A RAM-okat tényleg összeválogatják?
RP's Lair szerint ez a helyzet:
https://www.youtube.com/watch?v=iW6xesEuQDI
Aki nem nézné végig a videót, röviden azt állítja, hogy több memóriamodult érdemesebb egy csomagban venni, mert azok a modulok össze vannak válogatva és közel állnak szilicium minőségben egymáshoz, ami a működést is befolyásolja. Ha külön-külön vásároljuk a modulokat egymás mellé, akkor előfordulhatnak hibák.
Tisztelettel, de én ilyet soha nem tapasztaltam még, pedig amióta az eszemet tudom külön vásárlom a modulokat, ráadásul sok esetben használtan. Soha, semmilyen problémám nem volt még belőle, amiket a videóban megemlít. Ezek szerint ennyire szerencsés lennék vagy ő állít hülyeségeket?
Nektek milyen tapasztalatotok van erről?
És használsz is Dual, vagy Quad channelt?
Nekem Quad-os gépem van, csak 4-es csomagban vettem RAM-ot.
Először 16GB-ot, utána 32-t.
A dual channel kialakításhoz eleve párban kínálják a memóriákat.
A jobb teljesítmény, sebesség, kompatibilitás miatt érdemes így vásárolni.
Amennyiben nem teljesen egyforma ramokat teszel bele attól még működni fog.
Ritka esetben kompatibilitási gond is lehet. Viszont teljesítményben már lehet eltérés. Ez attól is függ a két ram mennyiben tér el egymástól.
A quad channelben igaza van, de amit a kitekről elmond az hülyeségnek hangzik. Én nem tudom elképzelni, hogy a kiteket összeválogatják a gyárban. Mi értelme lenne?
A hűtőbordát is említi, hogy szerinte az a chippek hőmérsékletének összehangolására van. Ez igaz, hogy fizikailag ez a hatása a hűtőbordának, de amit levon belőle az megint hülyeségnek hangzik... Azt állítja, hogy ha nem egyforma a chipek hőmérséklete, akkor hibázhat valamelyik chip és felborul a működés... Na de mi tudna hibázna? Ha az egyik chip magasabb hőmérsékleten megy, akkor nem lehet megcímezni vagy hogyan gondolja ezt?
Egy csomó mindent kijelent, de alátámasztani már nem hajlandó. Sőt, kommentben kértem, hogy esetleg valami forrást mellékelhetne, azt csuklóból kitörölte.
> "A jobb teljesítmény, sebesség, kompatibilitás miatt érdemes így vásárolni."
Igen, ez is igaz. Ez a videónak kb. a 10%-a... Én arról beszélek, amikor azt mondja, hogy szerinte nem mindegy, hogy KIT-ben vásárlunk 2 db. memóriamodult, vagy külön-külön vásárolunk 2 db. ugyanolyan memóriamodult.
Megnéztem a videót egy kicsit túloz, de alapvetően igen, okozhat crash-t ha két különbőző gyártótol származó ram modul van dual channelben. Azonban erre az esély ha egy gyártótol származó ugyanolyan ram modul de külön vásárolt modul van a gépben szinte 0.
Másrész a modern alaplapok uefi biosai ezt nagyon jól kezelik szóval már különböző gyártóju modulok esetén is elég kicsi rá az esély. Másrészt régebbi alaplapoknál is létező dolog volt már, hogy szimplán ilyenkor nem kapcsolja be a dual channelt. Szóval eléggé túloz a videó.
Plusz információ hogy az emberek nagyrészének fogalma sincs róla mi az a dual channel és csak hallották valahonnan hogy az milyen fontos és hát az mennyire kell. Na de a valóságban azért ez nem igaz. Youtubon is ha rákeresel rengeteg videót fogsz találni, hogy pl játékban dedikált videó kártya melett csak 1-2 százalék fps növekedést érsz el vele. És valjuk be ez a leggyakoribb itt nem pedig az hogy intenzív számítás igényes nasa programokat futtatsz a gépeden ahol valóban számít. Persze egy két játékban tényleg számíthat többet is de nem ez a gyakoribb eset.
Viszont ha igpu-t használsz akkor ott már sopkkal többet dobhat a teljesítményen mivel ilyenkor a ram egyben videó memória is és akkor nagyon jól jön a + sávszélesség.
Viszont azért hangzanak el nem igaz dolgok is a vidóban, mint például hogy ne használd az összes slotot egyszerre mert gyakoribb lehet a crash.. ez hülyeség ha valós lenne mért is gyártanának így lapokat? Másrészt amit mond hogy több memória = nagyobb sávszélesség ez sem feltétlen igaz.. Attol hogy 8 gigás gpu helyett 16 gigás van az nem jelenti azt hogy a sávszélesség is nagyobb meg hogy szélesebb a busz hardveresen.. nettó baromság. Sőt simán lehet hogy a 8 gigásnak lesz nagyobb a sávszélessége. Mint ahogy a ramoknál is ha 4db 1 gigás modult használsz quadchannelben nagyobb lesz a sávszélessége, mint két darab 32gigás modulnak...
Igen van. Nem csak az időzítések vannak, hanem hogy milyen chip, milyen die meg ilyenek. Én ezzel akkor szembesültem, mikor a ram tekintetében finnyás ryzen 2000es platformom 4 slotját telíteni akartam és a kinézet ramból nem volt 4 stickes. Erről nem tudván, csak vettem 2 dual kitet jóvanazúgy alapon, csak az xmp-t nem tudtam beállítani, így nagyon fapadosan mentek együtt a ramjaim, a ryzennek meg az elég nagy lassulást okozott. Próbáltam külön, úgy mindkettő jó volt. Aztán néztem, hogy igen, a ramok elvileg ugyan azt tudják, csak az egyik x chip y die, a másik meg z chip zs die. Rendeltem mégegy kitet, lett két teljesen egyformám, így 4 stick is ment kifogástalanul xmpvel, még oczni is lehetett. A "kakukktojástól" elálltam és visszakaptam a pénzem.
Ez kb olyan, mint bányászásnál, hogy van egy tucatod ugyan abból a sapphire rx 480 8gb-ból, de a fele samsung, a többi hynix ramos, így nem tudod ugyan azt a biosmodot használni mindegyiknél, meg az egyik ezt bírja ilyen hőfokokkal, a másik meg amazt amolyan hőfokokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!