Mennyire rizikós a BIOS frissítése? Az én esetemben szükséges?
Nagyjából azért jól működik minden a gépen, ritkán kapok crash-t játékoknál, de azért néha persze zavaró, de eltűröm, mivel elenyésző.
Processzorom R5 7600X
Alaplap GIGABYTE EAGLE AX
A gyártó oldalán úgy írja, hogy elég neki a legelső BIOS verzió is (jelenleg is ez van rajta), de mivel láttam, hogy vannak frissebbek is már fent, arra gondoltam, hogy ráfrissítenék. Még nem csináltam ilyet, így elég óvatos vagyok, biztos van itt olyan, aki ezzel tudna segíteni, azt megköszönném.
Én már sok gépet frissítettem és soha nem volt problémám.
- Érdemes frissítened mert sok javítások és fejlesztések vannak benne.
BIOS (+8)
F32d 12,34 MB 2024. október 16
Az AMD AGESA 1.2.0.2a frissítése a következő generációs Ryzen X3D CPU-teljesítmény optimalizálásához
Adja hozzá az X3D Turbo Mode támogatást
F32b 12,31 MB 2024. szeptember 03
AMD AGESA 1.2.0.1a egyetlen kattintással a TDP 65 W-hoz 105 W-ig a CPU teljesítményének növelése érdekében
F32a 12,31 MB 2024. augusztus 28
Az AMD AGESA 1.2.0.1a frissítése az AMD processzorok Sinkclose sérülékenységének javításához (SMM Lock Bypass)
F31 12,24 MB 2024. augusztus 14
Az AMD AGESA 1.2.0.0a Patch A frissítése a Ryzen 9000 CPU teljesítményére optimalizálva
A DDR-kompatibilitás javítása
F30 12,15 MB 2024. május 24
Frissítse az AMD AGESA 1.1.7.0 A javítást a következő generációhoz. Ryzen processzorok támogatása
F4 10,56 MB 2024. április 11
Frissítse az AMD AGESA 1.1.0.2 b
Javítsa a Ryzen 8000 sorozatú APU teljesítményét a STAPM alapértelmezett letiltásával
F2 10,56 MB 2024. január 24
Az AMD AGESA 1.1.0.1 frissítése
Kijavítja a lehetséges UEFI sebezhetőségeket. (LogoFAIL)
F1 10,56 MB 2023. december 15
Első kiadás
AMD AGESA 1.1.0.1
Ha alaposan előkészülsz, és óvatosan követed az utasításokat, a frissítés sikeresen lezajlik, és az új BIOS verzió akár jelentős javulást is hozhat a rendszer teljesítményében és stabilitásában.
https://www.youtube.com/watch?v=7CAmPUvylic
A BIOS frissítése általában biztonságos, ha pontosan követed a gyártó utasításait, de mindig van benne némi kockázat.
Pl:
A frissítés közbeni áramkimaradás vagy a számítógép kikapcsolása a BIOS megsérüléséhez vezethet.
Ha nem a megfelelő verziót töltöd le, inkompatibilis lehet az alaplapoddal.
Bármilyen megszakítás (pl. véletlen kikapcsolás, hibás fájl) komoly problémát okozhat.
Még arra figyelj, hogy soha ne telepíts Beta verziót.
"Miért hiszik azt az emberek hogy felesleges frissíteni?"
Miért hiszik azt az emberek, hogy szükséges frissíteni?
Régen a Symbianos telóimon is lehetett firmwaret frissíteni, de sokan féltek tőle. Szervízbe kellett vinni. Manapság androidon már úgy döntöttek ezt nem szabad az emberekre bízni. Megkapod online a frissítést ha akarod ha nem. Legfeljebb kicsit késleltetni tudod.
Ezt kezdik bevezetni PC biosfrissítésre is. Jó ez így. Kell a frissítés emberi hiedelmektől függetlenül.
"Inkább elsőre meg kéne írni a programot hiba nélkül."
Olyan nem nagyon lehetséges. Illetve elvileg lehetséges, de minél komplexebb egy program az esély annál kisebb rá.
Egy "Hello World"-nél vagy egy for ciklusnál összejön, de egy évtizedeken keresztül, több száz fejlesztővel készült rendszernél nehezebben.
Amúgy rossz biost nem tud az ember telepíteni semmilyen 10 évnél fiatalabb alaplapra, már mindegyik észreveszi ha nem kompatibilis, és azt is jelzi ha régebbi verzióra downgrade-elnél.
Egyedül az áramellátás a veszélyes dolog, de amúgy 1-2 perc alatt megvan a frissítés, remélhetőleg stabil annyi idő alatt az áram.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!