BootDevice not found. Mi lehet a baj?
Egy használaton kívüli laptopra szeretnék linuxot telepíteni. Windows-t használok de ki szeretném próbálni a linuxot, illetve torrent miatt nem bánom ha megy egész éjszaka, úgyis rossz az akkuja.
Letöltöttem a legújabb linux képfájljait, rufussal ráhúztam a pendrive-ra bebootolt róla, semmi probléma nem volt, letelpítette a hdd-re a os-t majd újra kellett indítani.
Újraindult és a linux logo alatt kiírta, hogy távolítsam el a telepítőt és nyomjak entert, ezt csináltam és a következő hibaüzit kapom:
„BootDevice Not Found
Please install an operating system on your hard disk.
Hard Disk - (3F0)”
Próbáltam úgy is, hogy nem bíztam rá a programra, hogy hozza létre a partíciókat, én partícionáltam lapozófájlt, rendszerpartíciót…, de ugyan ez.
Mit csinálok rosszul vagy mi lehet a baj?
Olvastam, hogy a biost kell alapra tenni, tudni illik ezelőtt egy NAS program volt a laposon. Azt hiszem az is linux vagy Ubuntu alapú volt.
Az kavarhatott valamit?
Előre is köszönöm!
Milyen laptop? 2004-es 32bit gyártmány?
Milyen linux?
Minek a rufus?
BIOS-os az alaplap.
64bit-es. Konkrétabban HP proobook 6550b.
Linux mint 21.2 Victoria lts verzio.
Xfce
Rufus 4.3
Boot loadert szerintem nem telepített, legalábbis nem kérdezte.
A BIOS-ban a lehetető összes bootolási típus engedélyezve van még a flopy is.
„Teljes hdd-re rakod vagy egy partícióra?”
2x próbáltam úgy, hogy azt választottam a telepítésnél, hogy mindent töröljön a hdd-ről, aztán én hoztam létre egy gyökér partíciót neki, egy /home partíciór és egy lapozófájl partíciót.
Egyébként 1 partíció van a lemezen, nincs felosztogatva. 320gb
Telepítéskor megkérdezte, hogy hova szeretném telepíteni. A bios-ban nem találom, hogy hol lehet beállítani az elsődleges bootolási “helyet”, de eddig nem volt ilyen baj, pedig egy jó párszor újratelepítettem windows-al, sőt egyszer 2 napig linux is volt rajta. De az még sokkal régebbi linux volt.
Ha biosban választom ki, hogy honnan szeretnék bootolni, akkor USB- ról bootol, de ha már a HDD-t választom, amin elméletileg rajta van a linux, akkor már nem.
A hdd jó, kivettem felismeri egy másik gép, futattam tesztet is, most ventoy programmal próbáltam meg a cinemont felrakni ugyan ez a helyzet.
Abszolút nem tudom mi lelte.
Most engedélyeztem az UEFI módot és pendrive nélkül indul.
Eddig azért nem engedélyeztem, mert kidobott egy szöveget, hogy nem minden eszköz támogatja…
De így már jó lett.
Köszönöm szépen a segítséget!
Ment a zöld.
Viszont lenne még egy kérdésem, hátha van aki tud segíteni.
Szóval a Ktorrent-et vettem használatba linuxon. Le is tölti amit szeretnék, de külső meghajtóra szeretném menteni, viszont ahol ki kell válasszam a mentés helyét a meghajtó nem jelenik meg.
Ezt hogyan tudom orvosolni?
Amúgy a fájlokban látom másolni is tudok rá minden…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!