Milyen 27colos monitort vegyek?
55colos 4K OLED LG TV-mről át akarom rakni a Series X et meg a PS5-öt asztalhoz és monitorhoz. Milyen monitort vegyek, 4K kell már ehhez a mérethez? Tvn minden filmet, sorozatot 4Kban nézek.
Itt elég lenne a FULL HD?
Max 80ezerért akarok venni.
Hát, ha 4K-hoz vagy szokva, a Full HD valószínűleg csalódást okozna. 4K monitor nem nagyon van ebben az ársávban, úgyhogy kizárásos alapon marad a 1440p.
Ez például jónak tűnik: [link]
Én 78-ért vettem 27 colos, 4k-s monitort. [link]
Ha full hd, akkor ár/értékben, mindenképpen ezzel jársz a legjobban, [link]
Igen, egyébként látszik a különbség 1080 és 2160 között, mert hiába kisebb, jóval közelebbről is nézed, mint egy 55 colos tévét! Az már más dolog hogy tartalomfüggő is, hogy mennyire látszik a különbség, vagy hogy számít a monitor színminősége, feketéje (ezek az oled monitoroknak a legjobb, igaz, elég drágák is) de a felbontás is egy fontos összetevője a képnek!
Ha megnézed, egy hasonló méretű 4k-s monitoron tisztán látni a legkisebb betűket is, míg egy full hd-n azért már erősen látszik hogy pixelesek és olvashatatlanok az olyan apró betűk, amiket a valóéletben még bőven látnál, (az adott nagyságban és távolságból) egy újságban/könyvben. Mondjuk egy videojátékban hiába nem apró betűket kell olvasni, de a kép élességében/kirajzolódásában/részleteiben meglátszik a 2160 a 1080-hoz képest, sok régebbi videojáték esetében is! Az újabbakhoz nyilván kell egy komolyabb gép/kártya is, de az a tapasztalatom, hogy érdemes kísérletezni egyesével a grafikai beállítások között, sokszor nem kevés fps-t lehet nyerni velük, ha valamit lejjebb veszel, attól függetlenül hogy alig veszel észre valami apró minőségbeli különbséget (vagy még annyit sem) ráadásul fsr, dlss, amik kevesebb pixelből jelenítik meg a nagyobb felbontást, (egyes játékoknál megjelenik ezáltal egy skálázási élesítés, amit érdemes feltolni, mert különben nem jön át a felbontás, és azt fogod hinni, hogy azért nem, mert az nem natív) manapság már abszolút érdemes 4k-s monitort venni, pláne akinek egy relatív komolyabb gépe is van, annak ellenére, hogy a többségnek full hd-s monitora van. Egy monitort évekre vesz az ember, és azt gondolom hogy nem érdemes néhány 10 ezret spórolni azon, hogy az 1080-as vagy 2160-as legyen. Az hogy valaki sajnál 3-4-5 százat egy oled monitorért, azt megtudom érteni.
Nekem egy 1440-es qhd-s 23.8 colos Dell monitorom a másik, amit négy-öt éve vettem féláron, azon is ugyanúgy látszott a különbség 1080 és 1440 között játékoknál, mint ahogyan, 720 és 1080 között. Én most elsősorban a 3500:1 statikus/natív kontraszt miatt vettem, ezt at 4k-s VA panelű, Aoc monitort, mert sokat nézek sötétebb filmeket. Ez a legtöbb ips panelű monitornál 1000:1 és a legtöbb VA panelűnél 3000:1
Az interneten sok mindent írnak, ugyanazokról a dolgokról, sőt, sokan olvasnak hallanak valamit valahol, és máris szentírásnak veszik azt, és terjesztik, és egy bizonyos láncfolyamatot indítanak el, egy olyan dologgal kapcsolatban, anélkül hogy saját maguknak lenne benne tapasztalata. (akármilyen másik témával kapcsolatosan is) Ez ékes példája annak, hogy a média és az ismertebb youtuberek és egyéb embereknek, mennyire irányítják sokak gondolkodását, egy-egy dologgal kapcsolatban, és ha egy számodra ismeretlen ember ír valamit, azt más sokan számításba sem veszik, sőt el sem olvassák! Én bár semmi elől nem vagyok elzárkózva, de elsősorban mindig a saját szememnek hiszek.
Múltkor írta az unokatesóm, hogy a nagyokosok azt mondják, hogy a Silent Hill 2 Remake-ban az árnyékot kell lejjebb venni, hogy számottevően jobban fusson a játék, de én, amikor hónapokkal korábban írtam neki, hogy valamelyik Dark Pictures résszel játszottam, amikor ultrabeállításokról, egyedül az árnyékot vettem le very high-re, a játék pont ugyanúgy nézett ki, csak nem 36 fps-el ment, hanem 60-al (lehet hogy még többel is ment volna valójában, ha többet tudott volna a monitorom) nem nagyon érdekelte.........igen, és valószínűleg több embernek lenne 4k-s monitora, mint full hd-s, ha mást közölt volna le néhány youtuber és egyéb "szakember" és a láncfolyamat ugyanúgy meglett volna! "Hé haver, az új 27 colos monitoromnak szebb képe van, mint a régi ugyanakkora, vagy akár kisebb full hd-s monitoromnak"
Én mindig úgy vagyok vele, hogy nem foglalkozok a pontozásokkal, ha EGY valaki is picit tudott abból tanulni amit most leírtam, már megérte. Nem érdekel hogy mennyi időm ment el ezzel a hozzászólással, nem érdekel hogy hány %-on fog állni, és az sem hogy sokszor, sokan egy-két mondatos hozzászólásokra szoktak "hasznos jelzőt" adni, sokszor úgyis, ha már többen is írták ugyanazt.
