Socket AM5-tel szeretnék asztali gépet építeni azonban olvastam híreket olyan meghibásodásról hogy az alaplap és proci is megsült. Mi volt ez a hiba? Milyen alkatrészeket válasszak ennek elkerüléséhez?
Simán meg tud sülni, pl villámcsapástól, ha egy gagyi tápot teszel bele és nincsen benne túlfeszültség védelem(bár AM5 alá épeszű ember nem tesz gagyi tápot). De hogy csak úgy magától fogja magát és megsül? Ilyet még nem hallottam.
Be tudnád linkelni a cikket?
Vagy ez már megint olyan, hogy valaki valami baromságot kitalál, aztán a 3. emberhez már tényként jut el?
Írják a cikkben, hogy ez egy egyedi probléma és meg is van az oka:
"Egyesek a Redditen rámutattak, hogy a tűk hajlottnak tűnnek, és hogy az MSI MAG X870 Tomahawk alaplap AM5 foglalatán látható sérülések egyértelműen azt mutatják, hogy a gép tulajdonosa illesztette be rosszul a processzort. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie, és valószínűleg ez nem az AMD Ryzen 7 9800X3D chip furcsa hibája, hanem egyszerűen a felhasználó cs***te el a beszerelést. Bár megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy a CPU-val van a baj."
tehát mielőtt beszerelnéd, nézd meg, nem hajlottak-e az érintkezők, és óvatosan, nem erőltetve rakd bele a processzort.
Ez "egy" hír, nem pedig "hírek". Nem egy hosszú cikk. Gondolom végig is olvastad. Melyik részében írja, hogy a platform a hibás? Volt egy csóka, aki balfaszul szerelte be a negyed milliós prociját és most meg futna a pénze után. Csakhogy a garanciás szervizekben nem agyhalottak vannak, hanem képzett szakemberek, akik azonnal kiszűrik az ilyen próbálkozásokat.
Úgyhogy nyugodtan vegyél bármilyen AM5-ös alaplapot meg procit, csak vigyázz az összeszerelésnél.
Intelnél egyébként már a 775-ös foglalat óta nagyon kell vigyázni a beszereléssel. Épp karácsony előtt egyenesítgettem egy ismerősnek egy 1150-es foglalatot. Majd egy napom ráment, de a végén beindult
Ebben a cikkben mutatják ugyan ezt a procit,hogy hibásan illesztették be a foglalatba. Szóval nem lesz semmi gond vele.
Azért mert egy f@sz szarul rakta be a procit attól még jó az AM5 is. AM4-en meg elhajtogatták a lábakat meg kitépték a lezárt foglalatból a processzort "ügyesebb versenyzők" a hűtővel. 🤣. De láttam szétbarmolt Intel LGA foglalatot is.
Ne legyél f@sz, oda figyelve szerelj és bármit veszel jó lesz.
Mindent is lehet rosszul szerelni. Az emberi leleményesség nem ismer határt.
Egy példa:
Még a régi IDE-s világban hoztak hozzám olyan számítógépet, amiben a tulaj elmondása szerint rossz volt a frissen beszerelt merevlemez. Megnéztem és látom, hogy a molex tápcsatlakozó fordítva van beledugva. A 12 voltos bemenetnek az 5 volt még nem okozott volna gondot, de az 5 voltnak a 12 már egy kicsit sok volt. Hát ez hogy? kérdem tőle. Azt mondja, piszok nehezen ment bele, de megoldotta, mert a csavarhúzó nyelével beleütötte. Ez annyira jól sikerült, hogy én is csak fogóval tudtam kiszedni. Mondanom se kell, kuka lett a vadonat merevlemez.
És a molexet is csak egyféleképpen lehet összedugni(elméletben).
Tessék, a GN megvette a redditről a cuccot és átnézték. A tulaj rosszul rakta be a processzort ( valószínűleg állítva volt a gép), a foglalat lezárásakor elmozdult és a többi már történelem:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!