Ilyen lopás esetén nem lehet a rendőrség segítségét kérni?
Lehetni lehet, főleg, ha van mivel igazolni (e-mail, felvett telefonbeszélgetés, posta feladóvevény, amin a címe is ott van), más kérdés, mennyit foglalkoznak vele.
Most mondanám, hogy 1700 Ft-ot az sem ér, ha egy-két órát elvesznek az életemből ügyintézéssel, de úgy meg megússzák a piti tolvajok. Jelentsd fel nyugodtan.
Azért ez közöld előtte vele is, hátha meggondolja magát.
nem ám énrám megharagudni érte,de te még igencsak kezdő vagy,
1- birtokon kívülre helyezed magad (pénz nélkül átadtad a tulajdonodat)
2- pattogsz mint a nikkelbolha 1700 ft-ért,amikor büntetőügyben 20 000 ft-nál indul csak eljárás
A nagy képűségedből meg nagyon gyorsan vegyél vissza,nem azért tettem fel a kérdést hogy egy hozzád hasonló flegma ember írjon választ,mellesleg semmi haszon nem volt benne.
Azaz magyarán mondva ellopta az 1700 forintomat de fogjam be a pofámat,mert annak ellenére hogy lopás történt,kicsi az értéke és ez nem a rendőrségnek a hatásköre.Erre még nem találtak ki semmi törvényszerűt.Így van?
" ellopta az 1700 forintomat de fogjam be a pofámat "
így van,
ezt akartam már az előző válaszommal is finoman az értésedre hozni,
szép napot,és én léptem lefele,pá
"Minden olyan hülyét". - Elkövetéskor az összesített érték számít, tehát a 3. hülye után már igen "rossz színben tüntetnek fel".
Fokozatosság elve. Természetesen megteheted a rendőrségen a feljelentést, minden további nélkül is. A rendőri szerv pedig mérlegeli az adott ügyre fordítandó erőforrásokat. Ha ismered az illető nevét-címét, akkor kérj ellene fizetési meghagyást (ez eljárási illetékköteles, kicsit több, mint a duplája az illetéke az eljárásnak), ebben követelheted vissza a pénzed - és az egyéb költségeid.
Alapvetően itt még csak te kiáltasz lopást (azaz vádolsz meg egy lehet, hogy jóhiszemű, de éppen kómában lévő vevőt...) lopással, ez igen aggályos.
Nem a te feladatod az, hogy megítéld mi történt. Egyelőre közöttetek polgári kötelem alakult ki (az adásvétel az), a te oldaladról teljesítettek, az ő oldaláról még nem. Megsúgom, ha én nyújtok egy szolgáltatást, aminek az ellenértéke 600.000 Ft, és ezt nem fizeti ki az akinek a szolgáltatást nyújtottam, akkor ő bármennyire furcsa, nem lopta el a 600.000 Ft-om.
Emellett a lopás tényállásához igazolnod kell, hogy tulajdonjog-fenntartással értékesítettél, azaz a közöttetek lévő ügyletben egyértelműen ki kell derülni, hogy a tulajdonjogot a vételár maradéktalan megfizetéséig fenntartottad, vagyis még jelenleg is tulajdonlod azt, csak - ahogy már írták fentebb - birtokon kívül kerültél.
Ha a tulajdonlást sem tudod igazolni, akkor a polgári kötelem alapján követelheted az összeget, vagy kérheted az eredeti állapot visszaállítását - és ha van olyan igazolható károd, amelyet a Ptk. kárként kezel és megfizetésre rendel, akkor annak megfizetését.
Nem az értékkel van a baj, senki nem mondta, hogy téged nem véd a jog, a hatóság. Minden eszköz megvan a kezedben, hogy lépj. Elsősorban polgári úton kell elindulnod, annak a módja a fizetési meghagyás (ezt közjegyző tudja kiállítani), majd azt követően végrehajtás vagy per. Ha van jogerős végzésed arra vonatkozóan, hogy ő valóban tartozik neked, akkor elindíthatod annak az érvényesítését.
A rendőség akkor fog közbelépni, hogyha bűntett, vétség vagy szabálysértés történik, de alapvetően a rendőri szerv a végrehajtó és nem az ítélő hatalom része, nem sok mérlegelési joga van, hogy "kinek van igaza", ezt majd az illetékes törvényszék eldönti, és a rendőrség annak a döntésnek megfelelően cselekszik.
Elvileg foglalkozniuk kellene vele, gyakorlatilag nem fognak. Még téged fognak hülyének nézni, ha ekkora összegre feljelentést akarsz tenni. Sajnos ez van.
Nekem egy 30 ezer forintos kárra (az mondjuk nem lopás, hanem rongálás volt) se tettek semmit, csak párszor behívtak beszélgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!