Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » A RAM-okat tényleg összeváloga...

A RAM-okat tényleg összeválogatják?

Figyelt kérdés

RP's Lair szerint ez a helyzet:

https://www.youtube.com/watch?v=iW6xesEuQDI

Aki nem nézné végig a videót, röviden azt állítja, hogy több memóriamodult érdemesebb egy csomagban venni, mert azok a modulok össze vannak válogatva és közel állnak szilicium minőségben egymáshoz, ami a működést is befolyásolja. Ha külön-külön vásároljuk a modulokat egymás mellé, akkor előfordulhatnak hibák.

Tisztelettel, de én ilyet soha nem tapasztaltam még, pedig amióta az eszemet tudom külön vásárlom a modulokat, ráadásul sok esetben használtan. Soha, semmilyen problémám nem volt még belőle, amiket a videóban megemlít. Ezek szerint ennyire szerencsés lennék vagy ő állít hülyeségeket?

Nektek milyen tapasztalatotok van erről?

jan. 31. 16:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nekem eddig minden ment dual channelben. Tök random más márkás más órajelű más időzítésű modulok is. Olyankor annyi történt, hogy a "jobb" ram is a gyengébb időzítéseit és órajelét kezdte el használni.

Persze ha tuningról van szó ott már más a helyzet, meg amúgy sem szerencsés csillagzat, dehát a szoros pénztárca sok kényszerdöntést tud hozni.

jan. 31. 21:40
 12/14 A kérdező kommentje:

Nagyon tanulságos és részletes válasz volt, köszönöm.

De valami még mindig nem tiszta számomra. Ha tényleg csak a KIT modulok tudnak biztosan jól együttműködni, akkor például egy szervergép kiadásánál, ahol ugye nem állandó a memóriamennyiség és sokkal több modul is pakolható az alaplapra, mint egy asztali PC esetén, ott ezt hogyan oldják meg? Ipari szinten lehet 8-as, 16-os, stb. darabszámú KIT-eket is vásárolni és ezeket soha nem is keverik össze egymással? Én azt hittem ez úgy működik, hogy ha az ügyfél pl. 32 GB-ot akar, akkor belenyúlnak egy dobozba és random kivesznek egy modult, amit bepattintanak a szerverbe. Ha később bővítést kér, akkor megint beraknak egy random modult mellé, max. a paramétereket összeegyeztetik.

jan. 31. 21:44
 13/14 A kérdező kommentje:
Meg egyébként szervergépeknél pont azt szoktam látni, hogy ott a memóriamodulokon nincsen hűtőborda. Az elmondásod szerint meg pont hogy nagyon fontos lenne, mert ez üzembiztonsági kérdés is.
jan. 31. 21:47
 14/14 anonim ***** válasza:
0%

"ott ezt hogyan oldják meg?"

Mint írtam ott cikkszám szerint készülnek a memóriák és az azonos cikkszámú modulok egyformák. Pl

HP 8GB DDR3-1600 REG ECC: 647651-081

HP 16GB DDR3-1600 REG ECC: HP 647651-081

stb...

Ezeket a szervergyártók tonnaszámra gyártatják, mert szükség van a volumenre. Nem ritka hogy egy-egy nagyobb ügyfél ezres darabszámban rendel szervert.

" Én azt hittem ez úgy működik, hogy ha az ügyfél pl. 32 GB-ot akar"

Akkor annyit kap amennyit rendel, de a szervergyártók és nagy rendszerintegrátorok csak a saját cikkszámos memóriáikat húzzák elő a dobozokból. A 32GB itt már elég régóta egy modul. 2010-ben a HP 4 processzoros szervereibe már bele lehetett hányni 1TB RAM-ot. Egy HP DL580-ban 64db RAM slot volt :)

"Ha később bővítést kér, akkor megint beraknak egy random modult mellé, max. a paramétereket összeegyeztetik."

Persze, vagy azonos cikkszámúból vagy teljes RAM csere. Ahol csilliárdokat kültenek új szerverekre ott azért előre meg van tervezve mennyi RAM szükséges az adott feladathoz. A szerverek drága dolgok, egy-egy komolyabb szerverprociért ki kell csengetni 4 millát és van hogy ezekből 2-4db van egy szerverben, ezeket nem ad-hol toldozzák :)

"Meg egyébként szervergépeknél pont azt szoktam látni, hogy ott a memóriamodulokon nincsen hűtőborda."

Van. Nem minden modulon, de a melegedősebbeken van mindegyiken:

[link]

Plusz a szervereket általában úgy alakítják ki, hogy külön légáram hűti a procit és külön légáram a memóriát. A benne lévő ventik pedig nem ilyen desktop cuccok, hanem ipari ventik - és olyan qrva hangosak hogy megbolondulsz mellettük:

https://www.youtube.com/watch?v=eBTPKBm4vA4

jan. 31. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!