Hogy lehet "felhúzni" processzort?
Igen, ettől gyorsabb lesz, valamennyivel, ez függ a processzortól, hogy milyen jól finomhangoltad a beállításokat és hogy épp mennyire jól sikerült darabot fogtál ki, hisz nincs két egyforma processzor ilyen tekintetben.
Processzort túlhajtani leg egyszerűbben a BIOS-ban lehet. Ha a processzor szorzója szabadon állítható felfelé (AMD-nél Black Edition, Intelnél K jelzés, a modern processzorok esetén), akkor roppant egyszerű a dolgod, hiszen csak ezt kell megemelni és nő az órajelt.
De a legtöbb processzornál csak lefelé lehet állítani, így más értékekhez kell nyúlni: régi gépeknél FSB, amd-nél az alap órajel (általában 200, ezt szorozva a szorzóval jön ki az órajel, pl 200x16 = 3200 Mhz = 3.2GHz), újabb inteleknél máshogy hívják az emelendő dolgokat, pl BCLK, stb, tehát ez a géptől függ.
Általában apró léptékkel emelik ezeket az értékeket és hosszú stabilitás teszteket végeznek velük, figyelve a hőmérsékleteket is. És így szépen emelgetve meg kell találni azt a határt, ahol még stabil a rendszer és nem melegszik túl.
És jöjjenek a kockázatok: egy rosszúl beállított feszülséggel (hisz ez is állítható föl és le) hazavághatod a méregdrága géped, ha pedig a füst kijött a gépből, már késő, mert annak bent a helye. :) Persze ennél öszetettebb téma és nem is vagyok szakértő benne, csak nagyvonalakban leírtam.
Persze Windows alá is vannak órajel emelő programok, hogy ne kelljen annyit újraindítani a teszteléshez.
Komoly tuninghoz alapfeltétel még egy jobb fajta processzorhűtő is, mert erre a gyári alkalmatlan.
És a legfontosabb: Ha tuningolod a procit és baja lesz, felejtsd el a garanciát.
Tehát: CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE.
A legtöbbször elmondható, hogy nem éri meg, ez csak a tuningőrülteknek jó szórakozás, a hétköznapokban nem veszed igazi hasznát. Én például a stabilitás híve vagyok a teljesítmény felett, így alap órajelen jár a Phenom II 955-öt procim, hiába Black Edition.
Viszont ha nevezhetjük tuningnak, én csökkentett feszültségen járatom, mert a gyári érték (1.45V) túl sok, így 1.25V-ra vettem vissza, ami jótékonyan hatott a hőmérsékletre. (és tán a fogyasztásra is kicsit)
Legegyszerűbb módja, ha felcsipeszeljük a fregolira és felhúzzuk pár mozdulattal.
A túlhajtásról meg vannak topikok a számtech fórumokon. Jó lenne azt is tudni, hogy milyen prociról van szó és milyen alaplap/táp/hűtés párosul mellé.
A szorzózáras prociknál általában az alapórajel növelésével lehet játszani, de ilyenkor több rendszerelemre kihat a változtatás, így ezekre is oda kell figyelni (esetleg külön kitesztelni, hogy mennyit bír az alaplap, RAM stb). Az egészet végletekig lehet feszíteni, ha a feszültséggel is játszunk, de ehhez nagyobb hozzáértés/odafigyelés illetve komolyabb alkatrészek/hűtés is kelleni fog.
BCLK = alapórajel (Baseclock). :)
Integrált északi híddal rendelkező prociknál, már nincs hagyományos FSB (AMD-nél Hypertransport, Intelnél meg Quickpath Interconnect), így marad az alapórajel elnevezés ilyen esetekben. :)
"Egyébként normális, hogy az Intel Core 2 Duo processzorom magja 79-80 fokosak"
Nem igazán! Lehet ki kéne porolni a gépet, megtisztogatni a hűtőbordákat/lapátokat, újra pasztázni a CPU-t (vékonyan!) illetve jó lenne egy-két rendszerhűtő ventilátor is, ha még nincs...
Tudtad hogy a procik füsttel működnek?
Ha kijön belőlük már nem működnek.
Egyébként nincs rendszerhűtő.Pasztám sincs.
Biztos? :D Akkor nem lep meg, de a viccet félretéve, már elfüstölt volna nélküle, szerintem. Mindegy, ilyen helyzetben a tuning gondolata se forduljon meg a fejedben, max lefelé :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!