Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egy dupla ventilátoros toronyh...

Egy dupla ventilátoros toronyhűtő sokkal halkabb lesz mint egy egy ventilátoros?

Figyelt kérdés

Nézegettem,hogy vannak 2 ventilátoros nagy monstrumok és az enyémre is lehetne még egy ventilátort rakni de nem lesz dupla olyan hangja?A hűtőmön most egy max 1500 fordulatos venti van gyárilag és most 33 fok vanm a szobámban és játék alatt megy is max 1500 as fordulaton viszont az alapjárati hőfok is 50-51 fok terhelve max 73 fok.Csak idegesít a terhelés alatt 1500 as fordulat hangja.Ha két ugyan ilyen ventilátor lenne rajta vagy hasonló teljesítményű az hangosabb lenne vagy csendesebb?

Egyébként egy ryzen 7 5700x proci van a gépben igaz a ház hangszigetelt gondolom ilyen melegben az is hozzátesz a hőfokhoz.

júl. 16. 20:28
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Megnézed a ventik specifikációi között a decibelt és már meg is kapod a a választ.
júl. 16. 20:42
 2/12 A kérdező kommentje:
mind két venti 23 decibel körülire van írva
júl. 16. 20:54
 3/12 anonim ***** válasza:

Az ilyen "hangszigetelt" házak igazából csak súlyosbítják a zajproblémát, hiszen gátolják az optimális légkeringést, aminek hatására az összes ventinek ezerrel kell pörögnie, hogy hűteni tudjon.

Ahhoz, hogy halkabb legyen a rendszer, nem a házat kell hangszigetelni, hanem a légkeringést kell optimalizálni, elsősorban minél több, minél nagyobb ventilátorral. Nem véletlen, hogy a mai high-end házakba már alap, hogy 140mm, vagy akár 180mm-es ventiket raknak.

A duplatornyos, duplaventilátoros hűtők előnye, hogy egyrészt nagyobb a hőleadó felület, másrészt pedig a két ventilátor alacsonyabb fordulatszámon tud ugyanannyi levegőt mozgatni, mintha csak egy ventilátor lenne. Alacsonyabb fordulatszám = kevesebb zaj. Hiába van belőle Kettő, a zaj nem adódik össze, sőt, mivel alacsonyabb fordulatszámon kell pörögniük, ezért a zaj jelentősen csökken.

Ettől függetlenül viszont meg kell jegyezni, hogy ma már általában a szűk keresztmetszet a zajcsökkentésnél sajnos nem a proci, hanem a videokártya, hiszen ott egyáltalán nem ritka, hogy akár csak középkategóriás kártyák is kétszer annyi hőt termelnek, mint egy bivaly proci (legalábbis AMD oldalon, az Intel utóbbi pár éves szerencsétlenkedését én inkább nem is nagyon kommentálnám, a mérnöki szakbarbárság határait feszegetik Pat Gelsingerék).

Első körben én nem rohannék amúgy új hűtőt venni, ha "csak" 73 fokig megy fel a proci. A ventik fordulatszámát te is be tudod állítani, vagy a BIOS-ban, vagy pedig a Fan Control nevű alkalmazással. Játszogass picit a görbékkel, vedd le a ventit a lehető leghalkabbra úgy, hogy játék alatt 80C alatt maradjon.

Ha semmiképpen nem megy, akkor rakj rá egy Thermalright Phantom Spiritet vagy Peerless Assassint, és ha az sem segít, akkor nincs mese, valószínűleg házat kell cserélni.

júl. 16. 22:40
 4/12 anonim ***** válasza:

Egyébként jómagam egy időben nagyon rámentem erre a témára, mert egyszerűen elegem lett, hogy nyáron fülessel a fejemen is hallom, hogy szenved a gép. Pont ezért nem ajánlom, hogy egyből rohanj mindent venni, mert nálam picit megszaladt a ló, a végén odáig jutottam, hogy vettem egy Fractal Design Torrent házat két bazi nagy 180mm-es ventivel elől, három 140mm-es ventivel alul, hozzádobtam hátulra is egy 140mm-es BeQuiet ventit, kidobtam az összes merevlemezt és lecseréltem őket NVME SSD-kre, felraktam egy BeQuiet Dark Rock Elite tornyot a procira, hogy most akkor tuti végre csendes lesz a rendszer... És igazából az is lett, egészen addig, amíg a videokártya nem csúszik fel 65-70%-os terhelés fölé, onnantól meg b@szhatom, mert hiába van a rendszer maradék része 20-25dB között, a videokártya bizony felpörög 35dB, vagy akár 40dB fölé is sajnos.

