Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Nem működik az alaplapi...

Rózsa Noémi kérdése:

Nem működik az alaplapi ventilátor (szerintem). Rövid távon lehet baj belőle?

Figyelt kérdés
Eddig is hangos volt és zörgött, de tegnap már alig akart elindulni, ma meg szerintem teljesen beadta a kulcsot, mert csak a másikat lehet hallani halkan, a nagy zörgést nem. tuti nem javult meg, ugye? ;)

2013. júl. 2. 23:12
 1/8 anonim ***** válasza:
nézd meg forog e ha nem melegszik túl nem lesz baja de kéne tudni hőfokokat
2013. júl. 2. 23:15
 2/8 anonim ***** válasza:
szedd le róla a címkét, adj neki pár csepp szilikon olajat, nyomogasd és forgasd kicsit a ventillátort, radaszd vissza a matricát, hogy a lukba ne fojjon, rakd vissza a gépbe, és úgy fog pörögni, mint a hülye, közbe meg kussba marad. am nem tom mit értesz alaplapi venti alatt, de ha a CPU hűtő, akkor igen, lehet, nekem egyszer elakadt egy tápkábelben, tök lassan indult a gép, nézem már mi a fax az, ho 94°C-os a proci, mé dobálja a képembe azt az 500 hibaüzenetet, oszt látom beakadt a venti, pucoltam is a konektorhoz... a procim megúszta szerencsére.
2013. júl. 2. 23:18
 3/8 anonim ***** válasza:

Milyen alaplapi ventillátor?

Vagy csak nekem nem világos?

2013. júl. 2. 23:31
 4/8 anonim ***** válasza:

Nézzétek, egy alaplapi ventilátor:

[link]

2013. júl. 3. 00:09
 5/8 A kérdező kommentje:
Fúú, ez elég bonyolultnak hangzik. Vajon én is megtudnám csinálni? Az van, hogy takarításon kívül (porszívózás) én még nem csináltam semmit a gépben. A férjem mondogatta mindig, hogy az alaplapi ventilátor hangos, tőle tudom, meg azt is, hogy ezt csak az alaplappal együtt lehet cserélni. De tavaly ő elhunyt, s azóta csak a takarítást csináltam, mást nem. Kép alapján biztos felismerném a dolgokat, de így, hogy CPU meg hasonlók...hát így nem biztos. Segítsetek légyszi! Előre is köszi!
2013. júl. 4. 12:49
 6/8 A kérdező kommentje:

4-es hozzászólónak:

A kis ezüst doboz a fekete körrel a közepén, amin alig olvasható a (talán) ASUS felirat, az lenne a ventilátor?

2013. júl. 4. 12:57
 7/8 anonim ***** válasza:

Igen, az az. Egy icipici ventilátor van egy elég pici hűtőbordán. Valamikor 10 éve volt egy hasonló alaplapom, amin egy ugyanilyen (úgynevezett alaplapi chipset hűtő) ventilátor volt és pár év használat után egyre hangosabban kezdett nyekeregni. Bekapcsoláskor volt a leghangosabb , majd idővel (gondolom ahogy melegedett) elhalkult.

Az a baj ezekkel, hogy nagyon magas fordulaton forognak és előbb utóbb "csapágyasok" lesznek.

Érdemes elvinni egy szervizbe, ahol kicserélik, vagy még jobb esetben leszerelik róla véglegesen és egyúttal a pici hűtőbordát kicserélik egy jobb hővezető szélesebbre-magasabbra amit nem kell külön ventilátorral hűteni.

2013. júl. 4. 15:55
 8/8 anonim ***** válasza:
azt jobb lesz lecserélni, ha nem akarsz új alaplapot venni, vagy ha nem cserélik le szervizben, vagy nem tudod te se lecserélni, akkor meg érdemes csökkenteni a processzor órajel frekvenciáján, különben megsül az északi híd (ugye amin van a venti a hűtőbordával). olyan hűtőbordát másik kidobott alaplapokról tudsz leszerelni, olyanokat találsz a méhbe, vagy esetleg találsz otthon is. ha sikerül új hűtőbordát beszerezned, a régit fogóval óvatosan leszereled, letörlöd alkohollal(!) a chipet amit hűtött, ugyanígy letörlöd a beszerelendő hűtőborda alját, kensz rájuk vékony rétegben de egyenletesen hővezető pasztát, vagy szilikonzsírt, fölteszel a másik hűtőbordát, a két pöcköt benyomod az alaplapon található lukakba, és mehet a gép. úgy már nem fog megsülni semmi, ráadásul rendesen kussba marad. érdemes még ellenőrizni a hőmérsékletét, ha túl forrónak találod, be kell szerezned egy kisebb ventillátort, amit a felszabadult alaplapi csatlakozóba bedughatsz. am őszinte részvétem.
2013. júl. 4. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!