Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kicsit lemaradtam - milyen...

Kicsit lemaradtam - milyen fejlesztést javasolnátok az alábbi PC-n? + Kérhetek 1 kis technikai segítséget?

Figyelt kérdés

Idén decemberben lesz 3 éves a gépem,anno én rakattam össze,ezek az adatai:

-ASUS P5B alaplap

-Intel Pentium 4 processzor 3GHz

-2GB RAM

-ATIRadeon HD2600 Pro 512MB videokártya

-1db 160GB SAMSUNG HD161HJ ATA winchester

-1db 320GB WDC WD3200AAKS ATA winchester (és még kettőnek van hely a házban)

-(ViewSonic VA1912w 19" monitor és Windows 7 32Bit oprendszer)

Az utóbbi 3 évben jól elvoltam ezzel a géppel,minden futott rajta(komolyabb játékok,Photoshop CS3,Pinnacle Video Studio,stb.),meg vagyok vele elégedve,de idő közben kicsit "lemaradtam",ami a fejlesztéseket illeti...Szerintetek fejlesztés esetén mit lenne érdemes és mire cserélni rajta,illetve mivel lenne célszerű bővíteni? Szerintetek mennyire jó ez az összeállítás mai szinten?

A technikai segítséget pedig az alábbi dologgal kapcsolatban kérném: Az utóbbi években elterjedtek az ún. Dual Core processzorok. Régen ugye volt a Celeron,az AMD és a Pentium, aztán most egyre gyakrabban hallom,hogy még egy 1,8GHz-s Intel Dual Core processzor is lekörözi a Pentium 4-et.Bár egy leheletnyivel többet konyítok az informatikához,mint egy átlagos női felhasználó, mégis csak nőből vagyok,úgyhogy el tudná valaki számomra is érthetően magyarázni a Dual Core processzorok "lényegét", és,hogy mitől jobbak, mint a P4? Illetve mit jelent a SATA,illetve ATA-kifejezés?(Egy informatikus egyszer már próbálta elmagyarázni,de elég nagy zagyvaság jött ki belőle végül...XD)

Előre is köszi a válaszokat!:)

2010. okt. 28. 23:08
 1/4 anonim ***** válasza:

Ne sértődj meg, de kicsit tényleg le vagy maradva. :)

A dual-core (azaz kétmagos) processzorok esetében egy tokba két processzort tesznek (legalábbis leegyszerűsítve), ezáltal a párhuzamosan végzett műveletek nagy mértékben gyorsulnak.

Az igazság az, hogy már ezek is kifutóban vannak, inkább érdemes quad-core (azaz négymagos) változatot venni, ami értelemszerűen négy processzor(mago)t tartalmaz. Manapság már ezek is olcsók, főleg az AMD termékei.

A SATA és az ATA (másik nevén IDE) két csatolófelület, amivel a winyót (merevlemezt) az alaplaphoz kötheted. Az IDE egy nagy ronda (kb. 10 cm széles és 80 eres) szalagkábel, a SATA sokkal vékonyabb, mint pl. egy normál 220-as kábel, amivel a porszívót a konnektorba dughatod.

A SATA nagyságrendekkel gyorsabb és több extrát tud, manapság inkább ezt szeretjük használni.

Az esetleges fejlesztéshez akkor tudok érdemi tanácsot adni, ha megmondod, hogy mire akarod használni a gépet. Egy játékgép például nagyságrendekkel erősebb, mint az irodai feladatokat ellátó társai, de ezt nyilván te is tudod.

2010. okt. 28. 23:28
 2/4 anonim ***** válasza:

törekedek a két utolsó kérdésre:

A processzorgyártók mindig fejlesztenek, mindig új dolgokat találnak ki, amitől gyorsabb lesz a proci. Mindig kitalálnak egy új felépítést neki. Igen, ez lesz a legjobb kifejezés. Így egy újabb de alacsonyabb órajelű jobb, mint a régi magasabb. Ennyi. Ja a másik. Ügye 2005-06-ig csak 1 magos processzorok voltak, utána(Intelnél) a két magot egy dobozkába rakták össze, így jöttek létre a legelső kétmagos procik(Pentium D8xx, D9xx sorozat.) 2006-tól már egybe gyártják őket, nem külön passzintják össze a magokat, lényeg, hogy olyan mintha több proci dolgozna együtt. És a több jobb DE! csak akkor, ha az adott program és/vagy alkalmazás ezt támogatja, magyarán ki is tudja használni a több magot.

