Az AMD processzoroknak tényleg baromi hangos a hűtője? Azért el lehet viselni?
AMD processzorból van max 35 wattos és max 100 wattos is. Az se mindegy hogy mire használod. Az emberek többség böngészik, ami miatt a processor valójában soha nincs terhelve, ergo alig fogyaszt áramot, ergo alig kell hűteni, ergo nincs hangja.
A hangosság nagyon szubjektív dolog, van akit nem zavar a porszívó se, van aki teflontalpú egeret vesz, ami halkabban csúszik. Ezek szélsőségek ugyan, de a kettő közötti úgymond normális tartomány is nagyon nagy.
A környezet megintcsak befolyásol, ha a háttérzaj, vagy éppen egy játék hangereje amúgy is nagy, akkor mindegy mekkora a processzorhűtőé.
Fenntartva a fentieket, az összes gyári processzorhűtő kukába való, mindegy hogy AMD vagy Intel. Én elég érzékeny vagyok a zajra, úgyhogy a következőket csinálom. Az a gép, amivel dolgozom egy energiatakarékos AMD Phenom II, 65W max fogyasztással. Erre raktam egy szép nagy Scythe Ninja hűtőt (jó régi, van minimum 5 éves, AMD sokáig használ egy foglalattípust, nem kell mindent mindig cserélni), ventillátor nélkül. Magyarul 0 dB a hangja. Viszont a házba magában van egy szabályozott 3 ventillátor is, vagy fix 800 fordulatosak (ha nagyon fülelsz, akkor hallani lehet őket), vagy szabályozottak (tehát tipikusan egy helyben állnak, mint például most ahogy ezt gépelem). Vagyis a leghangosabb eleme a gépnek a merevlemez. Ami gumibakokra van állítva, lehet ilyen házat kapni (Antec). A merevlemezt igazából lusta vagyok lecserélni SSD-re.
Van egy másik gépem is amin játszok, és amúgyis hangos környezetben van. Ez is AMD, valamelyik régebbi típus. Ezen meghagytam a gyári ventillátort, mert igaz, hogy még alapjáratban is 1800-at forog, de a játék és a háttérzaj miatt úgyse nagyon hallom.
A nagyobb teljesítményűek gyári hűtőventillátora alulméretezett, ezért visít, mert magas fordulatszámon kell pörögnie, hogy a kellő mennyiségű levegőt szállítsa. Az olcsóbb, gyengébb procikra is ugyanezt a ventillátort teszik, csak kisebb bordával, és persze azok nem is melegednek annyira, mint az izmosabbak.
Javaslom egy CoolerMaster hűtő beszerzését, pl. a DK8 olcsó (kb. 2-3eFt) azon 8cm-es ventillátor van, nem 5-6cm-es, és alacsonyabb fordulatszámon dolgozik, ergo csendesebb.
Nekem az AMD FX(tm)-4100 Quad Processor (Black Edition)
a processzorom azt se hallom hogy egyaltalan menne a hutoje xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!