Most cseréljek hardvert? Vagy akkor járok jobban, ha még várok vele?
Adott egy 3 éves asztali PC.
ASUS m4a77TD alaplap, AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3,4 Ghz-es négymagos processzor, 2x4GB 1333 Mhz-es DDR3 ram, egy MSI Geforce 460 GTX HAWK (850Mhz mag, 1700 Mhz Shader, 4000 Mhz memória, 256 bit, 1 Gb DDR5, PCI-E 2.0), egy 128 GB-os Kingston V200+ SSD, ami a lap miatt csak SATA II-es csatin megy és egy 500 W-os Chieftec táp.
Szeretnék egy Intel i5-3570K procit (3,4 Ghz, 4 mag) egy ASUS P8H77V-LE lappal, hogy SATA III-ra kerüljön az SSD, 1600 Mhz-en menjenek a ramokat és legyen USB 3.0-ám. A vga egy 660 GTX lenne. A konkrét típust az ár dönti el.
Játékok terén komolyan érezhető volna a gyorsulás vagy inkább még várjak az év végéig és komolyabb vasra cseréljem?
A 3570K kissé túlzás, egy olcsóbb i5 is megtenné ha mindenképpen váltani akarsz/bár a Phenom II X4 965 is megfelelne erősebb vga mellé is/, ssd-nél igazából a valós használatban nincs olyan nagy jelentősége a sata2/3-nak, de persze papíron/meg amúgy is/ jobb a sata3, ha nvidida párti vagy akkor a gtx660 lassan értelmes áron kapható/nálunk az nvidia kártyák erősen túlárazottak/, tápod jó, ramnak szintén nincs nagy jelentősége-teljesen jó az 1333MHz-es is.
Összefoglalva én csak a vga-t cserélném le most az valós gyorsulást hozna a játékokban a többi elhanyagolható.
Miért lenne muszáj együtt cserélni? Nekem egy 3,6ghz-en járatott Phenom II X4 mellett egy tuningolt 7850 2gb (kb gtx660 szint)van és a vga kihasználtság gyak mindig 100% közelében van.
A 7870 meg nagyon jó vétel 60e alatt, egy árban van a 660-al, de gyorsabb annál és több a vram is rajta.
A Windows élményindexben több pontja van a vga-nak, mint a cpu-nak, ebből is gondolom, hogy hiába kerülne bele gyorsabb vga, a proci már kevés volna kiszolgálni.
A ram gyorsítása számomra is csak játék a számokkal és max lélektanilag számít, mivel fogalmam sincs, hogy ha 1600-ra vagy 1800-ra gyorsulna, az valójában mennyire volna észrevehető. Neten sem egyszerű ezzel kapcsolatban infót találni, csak száraz szintetikus teszteket semmitmondó pontokkal...
A vga volt az, ami mellett én döntöttem és ismerősök ajánlották ahhoz a procit. Mivel nem ismerem, annyi volna a cél, hogy a 2 összhangban legyen, azonos legyen a keresztmetszet.
A 7870 sem és a 660 GTX sem volna az igazi az alaplapomba. Sántítana kicsit. A jelenlegi vga-m PCI-E 2.0 csatival megy az alaplapba. Ezt támogatja max. A 7870/660GTX már 3.0-ás szabvány és a váltással pont a duplájára nőtt a sávszélessége, így az én lapomban nem menne úgy, mint amire valójában képes, ezért felesleges szerintem alaplapcsere nélkül. Viszont, ha már muszáj alaplapot cserélnem, semmiképp sem akarok AMD-t megint. Én is egy vga cserével kezdtem el játszani a gondolattal először, aztán rájöttem, hogy nem elég. :S
Valószínűleg a Te konfigodban is emiatt tapasztalod az általad leírtakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!