Tényleg szükséges újrapasztázni a processzort-videokártyát?
Sziasztok. 8 éve rakattam össze a gépem. AMD FX6300 proci, ID-Cooling SE-213V2 processzor hűtő.
5 éve vettem egy MSI RX580 videokártyát.
Talán a videokártya túlzás is a proci mellé, de mindegy. Elégedett vagyok a konfiggal. Amikre használom megfelel.
Olvastam hogy időnként újra kéne pasztázni. Nem nagyon értek a témához.
A proci abszolut nem melegszik. 40 Cfok fölé nem megy, hosszú, 100%-os terhelés mellett sem.
A videokártya mióta megvettem melegszik, de 90Cfoknál lekorlátoz. Nem megy fölé. + 90%-ban csicsó játékokkal játszom. Annál nem melegszik, mert nincs kihajtva. Talán csak nem jól szellőzik a gépház.
Amiket eddig olvastam, az alapján a procinak már izzani kéne, de nem így van.
Érdekelne mik a személyes tapasztalatok.
Jah a videokártyánál a 90Cfok úgy értendő hogy manuàlisan felcsűröm maxra a hűtő ventit. Ha 100%-on megy akkor fixen tartja a 90Cfokot. De ez már ilyen mióta megvettem. Talán majd beszerzek egy jobb gépházat.
A processzorra viszont 8 éve került a paszta és nem is langyosodik, még a legkeményebb processzor teszt alatt sem.
Nyilván akkor kell újrapasztázni, ha túlmelegszik.
90 fok az nagyon magas. Ott valami NAGY gond van!! Valóban lehet ez egyszerűen csak annyi, hogy semmi szellőzés nincs a gépházban és befűti magát egyszerűen.
Lehet akár hibásan rögzített borda, kilyukadt hőcső is. Ha kezdetektől 90 fokos, akkor az nem valószínű, hogy a paszta gondja.
Ezzel mindenképp érdemes lenne foglalkozni. Normál körülmények között 67-75 fokos lehetne nagyon maximum egy RX580
Én is olvasom, hogy "3 havonta újrapasztázom" ez egy pót cselekvés. Semmi értelme, elég ha el kezd melegedni (persze néha kell portalanítani). Kb évente kifújkálom a port, 4 év után most pasztáztam a procit. A 8év soknak tűnik, de ha működik nem feltétlenül kell piszkálni.
A videokártya sem biztos, hogy rossz, egy kis alulfeszelés (undervolt) csodákra képes.
A gyári feszt úgy lövik be, hogy a gyártási szórásban készült összes GPU "feléledjen", de a legtöbb stabil működéséhez kevesebb is elég. Addig lehet csökkenteni a feszültséget amíg tartja az órajelet és össze nem omlik, ha ez bekövetkezik 1-2 steppingel többet kell neki adni és jó.
Sok tutorial van a YouTube-on, ott elmondják mit és hogyan, nem bonyolult.
Valóban túl gyakran nem kell újrapasztázni, de azért 3 évnél már megcsinálnám. Szedtem már szét gépet több mint 5 éves pasztával. Fogalmazzunk úgy, hogy az nem paszta volt már, hanem inkább valami ragasztó. Amint kicseréltem, érdekes módon 30 fokkal hidegebb lett, lement a 100 fokról 70ig. (Igen, az volt a baj, hogy 100-nál beütött a proci hővédelem, és gyakran levágta a gépet, ezért szedtem szét -- ja és nem az enyém volt a gép, mielőtt valaki lehülyézne... )
Szóval nem kell sűrűn, de 8 év az durva. Szétszedni azért évente kéne portalanítani, és pár szétszedés után már nem kéne ugyanúgy visszarakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!