Miért nem tudok operációs rendszer telepíteni?
Régi gép: Duron 600Mhz S462, Epox 8kta3L+, Delta DPS-200PB 89D, Maxtor 541DX 2B020H1, 1,44 FDD, Asus V7100(geforce2MX) VGA, Via LAN kártya, 52x CD-ROM
Windows XP telepítő meg se nyikkan. Többféle Linux liveCD-t kipróbáltam mindegyik lassú és fura. Virtualbox-ban pillanatok alatt feltelepülnek, azt kérdezik és csinálják ami megvan írva, de a fenti gépen csak kínlódnak, hibát jeleznek(nem írják mi a hiba).
A merevlemezt és a CD olvasót tesztelem másik gépen, mindegyik rendben működik. A tápot nem tudtam cserélni, mert nincs 20pin-es tápom.
A gépet apró darabokra szétszedtem. Az alaplapon nincs púpos kondi, a tápba nem tudtam belenézni(nincs hozzá csavarhúzóm, lusta vagyok szerezni). Alaplapi kézikönyv szerint jumperelés, DIP kapcsolók rendben. Az áram és egyéb kábelek rendesen a helyükre vannak dugva.
A merevlemez 80 eres kábelen master, most a kábel középső csatalakozóján van, de próbáltam a végén is.
A CD olvasó 80 eres kábelen master, most a kábel középső csatalakozóján van, de próbáltam a végén is.
Mindegyik master-nek van jumperelve, több szalagkábelt kipróbáltam.
A bios-t próbáltam fail safe és optimized beállításokkal.
Nem lehet Pendrive-ról bootolni, az alaplap nem támogatja. USB-s merevlemezt látja, de arról sem akar bootolni, pedig azt állítólag tudna.
Lövésem sincs mi baj lehet, de alaplap bajnak tűnik. Hogy tudnám kideríteni mi a gond?
A BIOS látja a belső merevlemezed és a cd olvasód?
Elindul cd-ről a bootolás egyáltalán?
felpörgeti a lemezt? Kiírja, hogy "Cd-ről való inditáshoz nyomjon meg egy gombot? )
Ilyen gépre max egy Windows 98 SE -t raknék fel, annál újabbnak semmi értelme nincs.
MÁS: Komolyan megéri kínlódni egy ilyen értéktelen hulladékkal, ami már netezésre se alkalmas?!
80 eres kábelt használsz.
Ugyebár ennek színesek a csatlakozói.
Próbáltad már így?:
a szinek:
1 csat. kék alaplapba megy
2. csat szürke winchester (Slave)
3. csat fekete cd meghajtó (Master)
"megéri kínlódni egy ilyen értéktelen hulladékkal"
Szerintem tök jó móka egy ilyen régi gépet újra életre kelteni :D
Lehet rajta gyakorolni, elsajátítani a szerelés fogásait...
Más dologra már nemigen jó :D
Most a HDD és CD a szalagkábelek végére kerültek, eddig csak az egyik volt így, mindkettő egyszerre nem. Ennek van jelentősége ha be vannak jumperelve? Ha cable select, akkor számít, hogy a közepén v. végén van, ez oké. De ha fixen slave/master a jumperelés, akkor úgy hittem nem számít.
Találtam egy XP CD-t. Meglepődtem amikor elindult és nekiállt telepíteni. Igazából linuxot tennék rá, mert gyorsabb és legális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!