Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mivel tud többet nyújtani egy...

Mivel tud többet nyújtani egy horror drága alaplap egy negyedébe kerülő lapnál?

Figyelt kérdés

Chipset megegyezik... memória és egyéb támogatások is.

Most az indokol mondjuk 200 ezres különbséget hogy 2vel több usb port van rajta?

Ha nem lenne elég az a kb 10 ami amúgy is van...?

Egyszerűen nem értem.

Igaz ezt már régebben sem értettem, én az alaplapon spóroltam mindig a legtöbbet.

Kinéztem a cput, vgat, hddt/ssdt, ramot és ahhoz választottam lapot. Megnéztem hogy korszerű usb csatlakozók legyenek rajta, minden beleférjen és ennyi.. a legolcsóbbat de nem nonamet vettem és soha de soha nem volt gondom az alaplapjaimmal.

Mi indokol 300 ezer pluszos árat mondjuk egy alaplapnál? Világosítson fel valaki kérem.

dec. 7. 22:32
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A legjobb tuningpotenciál, kinézet. Több rgb, több és gyorsabb m.2, 10gb lan, jobb hangkártya stb... Bios hibakód jelző, alaplapi gombok és még lehetne sorolni. Átlag júzernek ezek nem fontosak.
dec. 7. 22:41
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Általában ezek az über brutális lapok komoly tuner lapok. Földi halandónak semmit nem nyújtanak.

Egy B450-es alsóközép kategóriás lapom van mindenre is elég.

[link]

Lehet(ett) sokkal drágábbat is venni az akkori egyik legerősebb proci (2700x) jó pár éve vígan el van benne.

dec. 7. 22:44
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az egyik tényező az árban a "brand", ami szerintem nem elhanyagolandó tétel.

A többi az gyakorlatilag anyagköltség. Az olcsóbb alaplapok 6-7 rétegű nyákok, míg a baromi drágák 12-14-16 rétegűek. A több régetegen sokkal jobban szét van osztva a memória és PCI-E vezetékelése, ami miatt a jel integritás és a zavarvédettség jobb. Ez kifejezetten fontos extrém tuningnál és ez önmagában már brutálisan megdrágítja az alaplapot. Ha nem egy processzorról vezérelt PCIE x16 van a lapon hanem kettő akkor az ilyen drága lapokon már a kétszer x8 alapnak mondható.

Ezeken a lapokon komolyabb VRM van ami szintén plusz költség, gyorsabb és akár több LAN, komolyabb hang, gyakorlatilag mindenből több és jobb. Ezeknek a lapoknak a gyártási költsége is jóval magasabb,mint a normál alaplapoké. a ROG Crosshair X870E Heronál pl ott van a két hosszú PCI-E sín, tudja 5.0-n az x8/x8-at valamint 3db 5.0-s m2 slot. Önmagában ezt így legyártani baromi sokba kerül, mivel a PCIE 5.0 elektronikusan eléggé érzékeny.

Lehet ez elsőre nem hangzik túl "reálisnak", de hasonlítsd össze a szerverlapok árával. Ez pl egy sima AM5-ös szerverlap:

[link]

dec. 8. 00:15
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
A pénztárnál nyújt egy "húha" érzést ami megnöveli a pulzusodat és a víz is kiver. (feltéve persze hogy te fizetsz és nem apuci, mert akkor ezt ő érzi) 🤔
dec. 8. 00:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Ez az enthusiast szint, ilyen tuningőrült sznob gciknek.

Mit jelent ez?

A processzor akkor húzható a legjobban, ha az alaplap a lehető legstabilabb feszültségeket nyújta, tehát nincs kilengése hirtelen terhelésnél, ilyesmik. Ehhez a top legminőségibb alkatrészek járnak, mosfet, kondenzátor, stb, és legfőképp a tesztelés részéről.

Illetve sajnos emellett rámentek tényleg a sznobságra is, nem véletlen emelem ki, kijelzők vannak rajtuk, világítások, felesleges díszborítások.

A díszdobozzal és különleges tartozékokkal egyetértek azért egy bizonyos szintig.

A több pci-e 5.0 sáv is igényel különleges bánásmódot, mert kezddünk.közeledni a fizikai határokhoz. De ilyen árkülönbséget nem jelent ez.

dec. 8. 08:19
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönet mindenkinek!

Nem akartam, nem is tuningoltam soha.

1 nem értek hozzá,

2 ha valami nem fut a konfigon v nem elég gyors a gép akkor nem kezdem el matatni a biost, feszültségeket állítgatni hanem vagy újítok vagy nem.

A brandeket említettétek, mint mondtam én sem a leggagyibb alkatrészeket vásároltam de figyeltem az árat.

Most ahogy körülnézek a piacon talán az Asus lóg ki felfelé, régebben az AsRock lógott ki lefelé a mezőnyből de ma már utóbbi sem igaz. Mégis talán utóbbi olcsóbb az azonos tudású hardverek mellett.

Jelenleg egyébként MSI alaplapom van, előtte Gigabyte volt, még azelőtt AsRock.

Most a jövő évi gépépítésemre tekintettel tettem fel a kérdést hogy képbe legyek mire fel ezek a nagy árbeli különbségek.

Kösz még egyszer!

dec. 8. 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!