Mennyit ér ez a laptop?
Van egy ismerősnek egy régebbi típusú használt laptopja elakarja adni szerintetek mennyit érdemes adni max ezért a gépezetért? Neten böngésztem de nem találtam árat. Előre is köszönöm a válaszokat
Link:
Több mint 10 éves processzor van benne. Árat már csak ott találsz aki használtan árulja. 100-ával árulják az ilyen gépeket ami nem kompatibilis a Win.11-el. A Win.10-nek 2025.Okt.14-lejár a támogatása.
50 ezerért már Win. 11-el kompatibilis gépet is lehet venni.
Az a baj, hogy 3. generációs a processzor. A maga korában jó laptop volt, ma már elavult. Windows 11-el biztosan nem kompatibilis, a Windows 10 pedig 2025 októberig lesz hivatalosan támogatott (kivéve, ha valaki megveszi az ESU-t). Ez után nem fog több frissítést kapni, de tovább lehet használni (csak nem lesz biztonságos). Vagy valamelyik támogatott Linux-ot érdemes rátenni, pl. Linux Mint.
Jó akkumulátorral és hibátlan külső állapotban talán 50.000-et ér. Ha az akkumulátor rossz, maximum 40.000-et ér (és 10.000-ből nem is biztos, hogy kapsz bele). Kopott állapotban és rossz akkumulátorral már csak 35.000 Ft. Viszont én nem venném meg jó állapotban, jó akkumulátorral sem ennyiért, azért amit fentebb írtam, hogy nem Windows 11 kompatibilis.
Ha Intel processzorban gondolkozunk, a 8. generáció a legallja, ez már Windows 11 kompatibilis. Mellette legalább 8 GB DDR4 RAM (ajánlott 16 GB), és NvME SSD. Játékokra ez a laptop sem lesz jó (legfeljebb régi vagy alap grafikájú játékokat fog futtatni), viszont tartalomfogyasztásra, böngészés, streaming, közösségi média, irodai alkalmazások stb. igen és ezeknél a sebessége is elfogadható.
Ha biztosra szeretnél venni, kereskedőnél nézzél garanciás felújított Windows 11 kompatibilis laptopot. Ezekre garanciát is kapsz, van ahol 2 évet is adnak rá, ez önmagában is megér némi felárat ahhoz képest, mintha magánszemélytől vásárolnál.
Az első laptopomat 2006-ban vettem használtan 90.000 Ft-ért. Üzletben vettem, de akkoriban még nem volt divat, hogy garanciát adjanak használt termékre. Sajnos meg is jártam vele, mert elég hamar meghibásodott, és több helyi szerviz sem tudta javítani (ott sem tudták, ahol vettem). Végül az egyik informatikai üzletben felajánlották, hogy van egy komolyabb szerviz, el lett oda küldve, és 18.000 Ft-ért meg tudták csinálni a hibát. Így összesen 108.000 Ft-ot fizettem a laptopért (hangsúlyozom 2006-ban, akkoriban ez nem kevés pénz volt). Pozitív a negatívban, hogy teljesen sikerült megcsinálni, utána évekig használtam azt a laptopot, és nem volt más baja. De azt mondom, ezzel ki is fizettem a tanuló pénzt, ilyenbe még egyszer nem megyek bele, hogy kifizetek csomó pénzt, és lutri az egész. A jelenlegi laptopom is használtan (vagyis felújítottan) vettem, de olyan helyen, ahol két év garanciát vállalnak rá. Kifejezetten olyan üzletet kerestem, ahol 2 év a garancia és nem kevesebb, ha már kifizetek érte nem kevés pénzt, úgy gondolom, hogy ez jogos elvárás a részemről, függetlenül attól, hogy használt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!