Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen gépalkatrészeket...

Milyen gépalkatrészeket kellene összeválogatni? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Tudnátok segíteni nekem gépalkatrészeket összeválogatni?

Szóval gondokodom, hogy egy szerverszerűséget.Kb, 20éve raktam össze gépet utoljára, azóta nem tudom mik jöttek, és elveszek sok infoban.

Gombhoz a kabátot...szóval a cél az lenne, hogy legalább 8db, de inkább 10-12db minimum 8-12TB-os (de inkább 16-22 TB-os) 3,5es vinyót bele lehessen pakolni pakolni. Lehetőség szerint páronként RAID 1-be kötve, ezek esetleg RAID 10-be összefűzve.

Ehhez kellene ház amibe belefér, alaplap és proci ami meghajtja, gondolom néhény giga RAM sem ártana, hűtés is hasznos lenne, valamint táp ami ezt mint eteti.

Még nem tudom milyen oprendszer lenne a legjobb, de felhasználás tekintetében Roon, Plex, FTP és torrent kliens futna 99%ban.

már ott leakadtam, hogy nem találok házat amibe ennyi vinyót be lehet pakolni, ott meg végképp se kép se hang h manapság egy ilyen kombóhoz milyen alaplap+proci és stb. kellene.

köszi előre is!

2023. okt. 6. 16:02
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Feltételezem otthoni médiaszerver kialakítása a cél.

Gépház: [link]

A szokványos, asztali alaplapok többsége max 6-8 SATA csatlakozóval rendelkezik, így szükséged lesz bővítőkártyá(k)ra - például:

[link]

bár ez nem RAID-vezérlő, de szoftveres RAID kialakítható.

Merevlemezből mindenképpen olyat válassz, ami nem SMR-technológiát használ, mert annak az írási teljesítménye főként RAID esetén érződni fog.

2023. okt. 6. 16:52
 2/11 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönom!!!

Esetleg alaplap / proci tekintetében is tudsz javasolni valamiket?

2023. okt. 6. 17:29
 3/11 anonim ***** válasza:
NAS nem megoldás?
2023. okt. 6. 17:33
 4/11 anonim ***** válasza:

Alaplapból a modern (Intel 13. széria, AMD 5000-es/7000-es széria) megoldás esetén olyan alaplapot érdemes választani, amin sok SATA port található (Intel: H670, Q670, Z690, W680, H770, Z790 - ezeken 8 SATA port szokott lenni - AMD: X370/470/570/670-es chipkészletek - ezeken 8 vagy 12 SATA port van).

Processzor: mivel házi szerver, nem kell feltétlen csúcsprocesszor, de integrált GPU legyen benne (ami telepítéskor lesz kihasználva, hisz NAS-ként távolról kezeled).

Tápegység: mindenképpen (fél)moduláris tápegység ajánlott, elegendő SATA tápegység-porttal - például Be Quiet Dark Power 13 750, Seasonic Prime GX 850, Bitfenix Whisper M 750, stb...

2023. okt. 6. 18:47
 5/11 A kérdező kommentje:

kevésbé flexibilisnek és pöppet túlárazottnak gondolom ár/érték arányban a ready-made NAS-okat, azért gondolkodom moduláris megoldásban.

De ha tévedek, vagy van valami költséghatékony tipped, kérlek javíts ki, nyitott vagyok javaslatokra, azért is kérdeztem. :)

2023. okt. 6. 18:47
 6/11 A kérdező kommentje:

@4es: Köszönöm alássan tisztelettel!

Már csak annyit kérdeznék, hogy vinyó terén a WD Red még mindig faja? (oldschool beidegződés) Vagy nézelődjek Seaget fronton is, vagy mindegy és nézzem csak a tera/dollárt?

2023. okt. 6. 18:50
 7/11 anonim ***** válasza:

#6: Mint #1-es hozzászólásomban írtam: NE SMR-es legyen!

A WD Red SMR-es:

[link]

a WD Red Pro CMR-es, az jó:

[link]

hasonló célú HDD a Toshiba N300 szériája:

[link]

vagy a Seagate Ironwolf:

[link]

2023. okt. 6. 19:01
 8/11 anonim ***** válasza:

#5 nem tudom mennyi tárhelyre lenne pontosan szükséged de egy 4 diskes NAS amennyivel drágább, mint egy PC annyit bőven visszahoz fogyasztásban. Nekem csak egy gagyi Optiplex “szerverem” volt, Proxmox-al, 2 VM-el, 1 Windows Server meg 1 Xpenology megoldással… de láthatóan magasabb lett a számla, 5000Ft-tal… amióta NAS van, kb. 800-900 Ft-al nőtt az átlag fogyasztáshoz képest a számla.

Csak ez miatt is érdemes átgondolni a “készen” kapható NAS-t. :D

De nyilván ha neked más célod van amit azzal nem tudsz megvalósítani akkor nincs más megoldás. Azt tudom javasolni, hogy minőségi tápra feküdj azért rá, mert ezek a PC tápok nem a 24/7/365 használatra lettek kitalálva, nálam az Optiplexben két gyári Dell táp, illetve egy FSP is elfüstölt.. :DD

A WD RED még mindig baromi jó, de a nagyobbakkal (12TB) volt gondunk, abból konkrétan eddig a 30%-át visszaküldtük mert hibásan érkeztek… de a 10TB alattiakkal gyakorlatilag 0%-os az arány. A Seagate is jó, abból van (ha jól rémlik, de ha nem majd kijavítanak) az Ironwolf sorozat, azzal sem szívtunk még.

2023. okt. 6. 19:31
 9/11 A kérdező kommentje:

#7: Köszönöm az ajánlásokat! Bocsánat, valóban figyelmetlen voltam.

#8: jelenleg 38TB a foglalt tárhely mindenféle külső vinyókon közepesen megfelelő redundaciákkal ide-oda, és a jövőre is gondolni kell. Ezt kéne átpattintani a leendő konfigra.

#datahoarder

Ez lenne nekem a belépő, hosszútávon ilyenre gerjedek, ilyesmi lesz a cél hosszútávon :D

[link]

2023. okt. 6. 19:48
 10/11 anonim ***** válasza:
#9 és ez csak a saját adataid? :D Nálunk az egyik legnagyobbnak számító, országos kirendeltségekkel létező cég (marketing, koncertszervezők) központi szerverében van 40TB tárhely :D
2023. okt. 6. 19:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!