Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Külső HDD-nek mennyi a valós...

Külső HDD-nek mennyi a valós élettartalma? családi és egyéb képekre alkalmas tárolásra?

Figyelt kérdés

Mennyi egy külső HDD valós életartalma?

2023. Karácsonyán kaptam egy 250 GB Kesu nevű külső merevlemezt, azaz már fél éve , mely családi és élmény képeket tárolom, nem napi használatra van természetesen, 3 év garancia van rajta, mennyi a valós élettartalma igazából? alkalmas képtárolásra? vagy jobb egy másik külső merevlemez?

2024. máj. 31. 14:44
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

És az igaz hogy ő hirtelen meghal a külső merevlemez#

Köszönöm a válaszókat..

2024. máj. 31. 14:45
 2/13 anonim ***** válasza:

Mint az a Backblaze - egy biztonsági mentéssel foglalkozó szolgáltató - statisztikáiból kiderül,

[link]

a merevlemezekre is érvényes az úgynevezett "fürdőkádgörbe":

[link]

ami egy termék meghibásodásainak gyakoriságát reprezentálja.

Ezek szerint egy termék nagyobb valószínűséggel hibásodik meg életciklusának elején, illetve amikor a termék már "elöregedett" - ez utóbbi a Backblaze statisztikái szerint 6 év felett van (legalábbis folyamatos - napi 24 órás, heti 7 napos - használat esetén).

Éppen ezért - a biztonsági mentés 3-2-1 stratégiája ( [link] ) szerint - érdemes a fontos adataidról minimum három példányos mentést készíteni, amiből minimum kettő lehet az adatfeldolgozás helyéhez közel tárol, minimum egy pedig attól távolabb (más helyiségben, épületben, esetleg bérelt tárhelyen, vagy - végpontok közötti titkosítással! - felhőszolgáltatásban)

2024. máj. 31. 14:54
 3/13 anonim ***** válasza:

Nincs napokban vagy években kifejezhető élettartama. Egy hordozható eszköz alapból jobban ki van téve a mechanikai sérüléseknek, mint egy beépített és soha nem mozgatott belső adathordozó. Akár az első nap le tudod úgy ejteni, hogy az totálkáros lesz, de lehet 5-10 évig vagy még tovább is bírja.

Az unásig ismételt 3-2-1-es stratégia röviden: fontos dolgokról legalább 3 példányban, 2 különböző típusú adathordozón legyen másolatod, amiből 1 offline adathordozó. Extraként még lehet olyat csinálni, hogy több különböző földrajzi helyen is legyen meg. Így bármelyikkel történik baj, egy másikról helyre tudod állítani. Amíg csak 1 darab eszközön 1 példányban tárolsz bármit, az mindig ki lesz téve a végleges megsemmisülés kockázatának.

2024. máj. 31. 14:57
 4/13 anonim ***** válasza:

3-2-1 igen. De egy átlagos embernek elegendő egy RAID1 vagy RAID6. Persze egy lakástűz ellen ez se véd. :)

Ismerek olyat, aki hardcore-ban tolja és LTO szalagokra menti ki az új adatokat és szüleinél tartja offline.

2024. máj. 31. 15:13
 5/13 anonim ***** válasza:
62%

"De egy átlagos embernek elegendő egy RAID1 vagy RAID6. "

A RAID nem biztonsági mentés:

[link]

2024. máj. 31. 15:20
 6/13 Szirty ***** válasza:

"...6 év felett van (legalábbis folyamatos - napi 24 órás, heti 7 napos - használat esetén)."

Na de a backup egység nem üzemel 7/24-ben. Elkészül a mentés, megy pihenni a következő mentésig...

Legalábbis otthoni használat esetén.

2024. máj. 31. 15:53
 7/13 anonim ***** válasza:

Igen, nem folyamatos használat esetén ennél általában kevesebb.

Amíg hdd volt a laptopomban én évente cseréltem (a diszket nyilván, nem a gépet...). Nem azért mert elromlott (van belőle még amit backup-ra használok), hanem mert a sok felpörgés/altatás nem igazán tesz jót.

2024. máj. 31. 15:57
 8/13 anonim ***** válasza:
60%

"Persze egy lakástűz ellen ez se véd. :)"

Erre a volt munkahelyemen azt az oroszmódszert találta ki a fönökünk, hogy mindenhol hardware raid1 rendszer volt (gyártógépeken klienseknél), és minden hónapban egyszer kuhúzott egy winchestert (sok rendszernél müködik ez), felcímkézve eltette másik épületben a pancélszekrénybe, a helyére meg rakott egy szüz vinyót. ìgy az egész cégnek kellett volna leégni, hogy elvesszenek az adatok/telepített rendszerek. Ha lerohadt egy gép, akkor kb. fél óra volt gépet cseerélni, és a szekrényböl hozni az utolsó vinyót, és mehetett tovább a termelés.

2024. máj. 31. 15:59
 9/13 anonim ***** válasza:

Nekem az a tapasztalatom, hogy nem bírnak annyit, mint a laptopokba épített ugyanolyan 2,5" HDD-k

Én ma már csak külső SSD-t vennék.

USB csatlakozás megbízhatatlansága miatt van a legnagyobb gond, meg az talán, hogy egyszerűen könnyeben leejzi az ember, csapódik, miegymás... nagyobb terhelés éri.

Nekem volt egy, amit fixen nem ejtettem le, csak offline biztonsági mentésre volt használva, de az is megpusztult 5 év után.

Szóval így kikopott ez nálam teljesen. Offline mentésre van egy normál asztali HDD-m, amit pár havonta bedugok gépbe, hordozhatóságra meg SSD alapú megoldás.

2024. máj. 31. 19:14
 10/13 anonim ***** válasza:

Biztonsági mentésre a HDD a legalkalmasabb! Kicsi az adatrothadás veszélye (SSD és optikai) megoldásoknál ez nagyobb.

Nemrég szedtem le egy 2008-as Hitachi vinyóról képeket/videókat egy régi gépből mind ott volt, nem mellesleg 100/100-as a HD sentinel szerint, úgyhogy formáztam (mert volt rajta egy komplett rendszer) és 100GB "emlék" vissza rá. +1 mentésnek még ez is jó😉

2024. jún. 1. 06:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!