Lényeg a lényeg, annak nézz utána, hogy melyik komponens a leghangosabb, és azzal próbálj meg valamit kezdeni, nem kell csukott szemmel beugrani a mélyvízbe egyből.

júl. 16. 22:47
 5/12 A kérdező kommentje:

3/

Nekem egy SilentiumPC Fortis 3 HE1425 hűtő van a procin és artic mx-4 paszta van rákenve.Amúgy azért kérdeztem a két ventilátor dolgot mert gyárilag adtak hozzá egy másik ventilátor felfogatót tehát két ventilátor is rakható a hűtőre.A házat meg nem akartam eladni mert évek óta ezt használom és volt régebben csupa szellőzős házam ami egy elég frankó ház volt de kegyetlenül porosodtak az alkatrészek benne.Ami a durva a proci ventilátor hangosabb terhelésen mint a 3 ventilátoros videokártyám.És van a házamban több ventilátor is.Esetleg tudnál olyan házat mutatni ami jól szellőzik 40 ezer forintba belefér és nem porosodik keményen?

júl. 16. 23:24
 6/12 anonim ***** válasza:

A porosodás elsősorban nem is a háztól függ, hanem ismét a légkeringéstől.

Alapvetően kétféle filozófia van rendszerhűtés tekintetében: negatív nyomás és pozitív nyomás. Sokáig a negatív nyomás volt népszerűbb, ma már általánosan elfogadott, hogy a pozitív nyomás gyakorlatilag minden szempontból jobb. A negatív nyomás alatt azt értem, hogy a házban lévő levegőt a kimeneti ventilátorok nagyobb erővel fújják ki, mint ahogy azt a bemeneti ventilátorok pótolni tudják, a pozitív nyomás pedig ugyanez fordítva.

Na, ha negatív nyomásra van beállítva a rendszered, akkor az akár mit csinálsz, porosodni fog, mert a kifújt levegő nem csak a (jó esetben porszűrő mögötti) bemeneti ventilátorokon keresztül lesz pótolva, hanem a lehető összes aprócska kis lyukon, ahol a levegő be tud jutni a házba. Ez azt jelenti, hogy hiába van porszűrőd, a por a többi résen keresztül beszívódik a házadba. Sok régi ház kifejezetten negatív nyomásra volt kiépítve, mert általános tévhit volt, hogy ez hatékonyabb a rendszer hűtésében, hiszen a forró levegő eltávolítására fókuszált.

Ma már tudjuk, hogy a pozitív nyomású rendszerek jobbak, hiszen ezek ugyanezeken a réseken-hézagokon-lyukakon KIFELÉ fújják a levegőt, így ott a por nem tud bejutni. Az ilyen rendszerekben a levegő szinte egésze a porszűrő mögötti ventilátorokon keresztül jut be a házba, így jelentősen csökken a porosodás. A nagyobb légnyomás másodlagos pozitív hatása, hogy a belső ventilátorok (a proci és a videokártya ventijei) nagyobb mennyiségű levegőt tudnak mozgatni, így ismét alacsonyabb fordulatszámon kell pörögniük.

Lényeg a lényeg, neked olyan ház kell, ahol több a bemeneti venti, mint a kimeneti, és a lehető legtöbb levegőt tudja bejuttatni a házba, és a forró levegőt effektíven tudja eltávolítani.

40k-ból egy Corsair 3000D már kijön, akár RGB-s ventikkel is, ha igényled. Alternatívaként ott van a Fractal Design Pop Air, ha az esetleg jobban tetszik, egyikkel sem lehet nagyon mellélőni.

júl. 16. 23:45
 7/12 A kérdező kommentje:

4/

Őszintén meg mondom engem most a cpu ventilátor 1500 ass fordulata zavar 3700x-en nem emlékszem,hogy eddig felment volna általában halkabbra emlékszem.De lehet csak rám jött a kínlódás mert amúgy ha játszok nem igazán figyelek a hangra csak most a cpu hűtőére.

júl. 17. 00:12
 8/12 A kérdező kommentje:

6/

Hát nekem az a lényeg,hogy a toronyhűtőm beleférjen meg az atx lapom vannak ventijeim elég jók noctuák meg egy be quiet silent wing.

júl. 17. 00:35
 9/12 A kérdező kommentje:

6/

És ehhez pl mit szólsz?

[link]

Nekem ennek egy verziója van a másik szobában a másik gépemnek szerelhetőségre nagyon jó kis ház itt ott tanulhatna a be quiet tőle pedig az drágább.

júl. 17. 01:02
 10/12 A kérdező kommentje:
Vagy még találtam egy ilyet is Phanteks Eclipse P600S Silent ez hangszigetelt is meg el is távolítható az elejéről meg a tetejéről a szigetelés és akkor porszűrőkkel rendesen átengedi a levegőt olyankor csak a két oldallapon van zajszigetló réteg.
júl. 17. 02:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!