"Én 78-ért vettem 27 colos, 4k-s monitort."
Igen, csak VA panel és 60 Hz. Azért olcsó, mert ennyit ér. Már a 15 éve forgalmazott monitorok is 75Hz-esek voltak, ezt sem tudták megugrani.
Örülök, hogy ezt megemlítetted.
AMD FreeSync támogatás van rajta, ami támogatja a dinamikus képfrissítést.
Mindenkinek, magának kell tudnia/eldöntenie azt, hogy mi, és mennyit ér meg neki, de tudom ez sem mindig olyan egyszerű. Néhány éve amikor a Dell-t vettem, olyan 4k-s monitor is volt, ami csak 30 hz-t tudott, bár nekem a 30 fps is elég, ha játszok valamivel, akkor már inkább a magasabb felbontást részesítem előnyben, akár a 60 fps-el ellentétben (pedig a 30 és a 60 fps közti különbség eléggé szemmel látható), akkor már eleve mi értelme lenne egy 120/144/240 hz-nek, a számomra, vagy sok másik felhasználó számára? Például, egy Life Is Strange, vagy egy Until Dawn-nál?......mert ha olyan gépem lenne ami 4k-ban 100-150 fps-el tudná futtatni, valószínűleg nem is 80-ert vettem volna monitort, illetve nem 60 hz-est.
Fps játékok esetén elhiszem hogy meg van a maga varázsa, a magasabb hz-nek, pláne aki profibb szinten nyomja a dolgot, (gyorsabban/pontosabban tud reagálni az ellenfelekre is) de oda nyilván egy bivaly gép is kell, pláne ha újabb játékról van szó......TUDOM hogy nagyon sokan játszanak fps játékokkal, de azért a dolog kicsit árnyaltabb annál szerintem, hogy egy monitor ha nem tud többet 60 hz-nél, akkor már sz*r........ Én szándékosan akartam VA panelű monitort, a mélyebb feketék miatt, mivel sokat nézek sötétebb filmeket, de ezt le is írtam, mint ahogyan azt is, hogy az oledek lennének a legjobbak erre, csak ugye piszok drágák is.
Egyébként ips panelű, állítólag 170 hz-et tud, csak annyi hogy nem 2160-as felbontást tud, hanem 1440-et, 77 ezertől van. [link]
Kinek mennyire erős a gépe, játékfüggő is, ki mire használja, ki mit részesít nagyobb előnyben. Abban sem vagyok biztos, hogy én ugyanúgy látnám a különbséget 60 és 120/144 hz között, mint 30 és 60 között. Olvastam múltkor olyat, hogy valakit teszteltek hogy megtudja-e mondani azt, hogy egy játék 60 fps-el fut-e vagy többön 120/144-en, és állítólag az ismerősei nem hitték el neki, hogy látja a különbséget, és elmondása/leírása szerint 30-ból 26 alkalommal eltalálta, hogy egy adott játék 60 fps-en futott-e vagy többel, bár a régi/mostani intel 4 magos 3.1 ghz-es procim már eleve nem is tudná még a stabil 60 fps-t sem, az újabb játékoknál, de egy RTX 3050 és 16 giga ram társaságában, kb akármelyik mostani játék elfut rajta, élvezhető sebességgel, magasabb felbontáson és grafikán.
Még annyit, hogy a 2016-ban megjelent Doom, amikor már megvolt a Dell monitorom kipróbáltam, de még akkor, a két magos 2.8 ghz-es procim volt, kb ugyan úgy 20-25 fps-es átlag tempóban ment max grafikán 1440-ben, mint low-on 720-ban, de ugyanez volt a helyzet a 2016-ban megjelent Hitman-nél is...............A 30 fps alatt már nem annyira élvezetes a tempó, akkor már lehet bevállalnám hogy akár a felbontásból vegyek visszább.....de az ilyen 150-200 fps-hez még fhd-ban is jóval atomabb kell videokártyából, de pláne prociból, mint ahhoz hogy valaki 4k-nál érje el a már élvezhetőnek számító 30 fps-t.........
Nem véletlen hogy a hz-t nem is nagyon említettem, egyrészt a kérdés sem erre irányult, másfelől jóval másabb dolgokat is felvett mint a felbontás, hiszen az is, játékfüggő is, talán még inkább gépfüggő is, és talán még szemfüggőbb is (akkor is ha alapvetően jó a szeme valakinek) mint a felbontás. Én egyébként azt tippelem, hogy ha lenne 10-20 különböző játék, amit látnál 1080-ban és 2160-ban, ugyanakkora méretben és távolságból a játéknál, többen, több esetben megtudnák mondani hogy az 1080p vagy 2160, akkor is ha nem látna az illető sebességbeli különbséget, többen eltalálnák, mint azt, hogy az 60 fps-el fut-e vagy 120-al, pláne ha egy mászkálós játékról lenne szó, és nem egy pörgős fps-ről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!