Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Behalt a gép, hol lehet a baj?

Captain Frájer kérdése:

Behalt a gép, hol lehet a baj?

Figyelt kérdés
Hali! Van nekem egy gépem, ami eddig hibátlanul működött, én mindössze csak át akartam pakolni egy házba és tápot cseréltem. Szépen összedugosgattam mindent, majd bekapcs és elsőre alig halható kerepelő(az új ventinek tudtam be, ezért nem foglalkoztam vele) hang mellett, de elindult. Kiírta, h nem találja a c meghajtót(mikor kivettem azt vettem észre, h a merevlemez tetején az alumíniumlemez felfeszült...gondolom ez baj :S). Elindítottam újból azzal a szándékkal, hogy megnézem, melyik venti kerepelt, de mivel nem jöttem rá, ezért kikacsoltam. Lehúztam a merevlemezt a tápról, h kiderítsem a felfeszülés miatt megsérült-e és azt hallottam-e, de akkor egy másodperc után elszállt az áram a gépből :S Utána nem tudtam bekapcsolni. Rákötöttem alaplapra és vidikarira a régi tápot, h megnézzem be tudom-e kapcsolni, de nem ment...Mit kéne megnéznem és hogyan, hogy megtaláljam a hiba forrását? Az új táp egy frissen bontott Corsair TX750W v2.
2011. jún. 16. 18:02
 1/10 anonim ***** válasza:

lol

Egy vinyó úgy össze van rakva hogy az az életbe nem fog felfeszülni egy gépházba való normális berakástól.

Meg ha olyan ügyes voltál hogy szétfeszítetted akk gondolom rányomtad utána az elektronikára a fémlemezt és csináltál egy jó kis rövidzárlatot. Amivel kisüthetted az alaplapot vagy a tápot. De az is leget hogy még a procit is.

Grat

2011. jún. 16. 18:12
 2/10 anonim ***** válasza:

Elég összetett a dolog így elsőre.

-Mitől feszült fel a vinyó teteje? Fizikai behatás érte? Mert ha megsül, akkor sem feszül csak úgy fel a teteje. Képet esetleg jó lenne látni róla. (de elmondásaid alapján vegyetek egymástól érzéken búcsút)

- Valószínűleg valamilyen elektromos behatás (rossz bekötés, rossz alkatrész, statikus feltöltődés) meghalt az alaplap. de a vinyót akkor sem értem...

Első körben ne nyúlj semmihez, küldj képet a vinyóról és nézd meg, hogy az alaplapodon púposak e a kondik.

2011. jún. 16. 18:13
 3/10 A kérdező kommentje:

A vinyó épnek néz ki, éppcsak észrevettem az alulemez és a fekete test közötti rést. Ahogy néztem egy aluminium lemezke a vinyót tartó keretben kihajlott, valszeg az feszítette meg, ahogy a vinyót betoltam... Szóval alig 1 mm-re feszült fel a lapka...

Alalapon a kondik épnek tűnnek, nem véltem felfedezni semilyen sérülés jelét, sem elszíneződést, sem kondi púposodást.

2011. jún. 16. 18:24
 4/10 anonim ***** válasza:

18:13-as vagyok.

Vinyónál az az 1 mm és lehet végzetes, mivel ezek lég és pormentesen lezárt eszközök, szóval ha egy picit is felnyílik akkor vége.

De milyen erővel toltad az befelé? Iszonyatosan el kell valamit nézned.

(Ha ennyire nem értesz a dologhoz miért állsz neki? De most komolyan?)

Ha azt szeretnéd, hogy segítsünk akkor fényképezd le, a vinyót és az elektromos csatlakozókat, hogy lássuk, hogy mit hova dugtál. És a vinyóról is jó lenne egy kép.

De semmit ne dugj a konnektroba.

2011. jún. 16. 18:48
 5/10 A kérdező kommentje:

Ahha, a vinyót kukázni kell(képek készülnek,keresem a fénykéezőt). Nem nagy erővel nyomtam pedig, csak annyira, h bemenjen... Ezt tudom, h elbaxtam, mert nem voltam kellően körültekintő.

Pedig mindent követtem a leírások szerint(okés, egy dolgot megtanultam, legközelebb hozzáértőt veszek magam mellé a biztonság kedvéért): 24 pinest nehéz lett volna eltévesztenem, a 8 pines csatit a 8 pines helyre csatiztam, vga-ba a pci-e 6 pinesek mentek, merevlemezbe a sata tácsatikat dugtam, pheriperial csatiba ment egy HDD hűtőventi. Nagyon elhibázni nemtudtam...Vagy mégis.

2011. jún. 16. 19:10
 6/10 A kérdező kommentje:

vinyó képek. Igen karcos a festék rajta, mert igen szoros az alu keret:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2011. jún. 16. 19:18
 7/10 anonim ***** válasza:

Na de akkor a vinyónak melyik oldala sérült?

Az amin a nyák is van tele elektronikával vagy a vastag fémfedél? (ha jól tudom az nem alu, 5 réteg több féle fémből áll, külső réteg asszem acél)

Meg ha már a gépházban kiállt a tartórész akk szerintem az is lehet a gond hogy a nyákhoz ért, mert az többnyire nincs mindenhol lefedve.

Kábeleker rosszul csatlakoztatni nemigazán lehet. IDE kábel van olyan amin nincs semmi pöcök. De az meg nem csinál nagy galibát ha fordítva kötöm be.

Am a vinyó nem légmentesen zárt cucc. Van szellőzése. Persze egy olyan szűrőn keresztül ami minden 5nm-nél nagyobb dolgot kiszűr.

Az olvasófejek és a tányérok közt a távolság is többnyire 5 nm.

Ha a fedél eldeformálódott akk lehet más alkatrész is. És azt gondolom nem kell magyarázni hogy az az 5 nanométer alég kicsi. Szal elég kis deformitás is elég ahoz hogy belevágjon a tányérba.

2011. jún. 16. 19:24
 8/10 A kérdező kommentje:

A vastag fémfedél vált le az egyik sarkon, nem az áramkörös fele, ami egyébként totál fedetlen.

Ide csati nincs a gépben, sata-s DVD íróm van.

2011. jún. 16. 19:32
 9/10 anonim ***** válasza:

Vinyó:

Nem szép látvány. Két lehetőség van:

- számodra fontos adatok vannak rajta, ebben a z esetben tedd félre és keress fel egy adatmentő céget akik meg tudják vizsgálni "tiszta térben", lehet ez a Kürt Kft. vagy Králik.hu, mindketten jól dolgoznak de árban elég eltérőek.

- a vinyó tartalma közömbös számodra, ebben az esetben miután a géped megjavult, meg lehet próbálni, hogy megy e még, ha igen akkor szerencséd van, ha nem akkor kuka

Gép:

bár a csatik elvileg úgy vannak kitalálva, hogy rossz helyre ne tudd dugni őket, néha valami mégsem úgy alakul. Meglátjuk, talán a képek alapján tudunk mondani valamit.

"merevlemezbe a sata tácsatikat dugtam" - ezt azt jelenti, hogy egy merevlemezbe több tápcsatit dugtál? (Szóval elírás vagy így volt? Ha így volt akkor melyikeket és hova?)

És kellet ekkor táp? Mert akkor az anyagi kár sem elhanyagolható.

2011. jún. 16. 19:38
 10/10 A kérdező kommentje:
Úgy értettem a dolgot, h két vinyóm van. Arra az ágra dugtam őket, amelyen a sata tápcsatik sorakoznak. Szal inyónként egy tápcsatit dugtam, ám a közös ágról.
2011. jún. 16. 19:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!