Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » 486-os gép bootolása CD-ről?

486-os gép bootolása CD-ről?

Figyelt kérdés

Adott egy nagyon-nagyon régi, 486DX4-es gép.

16 MB RAM, 80 MB HDD, stb.

Az adatokat le kéne róla szedni. Van egy IDE-s CD/DVD meghajtó. Ezt csatlakoztatom a géphez, de a BIOS nem ismeri fel. A gépen van még egy nagyfloppy és egy kisfloppy.

Hogyan lehetne elérni, hogy a gép bootoljon a CD-ről, telepíthessek rá Win 95-öt, és lementhessem az adatokat?

(Jelenleg MS-DOS 6.22 van rajta)

Köszönöm a válaszokat.

tegnap 16:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Kell egy boot floppy, aminek van drivere a cd-rom-hoz, és így tudja továbbdobni a boot ciklust a cd-re.

Fogalmam sincs mi a gyakorlati kivitelezése ennek.

tegnap 16:51
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
De igazából az is megoldás, ha magával a DOS-szal felismerteted a CD meghajtót, és utána DOS alól is el tudod indítani a Windows telepítőt.
tegnap 17:01
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha csak adatokat kell leszedni, arra létezik USB IDE adapter. Csak rádugod a HDD-t, azon keresztül mint külső lemez felismeri és át tudsz másolni bármit.
tegnap 17:20
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
De egyébként a CD meghajtót ezek a gépek nem ismerik fel és bootolni se tudnak róla. Floppyról szokták ezeket bootolni amin van CD-ROM driver, az már felismeri, így a CD-n lévő telepítőt el tudod indítani. De lényegében nem arról bootolsz, csak utána olvasol és programot futtatsz róla.
tegnap 17:23
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezen ne akarj windowst bootolni. Boot fdd rajta bootolható dos, rámásolni a totalcommander serial plugint; Rs232 kábellel összekötni egy korszerű géppel és másolhatók a fileok ide oda. Persze nem túl gyorsan.
tegnap 17:23
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Sztem a 3as írta a legegyszerűbbet, HDD kivesz, USB IDE adapter, rádugod laptopodra, kész.

ha ez nem tetszik akkor a rögösebb út

[link]

[link]

tegnap 17:48
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

"Ha csak adatokat kell leszedni, arra létezik USB IDE adapter."

És próbáltál már 80MB-os HDD-ot csatlakoztatni hozzá?

Mert én próbáltam és nem működött egyik fajtával sem.

De egy régi, Pentium 4-es alaplapon még működésre lehet bírni és arra viszont lehet egy USB-Sata adapterrel az új HDD-t kötni, amire átmásolódik a tartalma.

tegnap 19:02
 8/13 A kérdező kommentje:

7-esnek igaza van.

Én is így jártam. A P4-es gép még lehet egy opció.

tegnap 19:17
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha jelenleg DOS van rajta, az már elég. Két jó lehetőség:

1. Interlink kábelen nagyjából floppy sebességgel lehet fájlokat másolni. Erre pl. a Norton Commander is jó már. Csak kell egy másik gép, amivel megoldható.

2. Hálózat. Elég késői 486-nak tűnik, esélyes, hogy van már benne PCI foglalat. A 3Com EtherLink kártyák nagyon jól támogatottak DOS alatt.

3. Veszel egy Compact Flash-IDE adaptert és egy CF kártyát beteszel második merevlemeznek, átmásolod az átmásolni valót és modern gépen kártyaolvasóval le tudod menteni.

tegnap 20:25
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Azt hiszem, megoldódott. Találtam Win 3.1-es floppykat, ógyhogy azt tudom telepíteni. Majd formatálom egy a floppyt és átmásolom egy Celeron gépre amin floppy meghajtó (ezen a gépen Win 98 van). A Celeronon meg van USB port a pendrivenak.
tegnap 20:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!