Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan tudom melyik CPU az erős?

Hogyan tudom melyik CPU az erős?

Figyelt kérdés

Van egy 16 éves laptopom, amiben Intel i7-3520M CPU van, 2.9GHz.

Nézegetem a mai laptop hirdeteseket és több százezres gép, csak 2 GHZ, es intel i5.... akkor az gyengébb cpu?

Biztosan nem, de akkor mire jók ezek a számok, ha nem fejezik ki a CPU erejét?

tegnap 20:34
 1/6 A kérdező kommentje:

Például itt van ez:

[link]

i5, 1.9Ghz

a verziója is kisebb és a frekvenciája is, akkor lassabb mint a 15 éves laptopom cpu-ja?

tegnap 20:35
 2/6 anonim ***** válasza:

Kezdjük azzal, hogy az csak az alap órajel.

A turbo ami többnyire lényeg főleg egymagos teljesítménynél.

Egyébként nagyon általános összehasonlításra mérvadó, amúgy meg nem.

tegnap 20:58
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha semennyire nem követed a hardverek fejlődését akkor sehonnan. Megkérdezed pl itt, leírod mit szeretnél és segítünk.

"akkor lassabb mint a 15 éves laptopom cpu-ja?"

Annak a 13500H-nak a teljesítménye cirka 12-szer annyi, mint a laptopodban lévő i7-nek. Üdv a jövőben :)

Az i3/5/7 az csak adott processzorcsaládon belüli összehasonlításra ad alapot, eltérő generációk közötti összehasonlításra alkalmatlan.

tegnap 21:06
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Teljesítménytesztekből (benchmark), de néha nem egyértelmű az eredmény, mert az egyik ebben jobb, a másik abban. Az adott gép hűtése sem mindegy, mert ha nem hatékony, visszavehet a teljesítményből. Én ezt szoktam használni:

[link]

tegnap 21:22
 5/6 anonim ***** válasza:

Amúgy 4,7 ghz az a proci, turbo órajelen. Az a foscsi 1,9ghz csak az alapórajel, hogy konstansan mit tud tartani, arról fogalmam sincs, ez aturbo dolog ugyexmásodpercig,egyetlen magon, de az is 4ghz felett van.

[link]

Másrészt több mag van benne (4P mag mellett 8E mag, azaz 12 mag, 16 szál, szemben a 2 mag 4 szálas 3520M-mel)

A legfontosabb pedig az IPC, amit igazán nem tudunk, nem közlik a gyártók, nincs rá teszt. Következtetni lehet rá a különböző benchmarkokból. Általában egy egyszerű cinebench eredmény jól tudja mutatni a processzorok közti különbséget.

Illetve a gyártástechnológia, miniatürizálás fejlődése sokat segít a fogyasztás alacsonyan tartásán, ezzel a hőtermelés csökkentésén, nameg hogy adott helyre több tranzisztor férjen el.

Nekem a cpumonkey vagy a nanoreview szokott könnyen értelmezhető eredményeket adni.

Pl [link]

A ghz érték arra jó, hogy azonos családba tartozó processzorokat tudj összehasonlítani. Semmi másra nem jó...

tegnap 23:16
 6/6 anonim ***** válasza:

Amúgy meg „csak” 12 éves lehet max az a laptop

Launch Date

Q2'12

tegnap 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!