Hülye vagyok a számítógépekkel kapcsolatban. Hogyan tudnék még megmenteni pár adatot? (És még pár kérdés)
Windows xpm van, valószínűleg nem eredeti(nem tudom biztosan). Tönkrement a merevlemezem, ha elindítom a gépet egy idő után újra indul, majd megint újra indul. csökkentett mód se indul el. Tehát ha most veszek 1 merevlemezt kb 20-30 ezerért, akkor csak azt kell néznem hogy kompatibilis-e az xp vel? Vagy azt is hogy milyen videókártyához,memória kártyához kompatibilis?(igen, nagyon hülye vagyok a számítógépekhez)
Másik kérdés: Megprobálnék csak 1-2 adatot elmenteni róla, kiszeretném kapcsolni a S.M.A.R.T.-ot mivel így állítólag elindíthatom. Az elején benyomom a DEL-t, bejön a STANDARD CMOS Features, Advanced BIOS features, H/W Monitor stb... De egyik menüben sem láttam semmilyen S.M.A.R.T.-al kapcsolatos dolgot. Akkor hogyan tudnám kikapcsolni a S.M.A.R.T-ot?
Biztos vagy benne, hogy a merevlemez ment tönkre?
Kétféle merevlemez van, SATA csatlakozós (ez az újabb), és a régi típusú, ahol egy széles szalagkábel csatlakoztatja a merevlemezt az alaplaphoz (IDE, ATA, PATA néven is hívhatják). SATA merevlemezt kellene venned, mert ez újabb, korszerűbb, olcsóbb. Viszont azt még meg kellene nézned előtte, hogy van-e SATA csatlakozó az alaplapodon, illetve jön-e SATA csatlakozó a tápegységből.
3 lehetőség van:
1. van SATA csatlakozó az alaplapodon, és van SATA tápkábel a tápegységből: ilyenkor teljesen egyértelmű
2. van SATA csatlakozó az alaplapodon, de nincs SATA tápkábel a tápegységből
ilyenkor SATA merevlemezt veszel + egy átalakítót a tápkábelhez (Molex-SATA átalakító, kb. 300 forint)
3. nincs SATA csatlakozó az alaplapodon, bár ez valószínűtlen.
A google-val kereshetsz képeket ezekről a csatlakozókról, hogy azonosítani tudd őket az alaplapodon.
Ha az eddig leírtak túl bonyolultak voltak, akkor fogod a merevlemezt, kiszeded, elviszed magaddal a számtech.boltba, és megmondod, hogy egy ilyet kérsz.. :)
De ha te magad mondod, hogy hülye vagy hozzá, akkor én azért megkérdezném valakitől, hogy most tényleg a merevlemez rossz-e, nehogy feleslegesen vegyél egyet. A merevlemez pedig nem 20-30ezer, hanem egy 500GB-os merevlemezt kapnod kellene 10.000 forint körül.
Addig amíg nem vettél egy új merevlemezt, szerintem kár kísérletezni az adatmentéssel, mert többet árthatsz vele mint használsz.
[link] Samsung hd200hj -m van.
Megtudtam nézni hogy az elején ezt írja ki: "hard disk: S.M.A.R.T Status BAD, Backup and Replace"
És pont 1 évvel ezelőtt volt hogy az egyik elsődleges adat patrícióm csak úgy NTFS ről fat32 re váltott és minden adat elveszett róla. Régebben erre mondták nekem hogy haldoklik a merevlemez. Akkor szerintetek merevlemez vagy más baja van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!