Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mire kell figyelni asztali...

Mire kell figyelni asztali gép vásárlásakor?

Figyelt kérdés

Eljött az ideje, hogy az otthoni gépünket lecseréljük, még sosem vettem PC-t, nem értek hozzá. Amire használva lenne: internetezés, szövegszerkesztés, sok kép és dokumentum tárolása. Játékra, videószerkesztésre vagy más számításigényesebb dologra nem, de azért lehessen vele normálisan Discordot használni, vagy videót nézni.

Most első körben használt gépre gondoltam, vizsont nem tudom mire kéne figyeljek a választásnál. Hiába látom hogy ennyi vagy annyi magos a processzor vagy mekkora a RAM, de nem tudom mihez kötni, milyen szint lenne szükséges egy megbízható, több éven át használható géphez.

Le tudnátok írni, hogy ti ilyen használatra mit várnátok el processzor, RAM, SSD terén? Esetleg bármi más tanács vagy már bevált használt kereskedés? Windows 11 kompatibilitás fontos?

aug. 12. 11:16
 1/5 A kérdező kommentje:
Keret: hát talán 100 felett kicsivel? Igazából ezt sem tudom megítélni. Annyit szánok rá amennyi szükséges, hogy utána hosszabb ideig ne kelljen vele foglalkozni, szóval inkább vennék kicsit erősebb gépet, mint ami mostanra kell.
aug. 12. 11:26
 2/5 anonim ***** válasza:
Tekintve hogy hosszútávra tervezel, viszonylag modern gépet kellene venned. Mivel játékra nem használnád, a processzort, a RAM-ot és az SSD-t kellene előtérbe helyezni, gyorsaság szempontjából. Processzor terén legalább 10. generációs Intel i5-öt (vagy esetleg még a gyengébb i3-at) tudnám ajánlani, de az i5 több magos, szóval inkább azt. RAM-ból ennyi pénzért DDR5-öt nem találsz, a DDR4 viszont még mindig jó, és szerintem legalább 16 GB-nak lennie kell, 8 GB szerintem már internetezésre sem elég. Minél több MHz-en fut, annál jobb a teljesítménye. SSD-ből M.2-es foglalatba helyezhető NVMe SSD-t érdemes keresni, a Samsung a piacvezető, de nincs igazán rossz márka. Írási-olvasási sebességet néznék ott, hogy gyorsabb legyen.
aug. 12. 11:48
 3/5 anonim ***** válasza:

Wall of text warning!

TL; DR: A budget konfig egy ASUS (AM4) microATX alaplap, egy Ryzen 5 5600GT CPU, 16GB DDR4 ram, és egy Western Digital 500 Gb M.2 NVME SSD. Ez kijön olyan 100-120k körül. Ha belefér, akkor inkább AM5 microATX alaplap és Ryzen 5 8500G vagy 8600G 16 GB DDR5 memóriával.

Mivel viszonylag alacsony a keret, és alapvetően otthoni használatra van a gép, ezért egy AMD processzor köré épített konfigurációt javaslok. Két úton járhatsz, a meghatározó a büdzsé. Egy régebbi, AM4 foglalatba illeszkedő (legfeljebb 5ik generációs) AMD Ryzen köré lehet viszonylag pénztárca-barát konfigurációt építeni. Egy Ryzen 5 (Ryzen 5 5600G vagy 5600GT) processzor jól ki fog szolgálni. (A végén a "G" betű jelenti, hogy van integrált videokártya, erről később)

Legalább 16GB DDR4 memóriát válassz. A RAM mérete sokkal meghatározóbb ebben a szegmensben, mint az órajele, de természetesen a nagyobb órajel gyorsabb elérést jelent. Kingston, Kingmax, Crucial ramokkal nem nagyon lehet mellényúlni, nekem pozitív tapasztalatom van (főleg Kingstom ramokat használok)

Az alaplap kiválasztásánál a processzor foglalat mellett fontos szempont a memória bővíthetősége. Érdemes olyat célozni, amibe 64 Gb-t is bele lehet pakolni. A kis méretű (mini-itx, mini-dtx és microATX szabványok) alaplapok általában kevesebb memóriamodult tudnak fogadni, ami a bővíthetőséget befolyásolja. Neked egy microATX alaplapot javaslok. Mindenképpen legyen benne nvme SSD foglalat! Az nvme SSD érdemben nem drágább, viszont sokkal, sokkal gyorsabb, mint a SATA SSD. Én az ASUS alaplapokra esküszöm, de a Gigabyte és MSI se rossz. Ha belefér, akkor válassz olyat, amiben van Bluetooth és Wifi adapter is integrálva.

