Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Betarcsazos internet, 56k-s...

Betarcsazos internet, 56k-s modem miert adott ki olyan furcsa hangokat?

Figyelt kérdés
2024. jan. 26. 06:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Mert az telefonvonalon keresztül ment. A telefonon hangot viszünk át, ezért az adatot hangként modulálták. Ugyanezt, azaz nagyon hasonlót ad ki a faxkészülék is.
2024. jan. 26. 08:00
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Azért hogy tudd sikerült-e a kapcsolódás. Nem hallózik-e valaki a túlvégén. Az adatkapcsolat kiépülése után némítva volt.
2024. jan. 26. 08:42
 3/7 anonim ***** válasza:

Van erről egy csomó videó YT-n. De nyilván azért, mert ez telefonvonal, tehát „hang” alapon mentek rajta az adatkommunikáció. Kezdésnek ez egy betárcsázás, a modem felhív egy telszámot, és aztán a kapcsolat kiépítése és ellenőrzése volt. Azt fszom se tudja, hogy miért is kellett ennél a usernek jelen lennie, és hallania. Simán mehetett volna a háttérben is a „hívás”. De így volt megoldva, működött, érdekes volt. Szerencsére hamar elmúlt. Nekünk nem is volt ilyenünk soha... 2001-ben már koax lett bekötve

Tehát pl

[link]

2024. jan. 26. 09:07
 4/7 A kérdező kommentje:

Csak azert mert en arra emlekszem hog volt a modem beallitasainal olyan hogy ne legyen hangja

Regen a tesommal netfuggok voltunk es mindig ramszolt ha netezek mert o akkor nem tud ezert titokba neteztem es lenemitottam a modemet

2024. jan. 26. 09:53
 5/7 anonim ***** válasza:
57%

Az analóg telefonvonal a beszédhangra volt kihegyezve, ez olyan 3000 Hz körüli sávot jelent. Erre kellett "lekonvertálni" a digitális jelet.

Kapcsolódáskor egy alacsony, de biztos sebességgel kezet fogtak a modemek (handshaking), és többek között lemérték az adott vonal legjobb sebességét, ellenőrzésre került a jogosultság, stb. Az authentikáció után lenémult a modem, és az elérhető legnagyobb sebességgel állandósult a kapcsolat.

Hogy a kihangosításra miért volt szükség azt nem tudom, talán azért hogy ellenőrizni lehessen hogy létrejött a hívás...

Emlékeim szerint a beállításokból le is lehetett némítani, de ilyent én egy ismerősömnél sem láttam. (Lehet hogy nem tudták hogy ki lehet kapcsolni.)

Egyébként a 8bites korszakban kazettára mentettük a programokat (C64, ZX-Spectrum, stb.) Annak nagyon hasonló volt a hangja. A Spectrum 1500 Baud-os átvitelt használt.

2024. jan. 26. 14:07
 6/7 A kérdező kommentje:
Ja a C64-es kazinak tényleg jó hangja volt
2024. jan. 26. 14:14
 7/7 Paczalos István ***** válasza:

Gyakorlatilag az5. kolléga leírta a dolgokat. Amúgy a 30kHz-s frekvenciát el lehetett volna tolni 30khz-re, ami az ISDN esetében a multiplexelés órajele volt. Ez miatt volt képes a normál 56k-s sebesség helyett 115kbaud-al kommunikálni.

Régi szép idők, mikor Tavaszmező utcában, és az AREK-en (most OE-KVK és OE-AMK) ezeket tanultuk. Köszönet érte Zalotay és Nagy Rezső Tanár Uraknak

2024. jan. 31. 03:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!