Az ext fájlrendszerek miért nem töredeznek mint az ntfs?
Most tudtam meg, hogy az sxt fájlrendszerek nem töredeznek. Eddig nem tudtam, mert most használok először linuxot.
Kiváncsi lennék rá, hogy miért lehet ez?
köszönöm
Másképpen működik.
"6.8.8. A töredezettség (fragmentation) megelőzése
Amikor egy fájlt a lemezre írunk, nem mindig lehet egymást követő blokkokat használni. Azokat a fájlokat, melyek blokkjai nem egymást követik, töredezettnek (fragmented) nevezzük. A töredezett fájlok olvasása lassabb, mivel a lemez író-olvasó feje sokat mozog ilyenkor. Ezért szükséges védekezni a töredezettség ellen, habár a probléma csökkenthető jó gyorstár (cache puffer) és előreolvasás (read-ahead) alkalmazásával is.
Az ext2 fájlrendszer a fájlok blokkjainak egymás közelébe rakásával igyekszik a töredezettséget minimális szinten tartani, még akkor is, ha egymást szorosan követő blokkok nem találhatók a lemezen. Ezt úgy éri el, hogy gyakorlatilag mindig a legközelebbi blokkot foglalja le egy fájl következő blokkjaként. Ezért az ext2 fájlrendszerek esetén többnyire nem kell a töredezettség miatt aggódnunk. Ha mégis szükség lenne a töredezettségmentesítésre ext2 fájlrendszer esetében, létezik erre program, amelynek meglepő módon defrag a neve."
Ezek szerint mégis van linuxos defrag. Érdekes, sosem gondoltam volna, eddig nem volt rá szükségem. :)
Utolsónak:
Te most engem (08-22 21:44) idézel? :)
No-no, én megjelöltem a forrást is, amire egyébként is GNU licenc vonatkozik:
Jelen dokumentum a GNU Free Documentation Licence, Version 1.1 (GNU Szabad Dokumentációs Licenc, 1.1 verzió) feltételei szerint másolható, terjeszthető és/vagy módosítható; állandó fejezetek, előoldali és hátoldali szövegek nélkül. A licenc egy másolata megtalálható a "GNU Free Documentation License" című fejezetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!