Szeretném kicsit "tuningolni" TP-LINK TL-WR542G routeremet, hogy kicsit messzebbre menjen a jel és erősebb legyen. Egy külső antenna segítségével lehetséges?
Köszönöm! SZünetmentessel ( egyben túlfeszvédővel) rendelkezem, először ilyen APC készülékkel: [link]
Ezt nemrég szereztem be: [link]
Valamint egy MCE villámvédővel is rendelkezem. Csak a UPS és a villámvédő volt akkor (a 900-as APC-t nem olyan rég vettem) a "mögöttük" levő készülékek nem károsodtak. De a tévék, 2 házimozi, otthoni szerver, noti nem voltak védve, mert pont akkor akartam megvenni egy újabb szünetmentest. Szóval azok megszívták..
A lényeg: óriási kert, vastag falak, nagy távolságok. Ezért szeretnék egy komplett rendszert kiépíteni hogy mindenhol legyen jel.:) Kábelnetem van, a modemhből UTP kábelen jön ki a jel. Nem szeretnék megosztani, sem kilométerekre levő helyekre ellőni a jelet. Semmilyen tereptárgy nincs, csupán a szomszéd házak falai, ami nem baj, sőt legalább nem tudják lopni a netet.
Amúgy tervben van még egy teljesen ingyenes, nagy teljesítményű "kertvárosi hotspot" (2-4 km-es hatókörben), mivel nagyon sok idős ember, gyermekes család, és sajnos néhány szegényebb család él itt a kertvárosban (amúgy a legszebb, legcsendesebb környéke a kerületnek, attól hogy egy-két szegényebb család él itt, nem putri! Nagy célom, hogy ők is bele tudjanak kóstolni az internet világába, mivel egy kósza felmérést végeztem, hasracsapás-szerűen. 10-ből, 2-4 idős, nagycsaládos, szegényebb embernek van internet előfizetése. (jómódú, és átlagcsaládok nincsenek benne!) Kb. 30-40 házat kérdeztem végig. Jó lenne, ha minden kertvárosi családnak meglenne a lehetősége arra, hogy netezzenek. Vagy például padon, téren üldögélve, vagy buszmegállóban ácsorogva csak előkapni az okostelefont/notebookot és bárki kedvére szörfölhetne. Ennek nagyon örülnék. Ezt csak önkormányzati, vagy más támogatással tudnám megvalósítani, kb. félmilliós összeggel számoltam a rendszer kiépítésére. Ennyit nem tudok rászánni.
hülyeség ez a fél milliós dolog...
max 15-20 ezer forintból kijön a hotspot...
először is:
valami magas helyre szerelj egy körsugárzó antennát,ilyet:
vegyél hozzá egy AP-OT:
legeslegjobban a mikrotiket ajánlom,mert ez már egy komoly net szolgáltatói eszköz,hotspot célokra.
Saját operációs rendszere van.
de ehhez kell egy mikortik rádió kártya:
Az utolsó kártyának 350mW az adóteljesítmény tehát ezt ajánlom 1-5km-re ha rossz a rálátás.
de a többi is jó.
pigtail a kártyához:
Szerelt kis veszteségű koax kábel:
RP-SMA-N aljzatost kell kérned,mert az jó az antennához.
a wireless-bolt 2150 forintért megszereli csatlakozókkal együtt.
(nem érdemes mással megcsináltatni,vagy otthon házilag mert leeshet a csatlakozó a kábelről a boltba meg tudják hogy mit hogy kell)
ÉS kültéri doboz az ap-nak:
semmiben sem különbözik,jobb inkább egy gyári ap-t megvenni.
nem bíznék az ilyen dolgokban.
Egy mikrotik routerboardot (411) pont hotspot célra találták ki.
nem hiába hogy az összes net szolgáltató mikrotiket használ.
még én is,csak én a régebbit a 133C3-mat.
tökéletesen teszi a dolgát,egy senao 2511-es miniPCI-jal.
Ezt is ajánlom (200mW-os az adóteljesítménye)
kilométeres távokra használják,csak az a baj hogy csak 802.11b szabványba kommunikál.
persze.
Hatótávolság:600-700 méter,irányítottan.
200mW kimenő teljesítménnyel.
Megbízható 11Mbps átviteli sebességgel.(nem is akarok nagyobb sebességet mert azért ne legyen már idegen embernek több megabites netje ingyen,ennyi pont elég videó nézésre,e-mailezésre,facebookozásra,és egyéb weboldalak nézegetésére.)
Tapasztalataim:
-Ha nedves az idő akkor a jel minősége csökkenthet,ezért érdemes nagy adóteljesítményű kártyát venni az AP-ba.
-Mivel hideg havas tél jön érdemes a kültéri doboz lyukait (ahová a kábelek mennek)leszigetelni szigetelő szalaggal.
-Hó zápor után érdemes az antennáról leporolni a havat az antennáról (főleg ha parabola,vagy grid antennáról van szó mert abban könnyen meggyűlhet a hó) mert brutálisan csökkenni fog a jel minősége.
Érdemes 1 héten egyszer belenézni a mikrotik ap operációs rendszerébe és megnézni a csatlakozottak számát és a naplót is olvasgatni.
Sajnos mikrotikon csak ethernet kábelen keresztül elérhető az Op.rendszer.
Cuccaim:
1db mikrotik routerboard (rb133c3) level 4 licenszel.
(Gyárilag nem lehet ezt a típust Ap-ként használni de én vettem hozzá egy level 4-es licencet,és már lehet)
1db Senao 2511MP 200mW-os kártya (3000ft a wireless boltba)
1db Atheros CM9-es 5ghz-es kártya
1db Jó minőségű 0.4dbm veszteségű koax kábel (a wireless-bolt 2110Ft-ért megszereli csatlakozóstól.
1db Gewiss kültéri doboz (
1db TP-LINK TL-ANT2424B grid antenna. (7-8000 ft újonnan)
2db pigtail kábel a kártyához(1400 ft a wirelessboltba két darab)
Most készülök leváltani a senao kártyát egy R52H 350mW-os kártyára.
Ha egy ap-ot akarsz üzemeltetni akkor fölösleges szünetmentes táp.Már pedig hotspothoz 1db AP szükséges.
Sokan azt mondják hogy km-ert áthidalni lehetetlen ha egy lapotop vagy egy telefon veszi a jelet a másik oldalról.
Ezeknek ne hidj.
Magasra szerelt antenna kell hozzá,és rálátás!!!.és menni fog.
szívesen.
ha bármi kérdésed van írj ide.:-)
olcsón adja a kültéri antennát!
24dbi-eles új 2000ft-ért adja.
én most vettem tőle egyet egy 19dBi-elest,érdemes szerintem tőle vásárolni.
mert mese szép ár ennyiért.
Köszi, szerintem erre lecsapok! Ma éppen azt néztem, hogy hova rakjam és mekkora árbóc fog kelleni. A már nem használt kéményen lesz. 2m-est néztem. Nemrég bukkantam rá a TP-LINK TL-WA5210G kültéri ap-ra. [link]
Egy Újpesti boltban 10 000 Ft-ért láttam.:) Külső antenna csatlakozása is van, van rajta földelés és csak egy UTP kell bele, PoE adapterrel akár 6.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!