Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Torony hűtő vagy vízhűtő...

Torony hűtő vagy vízhűtő ryzen procira?

Figyelt kérdés
Találtam elég jó áron egy ARCTIC Liquid Freezer 280 II hűtőt és gondolkodtam lehet ki kéne próbálni a vízhűtőt de még leginkább normál léghűtéses volt csak.

aug. 11. 21:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
42%
A vízhűtésnek van egy olyan kockázata, hogy meghibásodhat. Ettől függetlenül sokan használják, és ha tényleg jó áron kapod, hajrá.
aug. 11. 22:05
 2/14 Alex Fly ***** válasza:
42%
Igen.
aug. 11. 22:40
 3/14 A kérdező kommentje:

1/

Igen tudom,hogy van kockázata de ahogy elnéztem elég csekély.És kb majdnem féláron tudnám a hűtőt pár hónap híján 6 év garanciával sőt valójában be sem lett szerelve mert nem volt jó a ház mérete hozzá szóval null kilométeres.

aug. 11. 23:30
 4/14 anonim ***** válasza:
58%
Ha tetszik, nyugodtan toljad neki. Abszolút nem szükséges, gyakorlatilag nincs olyan Ryzen proci, amit egy Peerless Assassin vagy Phantom Spirit ne tudna lehűteni, jelentős teljesítménybeli ugrásra ne számíts, maximum valamennyire csendesebbek lesznek a ventik (cserébe arra számíts, hogy a vízhűtése keringetőrendszere picit hozzáad a zajhoz)
aug. 12. 05:59
 5/14 anonim ***** válasza:
81%

Ha jó áron adják és elfér a házadba tedd bele csak a szerelése nem mindegy, hogy hová, és hogyan helyezed el a radiátort.

Tanácsok.

https://www.youtube.com/watch?v=pJApB3Sz8Y0

aug. 12. 07:30
 6/14 A kérdező kommentje:

5/

Ezen már túl vagyok vagyis informálódtam,hogy lehet beszerelni különböző poziciókban.

aug. 12. 09:37
 7/14 A kérdező kommentje:

4/

Elméletileg igaz amit írsz de sokat olvastam a témában és van olyan teljesítményű proci ahol hatékonyabb mint a nagy torony hűtők amiket írtál. A pumpa zaj se mindig van amit írsz meg ugye pl ott van az is,hogy mennyire ülsz a háztól,én pl messze. Egyébként azt mondják hogy a vízhűtésben az a jó,hogy nem csak hűt hanem tartósan tudja is tartani a hűtést.

aug. 12. 09:44
 8/14 anonim ***** válasza:
42%

7-es: "Egyébként azt mondják hogy a vízhűtésben az a jó,hogy nem csak hűt hanem tartósan tudja is tartani a hűtést."

Igen, ez egy elég régi mítosz, holott köszönőviszonyban sincsen a valósággal.Ez abból a korszakból származik, amikor még a legtöbben gyári léghűtéssel tolták, és a komolyabb procihűtők mind vízhútésesek voltak.

A vízhűtés egyáltalán nem tudja stabilabban tartani a hűtést, sőt, pont az ellenkezője igaz, a vízhűtés ott előnyös, ahol CPU leadott hője ingadozó, gyakran ugrik alacsonyról magasra. Ebben az esetben a vízhűtés nagyobb termikus tömege jobban ki tudja simítani a hőmérséklet görbéjét, hiszen folyamatosan hideg folyadék viszi el a hőt a CPU-tól, míg léghűtésnél értelemszerűen a hőforráshoz legközelebb lévő rész melegszik fel először. Amint a folyadék hőmérséklete kiegyenlítődik, ez az előny elveszik, és onnantól pariban vagy a léghűtéssel azonos hőleadó teljesítmény mellett.

Ettől függetlenül ahogy már feljebb írtam, semelyik AM5-ös procihoz nem szükséges vízhűtés, az én 7950X3D-n összmagos 100%-os terhelés alatt egy Phantom Spirittel stabil 79-80 foknál kimaxol, és a proci csak 85 foknál fogja vissza magát. Az meg, hogy most a proci 75 fokon, vagy 80 fokon van, nem oszt-nem szoroz sem a leadott hő mennyisége, sem a teljesítmény, sem az élettartam szempontjából.

A vízhűtés AM5-ös platformon tisztán esztétikai kérdés, teljesítmény szempontjából indokolatlan.

aug. 12. 10:54
 9/14 anonim ***** válasza:
0%
Pontosan milyen típusú procid van? Ryzen 5, Ryzen 7 vagy esetleg Ryzen 9? A Ryzen 7 procikat még le lehet hűteni toronyhűtővel is péládul egy kétventis BeQuiet Dark Rock Pro hűtővel, Ryzen 9 esetében érdemes lehet inkább víthűtést alkalmazni a jobb hűtési teljesítmény érdekében. Ha R7-nél nem nagyobb kategóriás procid van akkor a toronyhűtőt ajánlom, a léghűtést részesítem előnyben mert a víthűtéses szerkezetek sérülékenyek és óriási cumi van ha megreped a cső és kifolyik belőle a víz.
aug. 13. 16:40
 10/14 A kérdező kommentje:

9/

Ryzen 7 5700X és kicsit melegebb mint a 3700X volt. Isten igazán szinte féláron találtam egy pár hónapos hűtőt 6 év garanciával és használva sem volt mert nem fért be a házba. Szóval szerintem így nem rossz üzlet aztán így tudnék véleményt formálni a vízhűtőkről is.

aug. 13. 18:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!