Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Létezik olyan videokártya,...

Létezik olyan videokártya, ami belemegy 1×-es PCIe foglalatba?

Figyelt kérdés

A következő a szituáció:

Egy olyan alaplapom van, amin 1×-es PCIe foglalat van dögivel, viszont videokártyának való 16×-os PCIe foglalat csak egyetlen van rajta.

Azt a 16×-os PCIe foglalatot meg befoglalná egy olyan, régi NVidia kártya, aminek van kompozit kimenete, amire Nekem nagy szükségem is lenne, hogy egy 800×600-as képet kiküldjek azon... most lényegtelen szerintem, hogy miért és hova.

Lényeg, hogy fő videokártyának nem ezt szeretném használni : ez már egy retró korú, 64 megás, mai viszonyokhoz képest nagyon-nagyon minimál hardveres gyorsításokkal rendelkező kártya.

Nyilván egy 1x-es PCIe illeszkedésű kártyán se terveznék FullHD-ban játszani, 3D renderelni, vagy ilyesmi, hogy finoman mondjam. De azért talán egy nagyjából korszerű kártyának az 1/16-od teljesítménye is több lenne, mint egy 2000-es évek legeleji NVidia kártyának, amit csak a kommpozit kimenete miatt kéne használjak.

Létezik ilyen videokártya?

okt. 21. 21:27
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

"Igazából én azt nem értem miért nem nyitott végű slotokat használnak alapból..."

Nem azért, hogy ne tudd úm. "akármivel" lesütni az alaplapot, aztán illetéktelenül reklamálni össze-vissza?

🤷‍♂️

Vagy lehet, hogy van olyan kártya, amin futnak be kritikus adatvonalak az 1×-esre eső sloton kívül is?

Bár én a szabvány kiosztást - a kérdéskiírásból is érthető módon - nem ismerem.

okt. 22. 07:15
 12/17 anonim ***** válasza:
Olcsóbb egy HDMI-RCA átalakító. Én ilyet használok, hogy online streamet időzítve felvegyek VHS-re.
okt. 22. 08:34
 13/17 A kérdező kommentje:

😳

De miért jó digitális adást olyan kis felbontású analóg eszközre venni?

okt. 22. 19:06
 14/17 anonim ***** válasza:

Elvileg bármelyik. Általában fizikai akadályai vannak. Pl nincs kivágva a sín hátrafelé... egyszerűen mókolható. Vagy ha egy alkatrész van útban, akkor az lesz akadály. Vagy maga a gépház kialakítása

Vannak olyan lapok, amire gyárilag kivágottat raknak, így hosszabb kártyák is beleférnek.

[link]

Nyilván ilyen esetben az adatkapcsolat elméleti maximum 16x kisebb, mint egy teljes csatlakozónál. Felhasználás és eszköz kérdése, hogy mennyire korlátozna be ez téged.

Egyes esetekben, más csatlakoztatott eszközöknél (pl m.2 SSD) az X1 slot le lehet tiltva. Erről keress infót az alaplap oldalán.

Illetve ahogy írják, egy riser-rel mókolás nélkül is beköthető, csak úgy meg a kártya rögzítése kérdéses a házban.

okt. 23. 09:31
 15/17 anonim ***** válasza:

Nem tudsz semmit megsütni, ha olyan kialakítású az alaplap. Itt egy Asus alaplap 2005-ből:

[link]

Ebbe gond nélkül bele tudtál dobni egy második videokártyát faragás nélkül.

okt. 23. 19:49
 16/17 A kérdező kommentje:

😳

Hát ez furi. Van eleje, van vége, de a közepe hiányzik.

okt. 23. 22:06
 17/17 anonim ***** válasza:
Mert ez x4-es slot. A mostani AM4-es lapomon két x16 van, de a második csak csak x4-re van vezetékelve. Technikailag ugyanez csak hosszabb foglalattal.
okt. 23. 22:14
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!