Az alaplapnál hogy van, vagy hol van jelölve az, hogy a 4.generacios SSD M.2 PCI-e támogatja?
A kulcsszó: Chipset.
AMD esetében pl.:
az A pci-e 3.0
a B pci-e 4.0
Minden alaplap támogatja, a PCIe oda-vissza kompatibilis. A 4.0-ás SSD-t simán rakhatod 3.0-ás lapba, és fordítva. Mindig a kisebb verziószám teljesítményén fog menni.
A lap leírásában benne van, hogy milyen verziójú az ajzat rajta.
Például ez van nálam:
Dual M.2 Connectors
1. 22110 M.2
PCIe 4.0 M.2 Connector
NVMe PCIe 4.0/3.0 x4 and SATA Mode (from CPU)
2. 2280 M.2
NVMe PCIe 3.0 x2 and SATA Mode (from Chipset)
A felső 4.0-ás, az alsó 3.0-ás, de mivel én egy G sorozatú procit raktam bele ami nem támogat 4.0-át mind a kettő 3.0-án megy. 😁
És mind a kettőben 4.0-ás SSD van.
#2: azt remélem vágod, hogy az elsődleges PCI-E controller a processzorban van és ezekhez a chipsetnek semmi köze.
Az A620-as lapok mindegyikén 4.0-s a processzorról hajtott M2...
#4 Jogos...
Egyszerűsíteni akartam, de akkor így tudom:
A620, B550, B650 AM4-es platformon 4.0-ás támogatású CPU-val.
Mindegyik két NVMe foglalatot is támogat, ezt érdemes figyelembe venni a választásnál.
Félreérthető csak a B550 AM4-es. Az A620 és a B650 már AM5-ös platformra épül. De akkor már belemegyek a részletekbe:
Az A620 AM5 a belépő szint, a B550 AM4 a középkategória, a B650 AM5 a legfejlettebb, ami a legújabb technológiákat támogatja.
A620: Alapvetően a belépő szintű felhasználóknak készült, akik nem igényelnek túl sok bővítési lehetőséget. Két NVMe M.2 foglalatot kínál, de a RAM támogatás és az overclocking lehetőségek korlátozottabbak.
B450: Középkategóriás chipset, amely lehetővé teszi az overclockingot, és több RAM támogatást kínál, mint az A620. Az NVMe foglalatok száma általában 1-2.
B650: A legfejlettebb chipset a három közül, amely lehetővé teszi a legújabb technológiák kihasználását, mint például a PCIe 5.0 és a DDR5 RAM támogatás.
A virágnyelvet félretéve a B450 a befutó ha az anyagiak nagyon számítanak. Egy jó alaplap drágább kicsit, mint A620 esetén RAM, CPU viszont olcsóbb.
"A620: Két NVMe M.2 foglalatot kínál, de a RAM támogatás és az overclocking lehetőségek korlátozottabbak."
Biztos az a két m2? Milyen a korlátozott RAM támogatás?
B450: "és több RAM támogatást kínál, mint az A620"
WTF?
"B650: A legfejlettebb chipset a három közül, amely lehetővé teszi a legújabb technológiák kihasználását, mint például a PCIe 5.0 és a DDR5 RAM támogatás."
A B650-nél a PCI-E 5.0 csak opcionális, a B650E-nél alap.
A chipset nem támogat semmilyen RAMot, az IMC a prociban van.
Kár volt belemenni...
#7 Lehet, hogy a végén 2x B450-et írtam, de ha megfigyelted végig B550-et egyébként. Sejtettem, hogy ez lesz, de itt nincs lehetőség javításra. Sajnálom...
Biztos a két NVMe támogatás! A gyártótól függ mennyi foglalatot pakol rá.
A RAM támogatás függ a chipset-től! Az alaplap chipjei határozzák meg, hogy milyen típusú és sebességű RAM-ot tud a rendszer kezelni.
Ha opcionális, akkor támogatott. Vagyis a gyártótól függ ez is.
Ezeket az M-eket, E-ket nem nézegetem, a gyártó oldalán félreérthetetlenül ott van minden. Írom a betűt és a három számot aztán ott a fénykép.
Gondolom A620-ad van ;)
Lehet, hogy kár volt, de ilyenkor is tanul az ember...
És ha Intel lapja van? 😁
Mondjuk H510M a PCIe 3.0-val?
És manapság a legtöbb SSD 4.0-ás.
És, hogy ez így működik-e?
Igen működik.
Én azért hoztam egy b550-es AMD lapot, mert ott elég sok a változó, de a "legrosszabb" eshetőség esetén is hibátlanul megy a 4.0-ás SSD, az esetemben szigorúan 3.0-ás sebességen.
A kérdés is sejtelmes, mert az akar lenni, hogy "Az XY lapomban fog menni a XY 4.0-ás SSD?"
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!