Hogyan tudok DIGI betárcsázós modem nélküli Internetet
megosztani egy Canyon CN-WF514 wifi routerrel?
Figyelt kérdés
Egy Canyon CN-WF514 wifi routerrel próbálok DIGI netet megosztani. A laptopomon is szeretnék internetet, ami eredetileg egy asztali gépre lett telepítve. Modemet nem használunk, kábelről kapjuk egyből a netet a hálókártyára a szolgáltatótól. A router WAN portjába dugva a kábelt nem működik egyáltalán a dolog, nem ismer fel semmit. A LAN portokba dugva a szolgáltató kábelét, valamint az UTP kábelt, ami a gépbe megy (a WIFI helyett ezt használom a nagyobb megbízhatóság miatt) már hajlandó betárcsázni, de 671-es hibát ír ki. (bár ebben nem vagyok biztos, hogy 671-es, most épp nem tudom ellenőrizni. Azt írja rá magyarázatként, hogy érvénytelen a felhasználónév és jelszó a tartományban, pedig többször is ellenőriztem, helyes-e. Ráadásul az asztali gépen sikerül a szolgáltató kábeléről betárcsázni, a laptopomról pedig routerrel és magáról a kábelről is próbálkozva ugyanezt a hibát adja. ) A routerben a pppoe részt állítottam be, a szolgáltató nevét egyszer kitöltve, másszor üresen hagyva. Valamelyik másik résznél a pppoe mellett (kábelmodemnél azt hiszem) beírtam az eredeti gép MAC címét, amit a parancssorról néztem ki, de nem működik így sem. Ezt a MAC cím dolgot valamelyik fórumon olvastam, ahol azt írták, a DIGI-nél a szolgáltatás az eredeti gép MAC címéhez van kötve. Nagyon nem értek a routerekhez, de amúgy "advanced user" vagyok, szóval ne kíméljetek. Köszi előre is.
2012. márc. 19. 16:46
1/4 anonim válasza:
Nem pppoe kell, hanem dynamic ip.
2012. márc. 20. 08:43
2/4 P.O.C. válasza:
Szerintem nem dísznek vettél router -t! Mert jelenleg csak sima switch -ként használod. Nem a géped -el kell tárcsázni, hanem a router -el. Ehhez viszont be kell lépni a router Webes felületére és beállítani a kapcsolatot.
Ja és a szolgáltató eszközét (netkábel) mindenképp a WAN portba kell dugni, másképp nem fog összejönni a dolog.
Nem érdemes elkezdeni a routert konfigurálni, míg a legnagyobb gondot nem tudtam orvosolni; a Digi kábelét a laptopomba dugva és pppoe-s új internetkapcsolat létrehozásánál megadva a HELYES felhasználónevet és jelszót a 691-es (ez most a biztos üzenet, ellenőriztem azóta) hibaüzenetet küldi. A MAC address kérdésem is erre vonatkozott, mert úgy tudom, a Digi a MAC addresshez köti a szolgáltatást. Előbb ezzel kell kezdjek valamit.
Mellesleg úgy értesültem, a routernek is van saját MAC addresse, és ha a router tárcsáz be, akkor a router MAC címét kell a Diginél engedélyezni. Erről meg azt hallottam, hogy állítólag be kell telefonálni a Digihez, hogy mostantól a routerem MAC címét vegyék alapul. Mivel albérletben vagyok főbérlő mellett, ezért ő nem feltétlenül fog belemenni, hogy megváltoztassuk a MAC címet.
A fentiekben meg tud erősíteni/fel tud világosítani valaki? Szeretném először is a laptopomon működésre bírni a netet közvetlenül a szolgáltató kábeléről. Addig egy tapodtat sem tudok előrehaladni.
2012. márc. 22. 11:23
4/4 A kérdező kommentje:
Végül is kiderült, hogy a szövegfájlban, amibe a főbérlőmék beírták, hibás volt a felhasználónév. Ezt átírva már pofonegyszerű volt beállítani mindent.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!