Miért nem szoktak a gamer pc-kben a videokártya mögött, hátul feltenni egy ventit ami kifújja a levegőt? Tényleg érdekel a válasz, lehet van oka csak nem tudok róla.
Elég melegedős a videokártyám. A házat 4 ventivel adták. 3 befúj, egy a procinál ki.
Nekem úgy tűnik, így minden levegő a procin megy át, a videokártya meg csak keringeti a levegőt.
Nem értek hozzá. Néztem ma gamer konfigokat és szinte mindig így van. Miért van ez?
Most nem vagyok otthon. Hirtelen azt sem tudom el férne-e egy venti a kártya mögött. Most vettem a gépházat. Szerintem elférne.
Tényleg elgondolkodtam hogy talán nem véletlen nem szoktak ida ventit rakni. De ha okkal, akkor mi az?
Előre is köszönöm a választ. ☺️
Ahogy elémképzelem amit kérdezel,
a meleg felfelé áramlik.
A házban a flow és akeringés optimális, a venik teljesítménye megadja a pozitív nyomást a házban hogy kifelé siessen (xd) a meleg levegő.
Képen jobban érthető.
Ez e max giga teljesítményhez ajánlott.
Ha közepes vagy közép felsős "átlag" kártya és proci, akkor az alsó és felső kimarad.
A "melegedős kártyát" Undervoltold és nem fog annyira melegedni.
Amúgy milyen kártya melegszik mennyire?
...+1
Mindig nagyobb legyen a befúvás teljesítmény hogy meglegyen a pozitív nyomás.
Azért nem raknak a VGA mögé ventit, mert ott vannak a bővítőkártyák helyei, többek között a VGA kimenetei is. Annak útban lenne.
Vagy ha nem lenne, akkor nem egészen értem, hogy hová akarod tenni :D
(Képet ha dobsz a házról, az segít.)
Amúgy ökölszabály, hogy a gépházon elöl/lent megy befelé a levegő, hátul/fent kifelé.
A meleg felfelé száll, szóval ha elöl bejön a hideg levegő, a videókártya lentről felszippantja, körbejáratja vele a kártyát, közben felmelegíti, akkor a kártya körül fel fog áramlani, aztán a CPU mögötti ventin ki. (Illetve szokott lenni a vidikártyán is egy kis rács, azon is megy ki.)
Az, hogy befelé vagy kifelé fúj több venti, az annyit befolyásol, hogy a házban pozitív vagy negatív nyomás lesz. (Több a befújó: pozitív; több a szívó: negatív. Sacc/kb.) Pozitív nyomás esetén kicsit kevésbé porosodik a gép, negatív esetén kicsit jobb a hőcserélés a félreesőbb területeken.
Szerintem egyik irányba sem érdemes szélsőségesen elmozdulni, de ez már csak vélemény.
Amúgy a kártyát pucold ki, (valamivel érdemes kifúvatni a lamellák közül a port,) egy korrekt házban, főleg 4 ventivel, nem fog túlhevülni. Melegedni fog, dehát ez egy ilyen szakma. Szerintem fölösleges mögé a venti, de ha te attól nyugszol meg, tedd oda, nem lesz tőle baja.
Létezik blower/fújó videokártya, ami kifelé fújja a levegőt
Viszont ez sokkal hangosabb egy 2-3 ventis rendszerhez képest, inkább olyan gépbe való, ahol egymás felett vannak a kártyák (SLI vagy CrossFire)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!