Az USB-s külső HDD-k mennyire megbízhatóak hosszú távon?
Tapasztalatom szerint semennyire.
De ez is egy jó, ráadásul offline adatmentési hely, így érdemes lehet hadználni a megbízhatatlansága ellenére is.
Igen, attól hogy nem használsz napi szinten egy hardvert, simán tönkre mehet álltó helyében is! Nekem egy magnódeckem ment így tönkre. 8-10 évig állt egy polcon a szobában, majd egyszer használni akartam, de már nem adott ki hangot. Dobtam egy hátast, hogy ez meg hogyan lehetséges, és tényleg van benne valami, hogy pl. a benne lévő elektronikus elemek (kondenzátorok, tekercsek, diódák, sőt rugók, mágnesek stb...) egyszerűen elöregednek. Idővel elvesztik fizikai vagy kémiai tulajdonságaikat. Nekem pl. azt mondták a deck-re, hogy kiszáradt benne pár kondi. Namost, egy magnódeck esetében viszonylag még egyszerű az alkatrész pótlása/cseréje, de ha egy HDD vagy egy SSD elektronikájában megy valami tönkre, akkor nem biztos, hogy gazdaságos lesz újra életet lehelni belé. Csak gondolj bele, mennyire lenne ma gazdaságos, egy 10-15 éves, 80 megás, alig használt, forgótárcsás vinyón elektronikát cseréltetni/javíttatni, hogy a rajta lévő családi fotókat visszanyerd!? Ezért én is azt mondom, hogy ha biztos(abb)ra akarsz menni, akkor több helyen tárold, és bizonyos időszakonként így is írd át az adatokat újabb eszközökre (is). CD-DVD esetében is igaz ez. Állítólag azok is idővel elvesztik az olvashatósági képességeiket. Nekem van még itthon 25-30 éves lemezem is ami simán olvasható, de van olyan is, ami már 10 év után is megválogatja, hogy melyik olvasónak hajlandó adatokat szolgáltatni.
Az online adattárolásban én sem bízok annyira, pedig még nem volt személyes negatív tapasztalatom ilyennel. De ha tényleg fontos adatok, akkor egy neves fizetős tárhelyszolgáltató elvileg automatikusan is csinál mentéseket, és akkor tényleg nincs vele teendőd sem. Más kérdés, hogy mi van ha feltörik a szolgáltató szervereit, de elvileg akkor is titkosítva kellene legyenek tárolva az adataid...
Ami biztos, hogy 100% biztos megoldás sajnos nincs. Max kőbe vésed az adatokat, elásod, és lefeded 5-10 m betonnal. Így pár ezer évig jó eséllyel biztonságban lesznek. Esetleg építesz egy piramist és a belső falaira rögzíted az adatokat, az utókor számára. ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!