Videokártyára van három iskola. Az első, és legegyszerűbb, ha olyan processzort veszel, amiben van integrálva. AMD Ryzen processzoroknál a "G" betű jelöli ha van. Intel processzorokban általában van (de nem mindegyikben!), de az Intelekről később. A második, hogy veszel egy alap dedikált videkoarit. Ennek főleg az az előnye, hogy nem a RAM-ból fogyasztja a videomemóriát, és még a legalsó szegmens is gyorsabb valamivel. Egy Nvidia GTX 1630 ráadásul még mindig erősebb valamivel, mint egy Ryzen 5 5600GT-be integrált GPU. A harmadik iskola természetesen a nagy teljesítményű videokártya, de az meg zsebenyúlós, közel annyi, mint a teljes kereted (most néztem, egy RTX 4060 videokari 130k körül van, és ez jelenleg kb egy erős középkategória)

A háttértár egyértelműen SSD. Ha belefér a keretbe, akkor egy nagy Samsung (512 GB legalább), ha nem, akkor másik, olcsóbb gyártó is szóba jöhet. Nekem Western Digital SSD-vel van tapasztalatom, eddig nem volt gond vele, és szignifikánsan olcsóbb, mint egy Samsung. Fontos, hogy nvme SSD-t válassz, sokkal, sokkal gyorsabb, mint a SATA. (és nincs extra kábelezés)

Ha van még extra keret, akkor én inkább egy újabb AMD Ryzen 5 köré építeném a gépet, mert akkor később tudsz processzort cserélni, az AM5 foglalat vélhetően még egy ideig velünk marad. Ebben az esetben viszont a drágább DDR5 ramot kell venned.

Ami az Intelt illeti. Én speciel Intel-párti vagyok, de az Intel sajna nem a budget kategória. Eleve drágábbak a processzoraik, és minden procsszorgenerációhoz újabb és újabb foglalat érkezik, tehát nem tudsz csak úgy feljebb lépni. Intelt akkor javaslok, ha van pénz, és munkára használt, stabil felső kategóris gépet épít valaki. (bár a "stabil" kissé megbotlott az új Intel issue fényében)

Végül, de nem utolsó sorban, a gépház és a táp. Mindkettőre érdemes költeni. Az előbbi legyen tágas, és minnél jobban hangszigetelt (Cooler Master házakkal van nagyon jó tapasztalatom), az utóbbi meg... 550-600 wattos, és nagyobb név. Nekem FSP tápjaim vannak, azokkal nincs gond. Cooler Master-ben láttam tönkremenni már ventilátort. Ami még fontos lehet építésnél, az az ún. "pozitív airflow". Ez azt jelenti, hogy mindegyik ventilátor befelé fúj. Ezt azért preferálom, mert a levegőt így könnyebb megszűrni, hiszen elég a ventilátoroknál. Elég jó a gyakorlati tapasztalatom is, alig-alig porosodik a gépem belseje, nem szokott overheating probléma lenni, és takarításkor is alig-alig van por lerakódás a gép belsejében. (i7 8700, 64 Gb ram, 3 SSD + 1 HDD, Nvidia GTX 1030 videokari, extra LAN, sound blaster hangkártya, szóval van hardver ami melegedjen böven)

aug. 12. 12:42
 4/5 anonim ***** válasza:
aug. 12. 14:00
 5/5 anonim ***** válasza:

Fuh, azért itt sok az info.

Szerintem feleslegesen sok.

Erre egy integrált procis akármi kell 8GB(inkább 16GB RAM-mal).

Tárhely amennyi szükséges.

Rendszer legyen SSD-n meg a szoftverek amit futtatsz, a többi (fotó, videó, zene) el van olcsó HDD-n. 😉

[link]

Ez nagyon jól néz ki, sokáig elég lenne a fenti igényekre.

aug. 12. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!