. júl. 3. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!