Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Létezik olyan videokártya,...

Létezik olyan videokártya, ami belemegy 1×-es PCIe foglalatba?

Figyelt kérdés

A következő a szituáció:

Egy olyan alaplapom van, amin 1×-es PCIe foglalat van dögivel, viszont videokártyának való 16×-os PCIe foglalat csak egyetlen van rajta.

Azt a 16×-os PCIe foglalatot meg befoglalná egy olyan, régi NVidia kártya, aminek van kompozit kimenete, amire Nekem nagy szükségem is lenne, hogy egy 800×600-as képet kiküldjek azon... most lényegtelen szerintem, hogy miért és hova.

Lényeg, hogy fő videokártyának nem ezt szeretném használni : ez már egy retró korú, 64 megás, mai viszonyokhoz képest nagyon-nagyon minimál hardveres gyorsításokkal rendelkező kártya.

Nyilván egy 1x-es PCIe illeszkedésű kártyán se terveznék FullHD-ban játszani, 3D renderelni, vagy ilyesmi, hogy finoman mondjam. De azért talán egy nagyjából korszerű kártyának az 1/16-od teljesítménye is több lenne, mint egy 2000-es évek legeleji NVidia kártyának, amit csak a kommpozit kimenete miatt kéne használjak.

Létezik ilyen videokártya?

okt. 21. 21:27
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Van de ritka:

[link]

Itt azért írják, hogy megy x1-es slotban is.

Esetleg PCI-e x1 to x16 riser/átalakító még játszhat de akkor is max egy alacsony fogyasztású kártya játszhat:

[link]

okt. 21. 22:04
 2/17 anonim ***** válasza:

Óvatosan kireszeled a slot hátulsó, lezáró elemét és utána bármi belemegy.

Egy-két alaplapgyártónál előfordult, hogy nyutott végű x4 ( szervereknél x8 ) slotot tesznek az alaplapra így az összes x16 kártya használható bennük:

[link]

Vagy ha nem akarsz faragni, akkor ott van a már linkelt "bányászriser" azaz pcie x1-x16 riser.

okt. 21. 22:11
 3/17 A kérdező kommentje:

Öööömm.... 😶 Izé, én szívesen faragok, nem ér sokat az alaplap, egy AM3-as szintén nem mai darab, ami bár AM3+-nak hazudja magát, deee... na, maradjunk inkább az AM3 szintnél.

Szóval... Ez így elektronikailag tényleg fog működni?

Mármint alacsony fogyasztású kártyáknák valóban működőképesen elképzelhető?

Amúgy szerintem a kérdéses fő videókártyának szánt kártyám már akkor valószínűleg kiesik a körből, lévén kell Neki még +12V-os tápolás az ATX tápról.

okt. 21. 22:23
 4/17 A kérdező kommentje:
Ja, igen. Nos, ez egy GT5450 1GB-os ASUS kártya, ami Nekem van. Ennek 6 pinen kell még plusz táp az ATX tápról.
okt. 21. 22:27
 5/17 A kérdező kommentje:

Ááá, itt van raktáron! : [link]

😃 És talán nem olyan veszettül drága.

Oké, persze értem, ahhoz képest hogy 1GB DDR3, de, drága, nyilván, de ez akkor garantáltan működne.

okt. 21. 22:35
 6/17 A kérdező kommentje:

LOL, és amúgy úgy néz ki, tényleg így csinálják : [link]

😆

Mondjuk ez a "tanárnéni" is egy látszólag testes kártyát tett oda. Bár azon így még nem látszik, hogy mennyi a fogyasztása, Ő meg azt írja, hogy mindössze 29W.

okt. 21. 22:52
 7/17 A kérdező kommentje:

Leírás szerint a most nálam lévő kártya 106W-ot megenne: [link]

😕

Így akkor gondolom jobb nem kísérletezni.

okt. 21. 22:57
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk lehet kapni VGA-Kompozit átalakítót és akkor bármilyen videokártyát tehetsz az alaplapodba és nem kéne faragnod, vagy 16 ezres 1x-es videokártyát venned.

[link]

okt. 21. 23:23
 9/17 A kérdező kommentje:

No ezt aztán jól be-/leárazták. 😆 Mintha már elektronika se lenne benne. Bár aztat nem értem, hogy kompoziton 1080P hogy megy át... de ha ők mondják, akkor biztos.

De egyébként közben megvilágosodtam, hogy én itt kb. 5 hozzászólásomon keresztül orbitális módon túlgondoltam az egészet egy kapitális f@$z$ágba 🤦‍♂️🤦‍♂️

Ugyanis én nekiálltam fejben a nagyobb kártyát belepaszírozni abba az 1×-es foglalatba. Amikor OTT van a >MÁSIK< 64 megás, oké ugyanúgy 16×-os, de kisebb kártya; És bár nem találtam meg a konkrét fogyasztását (pedig túrtam a netet rendesen), de mégiscsak kisebb kártya, és egy kb. 5 centis hűtőventi van rajta (vagy még annyi se).

okt. 21. 23:38
 10/17 anonim ***** válasza:

X1-en a kártya teljesítményének nagyobb része elveszne, sztem az úgy nem enne 106 wattot,de lehet a felét sem.

Igazából én azt nem értem miért nem nyitott végű slotokat használnak alapból...

okt. 22. 06:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!