Mi baja lehet a számítógépnek?
Egy 10 éves gépről van szó amit a szüleim használnak, ami egészen mostanáig normálisan működött. Azonban nemrég jelentkeztek az első hibák. Újraindult egyre többször a betöltési logó során. Aztán később, már a betöltésig sem jutott el. Ezt úgy értem, hogy még a BIOS-ba sem tudnék belépni. De néha azért mégis elindul.
A gépen semmilyen rosszindulatú szoftver nincs, van rajta második operációs rendszer is, ami nincs használatban, így ha az egyik hibás, még ott a másik. De legtöbbször a rendszerkiválasztásig sem jutok el. Tehát ez kizárva.
Merevlemez hiba szerintem nem lehet, mert akkor kiírná, hogy "No operating system" vagy hasonló. Ettől függetlenül, amikor sikeresen betöltődött a rendszer HD Sentinellel ellenőriztem, ami 9 gyenge szektort talált, előreláthatólag 400 napos élettartamot jósolva még a lemeznek. Szerintem ez is kizárva.
Maga a bekapcsoló gomb sincs beragadva, ami esetleg az újraindítást eredményezné, mert szétszedtem és saját kézzel próbáltam elindítani a kis pöcköt, aminek a mechanikája jónak bizonyult.
Pillanatnyilag ha elindítom a gépet, akkor a két jelzőfény közül az, ami a bekapcsolást jelző zöld, az villog (pedig az folytonos világítású volt mindigis), a másik sárga, ami a töltéskor, használati terheléskor villog az most nem világít. A monitor nem kap jelet. No signal.
A gép egyébként olyan furcsa, nyögdécselő hangot ad, majd újraindul és ezt 2-3 másodpercenként ismétli, aztán előfordul, hogy 10 perc után betölt, sikerül feléledni.
De néha be sem kapcsol, csak ha kihúzom a konnektorból és újra bedugom, de akkor is ezt a hibát produkálja.
Olyat is tapasztalok, hogy ha ki van kapcsolva, akkor a billentyűzet NumLock, CapsLock és ScrollLock jelzőfényei sűrűn villódznak.
A CPU órajele ugyan meg volt növelve, de így működött éveken át, nem sokkal, de akkor is meg volt növelve. De nemrég visszavettem azt is.
A gépet belülről úgy megtisztítottam, mintha vadiúj lenne. RAM-okat, merevlemezt, CPU-t, CPU ventillátort, DVD-t, minden ami leválasztható kivettem.
Korábban végeztem már takarítást, mert erős ventillátor zúgása volt a tápegységnek, amit nem lehetett elviselni. De ez már megszűnt.
Sok jövője már ugyan nincs neki, de azért tanulási célból kiváncsi vagyok mi lehet ennek az oka.
Tápegység, vagy alaplapi hiba, esetleg más? Kondenzátorra gondoltam még, aminek nem sikerül feltöltődnie, aztán néha mégis, de akkor elindul a gép. Ilyen lehetséges?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!