Lassítja a 32 bites win7 a gépem?
#8:
„Ha a Windows 7 rendszert szeretné futtatni a számítógépén, a következőkre lesz szüksége:
…
gigabájt (GB) RAM (32 bites) vagy 2 GB RAM (64 bites)”
Tehát nem szükséges 4GB RAM a 64 bites Windows-hoz. De trükközéssel még 2 GB sem kell.
2. „64bites rendszer maximum 128gb memóriát tud kezelni”
Ezért írtam, hogy elméletileg. A valóság az, hogy az operációs rendszerek közül a Windows – és nem úgy általában a 64 bites rendszerek – jelenlegi változata esetében valóban van egy ilyen korlát. (Ami később változhat.) De ez már részletkérdés, nem hinném, hogy ilyen jellegű problémával küzdene a kérdező.
A leírással próbáltam eloszlatni pár félreértést, és megmagyarázni, hogy mi a tényleges helyzet.
Az, hogy 4 GB RAM alatt Win7-et kellene telepíteni, vagy érdemes inkább azt választani, az így ebben a formában nem igaz. Ez viszont már sokkal inkább olyan kérdés, ami kapcsolatban áll a kérdező valódi kérdésével, illetve aki nem jó információt adott, az megtudhatja belőle, hogy miért nem jó az, amit ő mond.
#9-#10 - Simon Richard:
Nem okoskodom, hanem próbálok rámutatni a hibásnak tartott információra, hozzátéve azt amitől érthetővé válik, hogy miért tartom hibásnak az infót. Ez nem csak a kérdezőnek szól, hanem a válaszolóknak is.
A hülyeség talán erős szó volt. Akkor inkább úgy fogalmazok, hogy megalapozatlan, légből kapott véleményt olvastam tőled, ami nem következik logikusan a rendszer működéséből.
Kb. olyan ez, mintha azt mondanád, hogy a légzsákkal, központi zárral felszerelt autó gyorsabb lenne annál, ami nem rendelkezik ezekkel. Sem a légzsák, sem a központi zár nem gyorsít az autón, sőt a plusz tömeg miatt még lassít is rajta egy kicsit.
Ugyanez igaz a Win7 különböző változataira. Az operációs rendszer alapja ugyanaz. (Ugyanaz a kernel, ugyanazokkal a driverekkel, programokkal, szolgáltatásokkal.) A kiegészítőkben különbözik csak. (Lásd: [link] )
Viszont a plusz szolgáltatások plusz futtatandó kódot jelenthetnek. Pl. Ultimate esetén ugye van ReadyBoost, így a pendrive behelyezésével a ReadyBoost kompatibilitás ellenőrzése is lefut, így összességében lassabb az egész folyamat. Nüansznyival, de lassabb. Viszont az ehhez a művelethez tartozó kód is benne van a rendszerben, tehát itt már érezhetően több helyet fog foglalni a frissen feltett rendszer a merevlemezen.
De fenntartom a lehetőséget, hogy én tévedek. Amennyiben tudsz mutatni objektív tesztet, szakértői véleményt, ami a te állításodat támasztja alá, akkor hajlandó vagyok a véleményed megalapozatlanságát visszavonni.
#13:
„minden pc guru 4 gigát javasol”
Így már elfogadhatóbb. Bár azt gondolom, hogy 3 GB esetén, ha használsz 64bitre optimalizált szoftvereket – pl. Photoshop 64bit –, akkor érdemesebb inkább kihasználni a 64 bit előnyeit.
„nem azt mondtam hogy kötelező anélkül nem indul”
Pedig így volt érthető. Rendszerkövetelményt – követelmény, tehát kötelező – írtál. Bár szőrszálhasogatásnak tűnik elsőre, de szerintem azért érdemi különbség van a kettő között. Akinek nincs bővebb információja, az könnyen értheti félre, értheti rosszul amit írtál.
No, az előző válaszom valóban technikai jellegű volt.
Egy kicsit nézzük meg gyakorlati oldalról a kérdés második részét:
Önmagában kicsi az esélye, hogy a 32 bites rendszer a lassulás oka. (Maximum ha tényleg a rendszerkövetelményeknek alig megfelelő gépről van szó.)
Esélyesebbnek tartom, hogy valamelyik fő hardverösszetevő – chipkészlet, merevlemez vezérlő, videokártya – illesztőprogramja (drivere) okozza a látszólagos lassulást. Ennek lehet az az oka, hogy az adott hardvert a Vista felismerte, de a Win7 már nem.
Most nézegetem a laptop support oldalát, és itt kizárólag Vista drivereket látok: ( [link] ) illetve ( [link] )
Most ez vagy azért van, mert az Acer úgy gondolta, hogy ehhez a laptophoz már nem nyújt Win7 támogatást, vagy azért, mert a Vista driverek kompatibilsek a Win7-el. Én azért megpróbálnám a Win7-re telepíteni a Vista drivereket. Ha nem megy, akkor ennél a laptopnál nem biztos, hogy érdemes Win7-et telepíteni.
Ez esetben mivel úgy tűnik, hogy kizárólag Vistához van hivatalos támogatás, így érdemes azt használni. (XP-t sem ajánlom, hiszen ehhez ugyanúgy nem lesznek akkor driverek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!