Miért nem működik a Gembird gigabit adapter?
A laptopomban egy 100/100-as hálózati kártya van. Gondoltam, hogy veszek egy gigabites adaptert, és így az egyébként 500 Mbites netet jobban ki tudom használni.
Teszteltem egy másik laptoppal a netkapcsolatot és 350 Mbitet mértem speedtest-tel, szóval kábel probléma nem lehet.
Szóval csatlakoztattam az adaptert, beledugtam az utp csatlakozót, van net kapcsolat, de ugyanazt a sebességet tudja, mint ha a laptop saját háló kártyáját használná. Telepítettem egy drivert is a realtek oldaláról, de nincs változás.
Ezek alapján valami szoftveresen nem engedi a nagyobb sebességet.
Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Esetleg megoldása is?
Köszönöm a válaszokat.
hogy egyértelmű legyen: A másik laptoppal úgy tesztelted, hogy ugyan ezzel a a adapterrel és UTP kábellal?
Nem lehet hogy a régi laptopba annyira elavult minden, hogy nem elég gyors az annál nagyobb netsebességre?
A másik laptopban gigabites hálókárty van, szóval azzal nem tudtam az adaptert tesztelni.
Az internet kapcsolat sebességét teszteltem a másik laptoppal.
Tehát a régi laptop (egyébként 2015-ös lenovo g505s) ethernet kábellel kb. 40-50 Mbps letöltési sebességet produkált. Bedugtam ugyanazt a kábelt egy másik laptopba, és azon 300 felettit mértem.
Gondoltam, így kizárom a kábel fizikai sérülését pl.
Nem kizárt, amit írtál a többi régi mindennel kapcsolatban, csak hozzá nem értőként azt gondoltam, hogy a hálózati kártya sebessége határozza meg az internet sebességét (és talán ezt igazolná maga a lan adapter léte is).
Egyébként nem fiatal a laptop, de mivel felnőttként se játékra, se nagy grafikai terhelést igénylő dolgokra nem használjuk, nem akartam új gépet venni.
Köszi amúgy a hozzászólást.
Most gondolkodom rajta, hogy lehet, hogy a lan adapter gyorsításra nem is való, inkább csak azokra az esetekre, ha az integrált hálózati kártya elromlik és egyébként képes lenne a gigabites sebességre, csak éppen nincs mivel?
Az a baj, hogy nem értek hozzá...
Attól függetlenül működni kéne gigabit módban, mindegy hogy milyen LAN adapter van alapból a gépben.
Nézd meg erősebb gépben adapterrel együtt, ha ott jó, akkor az a gép kevés hozzá amiben használni akarod.
Fárasztalak még egy kicsit.
Másik laptop adapterrel
Down: 167, Up: 22 Mbps
Másik laptop adapter nélkül
Down: 374, Up: 22 Mbps
Hát furcsa valóban.
De ha a gyorsabb laptoppal tudja a 167 -et. Akkor biztos gigabit módba van az adapter hardveres értelembe, tehát nem hálózati hiba, csak hát rejtélyes módon mégis küszködik vele a Windows. (Vagy csak ennyit tud a Gembird minőségileg.)
Ezek a külső gigabit LAN adapterek ugye USB 3.0 -ásak szoktak lenni, de még ha 2.0 -ának ismeri is fel a gép, akkor is tudnia kéne legalább 250-300 Mbps -ot.
Na, erre én is gondoltam először és a kék műanyagos USB foglalatba tettem bele, nehogy az legyen, hogy csak a 3.0-val tudja a feltüntetett sebességet.
Na mindegy.
Majd még kipróbálom egy pc-n is és ha ott is gyengusz lesz, akkor visszaviszem a számtech boltba.
Mondjuk messzire nem megyek vele, mert csak ezt az egy típust tartják készleten...
Köszönöm még egyszer, hogy tudtunk róla beszélni.
8/8
Tehát akkor hozza azt a sebességet, amit a szolgáltató biztosít?
És a pc vagy laptop háló kártyája mekkora sebességre képes?
És te miért használod a lan adaptert? Gyorsítani akartál, vagy egyáltalán nem működött a gépben a lan kártya?
Hülye haverom mellé dugta a laptopban az USB-t és a LAN kártya fém érintkezőjeiből kettő eltört.
Lehet, hogy meg tudnám csinálni, egyébként is kellett USB-C LAN "kártya" (LAN port nélküli laptophoz) így eggyel többet vettem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!