Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Magas GPU terhelésnél kikapcso...

SIDLER22 kérdése:

Magas GPU terhelésnél kikapcsol a gép. Videókártya vagy táp okozhatja?

Figyelt kérdés

Akár játszok vagy renderelek A.I. képeket... Magas videókártya terhelésnél (SAPPHIRE PULSE RX 7900 XTX) elkezd melegedni a kártya majd lekapcsol a gép. A kártya legmagasabb hőmérséklete a kikapcsolás előtt olyan 95 fok körül van (a VRAM-on).

Eddig arra gondoltam, hogy túlmelegszik a videókártya, de aztán többen mondták, hogy akár tápegység is lehet.

A tápegységem egy Gigabyte P750GM. A kártya maximum fogyasztása pedig 300 watt tehát simán bírnia kéne a tápnak. Pláne, hogy egy merevlemez van csak rákötve fogyasztóként meg egy 125 watt TDP-s Ryzen 5800X ami persze nem is megy maxon. Szóval erősen kétlem, hogy táp lenne mert papíron ezt el kéne bírnia.

Természetesen teszt tápom nincs itthon ezért kíváncsi lennék, hogy ti mit gondoltok erről. Kéne egy elég biztos megállapítás, hogy új tápot kéne-e vennem vagy más a probléma mert nem szeretnék fölöslegesen kidobni 50-60 ezret új tápra ha nem az a baja.

Egyébként a gép úgy kapcsol ki mintha az áramot el vennék tőle. Nem tudom, hogy ilyet videókártya tud-e művelni egyáltalán.

2024. jan. 1. 10:03
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Ez a kártya nem referenciahűtős.

Ez a referencia kártya: [link]

Ez pedig az enyém: [link]

Az FPS csökkentéssel pedig továbbra sem vagyok előrébb de azt hittem ezt nem kell megmagyaráznom.

Ha lecsökkentem az FPS számot azzal csökken a hő és a fogyasztás is. Vagyis csökken a hő (ami miatt a videókártya állhat le) és csökken a fogyasztás (ami miatt meg a táp kapcsolhat le). Tehát még mindig nem sikerült kiszűrnöm, hogy mi lehet a baja. Megoldani meg tudtam csökkentéssel, de hogy ez most a kisebb hő miatt javult meg vagy a kisebb fogyasztás miatt azt továbbra sem tudom.

2024. jan. 1. 18:04
 12/18 A kérdező kommentje:

Ebből az FPS korlátozásból annyi derül ki, hogy a terhelés miatt áll le. De mivel a hőmérséklet és a fogyasztás nagyjából együtt jár és a korláttal mind kettő csökkentve lett, így nem tudom továbbra sem, hogy melyik okozhatja.

(De amúgy tök jó lenne ha nem kéne szakmai témában ilyen 30-as IQ szintű összefüggéseket magyarázni.)

2024. jan. 1. 18:09
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

"De mivel a hőmérséklet és a fogyasztás nagyjából együtt jár és a korláttal mind kettő csökkentve lett, így nem tudom továbbra sem, hogy melyik okozhatja."

Amíg ki nem próbálod egy másik táppal vagy nem próbálod ki a kártyád egy másik gépben addig nem is fogod megtudni, hogy pontosan melyik a hibás.

2024. jan. 1. 18:28
 14/18 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy elviszem akkor szervízbe. Csak gondoltam megkérdezem tőletek, hogy mi okozhatja.
2024. jan. 1. 18:47
 15/18 anonim ***** válasza:
60%

"Az FPS csökkentéssel pedig továbbra sem vagyok előrébb de azt hittem ezt nem kell megmagyaráznom."

Nekünk nem kell, KOntár meg úgy sem érti :)

"De mivel a hőmérséklet és a fogyasztás nagyjából együtt jár és a korláttal mind kettő csökkentve lett, így nem tudom továbbra sem, hogy melyik okozhatja."

"Megoldani meg tudtam csökkentéssel, de hogy ez most a kisebb hő miatt javult meg vagy a kisebb fogyasztás miatt azt továbbra sem tudom."

Ezt most nekünk kell magyaráznunk egy ilyen technikai fórumban? A több felvett áramból melegebb lesz, nincs olyan hogy vagy. Egyikből azonnal következik a második.

A csökkent hőfok mellett gond nélkül üzemel, így a teljesítménykorlátozással kizártál minden kártyán kívüli okot ( bedugtad mindkét tápkábelt a kártyába? ).

Innentől vagy hőátadás nem megfelelő, vagy ja nem ref hűtős a kártyád akkor a hőcsövek hibásak vagy valami bug miatt brutálisan túl van feszelve a kártyád, amitől megfő.

Alulfeszeléssel lehet próbálkozni, de annak csak akkor látom értelmét, ha a kártya képes hozni alapállapotban a normális üzemet. Volt olyan 7900XTX amit rosszul pasztáztak és olyan is volt amin nem volt fent rendesen a hűtőborda. Ha nem karit akkor én már robbantanám is szét.

Ha garis akkor csinálj egy videót a jelenségről és azzal együtt mehet vissza gariba. Küldjenek olyat ami működik.

2024. jan. 1. 18:48
 16/18 anonim ***** válasza:
A GPU hotspot az mennyin áll?
2024. jan. 1. 20:35
 17/18 A kérdező kommentje:

"A csökkent hőfok mellett gond nélkül üzemel, így a teljesítménykorlátozással kizártál minden kártyán kívüli okot ( bedugtad mindkét tápkábelt a kártyába? )."

Nem zártam ki, mivel az áramot a kártya nem az univerzumból veszi fel hanem a tápegységből. Ami nagyobb áramleadás hatására szintén melegszik vagy túlzottan terhelődik és az is lekapcsolhat. Ezért nem tudom kiszűrni. (Egyébként 3 tápkábele van a kártyának.)

(A GPU hotspot az mennyin áll?)

Pontosan nem néztem. 90 fok környéke, de mint mondtam a legmelegebb rész a kártyán a VRAM-ok tehát picivel az alatt van.

2024. jan. 2. 06:08
 18/18 anonim ***** válasza:
60%

"Nem zártam ki, mivel az áramot a kártya nem az univerzumból veszi fel hanem a tápegységből."

Kizárhatod. Mint írtam ez a tápegység visszahívásban érintett volt, ismert a benne lévő hiába, ez sajnos 1000Wattig garantáltan nem kapcsol le - utána meg robban :D

2024. jan. 2. 13:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!