Másik. ATA kábel: [link] Ez a régi technkia, meghajtók összekötése az alaplappal adattovábbítás szempontjából, ez mellett van ügye ilyen csati [link] ami az áramot(5V) adja a meghajtónak(merevlemez DVDstb meghajtó). Nos ezek a kábelek jó pár éves fejlesztések, és kevés adatot tudnak továbbítani, a leggyorsabb(ATA133) is csak 133MB/s-ot tud. Mivel a merevlemezek nagyon gyorsultak, így ki keleltt találni egy új adatkábelt, ami gyorsabb adattovábbításra képes. Ez a SATA(Serial ATA). A SATA(1) 150MB/s- továbbításra volt képes. Ezt váltotta a SATA2. [link] és [link] Egyszerűbbek, vékonyabbak, nem törnek meg és gyorsak. A SATA2 elméletben 300MB/s adattovábbítási sebességre képes. Azonban spec esetekben ez is kevés, így durván 1 éve megjelent a SATA3, ami 600MB/s sebességre képes. Lényeg, hogy mind három SATA kábel forma ugyanolyan van mindegyikhez. A különbség csak a hardverben tehát a merevlemezben van és az alaplap támogatja-e az adott SATA szabványt vagy sem. A kábelek ezeknél egformák.

Írd meg, ha nem érthető valahol.

Ha nem akarsz nagy pénzt beleverni, akkor procicsere, Core 2 Duo processzorra(Nem Dual Core típusra, az butított Core2Duo) vagy esetleg Quad processzorra. Procicsere előtt fel kell frissíteni az alaplap BIOS-át ha még nem volt, mert nem fogja felismerni az új procit. (Ilyen procikat már nem nagyon lehet kapni újjonnan) Videóártya csere, radeon 5000-res sorozat,, ha nem játékra kell, akkor pl. egy [link] ilyesmi, árban és tudásban elég lesz. Tápegység cseréje lehet, hogy kell, attól függ milyen a mostani, és mekkora rendszerfrissítést csinálsz, pl. 4magos procinál lehet kelleni fog. Nem szabad elfelejteni, hogy lehet a régin nincs SATA energiakábel csatlakozó, lehet csak ez miatt kell újat venni majd, - ha akarsz SATA-s meghhajtót persze. Memória alapban elég a 2 GB, de lehet(ne) 3-ra vagy 4-re bővíteni. Ahogy érzed. Merevlemez, mindenképp javasolt egy új beszerzése, én az egyik leggyorsabb 7200-ast javaslom, ügye ez SATA2-es csatlakozós: [link] Mindenképp erre rakd a windows-t. Memóbővítésnél gondolom tudod a 4Gb-os korlátot.

Noch etwas???

2010. okt. 28. 23:40
 3/4 anonim ***** válasza:
reméltem visszajelzel, hogy hasznos volt-e amit leírtam....
2010. okt. 29. 16:57
 4/4 A kérdező kommentje:

Húh,nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!Mindkettő nagyon hasznos volt,és végre valaki teljesen érthetően elmagyarázta,tényleg köszönöm!!Azért szeretném minél jobban megismerni ezeket a dolgokat,mert számítógép esetén nálam fontos a minőség,és hogy lehetőleg minél kevésbé tudjanak átverni egy üzletben.Emellett érdekel is a dolog.Például eddig azt sem tudtam,hogy különbség van a Dual Core és a Core 2 Duo processzorok között.Az alapelvét sejtettem (a névből adódóan dual cora=két mag), de most már legalább biztosan tudom.Köszönöm a segítséget,és a linkeket,nagyon hasznos volt számomra!!

Üdv:25/L

2010. okt. 29. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!