Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Azt írja ki a Winchesterem...

Azt írja ki a Winchesterem hogy újra kell formázni.. nem akarja megnyitni az F meghajtót.. mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

csomó adat van rajta... vagy 200 giga.. millió fotóalbumok.. programok.. installerek.. op rendszer.. Szakdgolgozat.. egyetemi tételek.

Pánikolok... mert csak 1 opció van.. a formázás (azt írja ki ez töröl mindent)

durva vészhelyzet és segítsetek légyszives.

2023. okt. 6. 01:27
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
84%

"Ha fizikailag ugyanazon a vinyón van a D meghajtó is, mint a C, és a Windows rendesen be tud töltődni, akkor valószínűleg NEM fizikai károsodás történt."

Továbbra is egy külső HDD-ről van szó...

"mér kidobott pénz.. megnéztem az adatmentés 35-60 ezer! :D egy vicc"

A vicc az, hogy fogalmad sincs a HDD működéséről mégis okoskodsz. Ha van aki tényleg komolyan foglalkozik adatmentéssel (mint pl. a Kürt), ott nem egy pincében ül a szemüveges muksó egy Windows 7-el. Milliárdokat érő laborban, milliárdokat érő gépekkel, tiszta szobákban szedik szét a HDD-t és még a leglehetetlenebb helyzetből (fizikailag akár darabokra tört HDD-ről) is képesek adatot visszahozni. Nyilván el kell dönteni, hogy a rajta lévő adat megér-e neked annyit, amennyiért visszahozzák. Gondolom az autószerelőnél is okoskodsz, hogy pl. miért kerül annyiba az olajcsere amennyibe. Hát csak leengedik a régi olajat...

"a kábeltuti vagy 3-4 ezer forint max."

De nem a kábel a gond, ha kap áramot, felvillan, hallod esetleg, hogy felpörög és még a gép is érzékeli, hogy csatlakoztatva van az eszköz. Így feleslegesen költesz el ~5 ezer Forintot..

"olyat is írtak neten hogy van előjele.. sérültfájlok.. üzenet, ilyesmi figyelmeztet hogy tönkre fog menni"

Nincs ennek 60-70%-ban előjele... egyik nap megy, másik nap nem. Így mennek tönkre a dolgok. Sok esetben még lassulás, kattogás sem hallható.

"tegnap még működött ma meg nem. 6-7 éves ez a vinyó... annyira nem régi"

De, az már elég régi az informatikában. Ha nem volt róla mentés, akkor csöcs.

Sztori:

Két hete hoztak be a szervizbe egy külső HDD-t, WD 2TB. Doktornő. Pótolhatatlan adatok vannak rajta, 20 év munkája. Backup nincs róla, mert azt mondták neki erre kell menteni mindent, ez a biztonságos. Mi is megpróbáltunk róla image-t készíteni, az sem ment már. Külső partnerünk tudod milyen árat adott rá? 320 ezer Forint. Nem fogadta el, elküldte a Kürthöz. Ők 650 ezer Forintért hozták volna vissza. Tegnap visszajött, hogy akkor lehet mégis kellene neki az adat. Ez ilyen. Nem 5 ezer Forint technikusi óradíjért fogja megcsinálni egy kis zugszerviz. Ez egy teljesen külön szakma, évtizedek tapasztalata, idő. Nem 30 perc, mint egy Windows telepítés, hanem akár hónapokba is telhet...

2023. okt. 6. 09:26
 12/19 anonim ***** válasza:

"az nem lehet hogy csak a winchester tokja sérült? amivel be lehet dugni külsőleg?"

De, sérülhetett a csatlakozó, vagy az elektronika is. Bár ennek javítása/cseréje sem egyszerű.

"vagy a kábel?"

De, az is lehet. Ha fizikailag ugyanaz, amin a C: van, akkor nem lehet, mert akkor a C:-t sem tudnád elérni, de ha külön eszköz, akkor simán elképzelhető.

"látszólag semmi baja a winyónak és világítani világít"

Az sajnos még nem jelent semmit. Illetve de: valószínűleg akkor nem az elektronika a hibás. De mechanikai hibánál is előfordulhat, hogy világít a LED. Ha nem ad ki furcsa (kattogó, kerregő) hangokat, akkor azért az kicsit megnyugtató.

"mér kidobott pénz.."

Mert ide sok olyan is ír, aki semmi értelmeset nem tud mondani, csak odaböfög valami baromságot, és ettől érzi jól magát.

"megnéztem az adatmentés 35-60 ezer! :D egy vicc"

Nem vicc, és ez még akkor olcsó is. A Kürt Kft.-nél ennek alsó hangon is a tízszeresét elkérik.

"olyat is írtak neten hogy van előjele.. sérültfájlok.. üzenet, ilyesmi figyelmeztet hogy tönkre fog menni"

Ez egyáltalán nem biztos. Sőt... nagyon sokszor pont, hogy minden látható előjel nélkül megy tönkre. Vannak ugyan diagnosztikai szoftverek, amik megpróbálják megállapítani a lemez állapotát, és adnak egy becslést az élettartamra, de ezeket sem szabad készpénznek venni. Sőt, sokszor rendkívül rosszul tippelnek, meg ugye egy nem várt fizikai behatást nem tudnak előre megjósolni.

"tegnap még működött ma meg nem. 6-7 éves ez a vinyó... annyira nem régi"

Ment már tönkre nekem 2 hónapos is, és van olyan, amit 10+ éve használok. Sőt, a munkahelyemen jónéhány 20+-os merevlemez is van, amik tökéletesen működnek. Sokkal inkább függ a minőségtől, és a használat körülményeitől az élettartama, mint a korától.

"látszólag semmi baja, fizikailag nem sérülhetett mert házon belül használom sose viszem el, sosem esett le!"

Sajnos ettől fizikailag még károsodhatott anyagfáradás miatt. De reméljük, nem ez a helyzet.

"leszedtem a burkolatát óvatosan"

Mármint ugye a gépnek, és nem a vinyónak? Utóbbi esetben ezzel könnyű kinyírni az eszközt.

#11 "Továbbra is egy külső HDD-ről van szó..."

Oké, ez tényleg elkerülte a figyelmemet. De a lényegen nem sokat változtat.

#11 "A vicc az, hogy fogalmad sincs a HDD működéséről mégis okoskodsz."

Hát... te pedig végképp nem ütsz meg egy normális hangnemet. Miért nem lehet normális hangnemben közölni a másikkal, ha valamit hibásan gondol? Még akkor is, ha megrökönyödik olyasvalamin, ami nekünk természetes.

"Így feleslegesen költesz el ~5 ezer Forintot.."

Nyilván kicsi a valószínűsége, hogy a kábel sérült, de nem nulla.

"De, az már elég régi az informatikában."

Ezt sem lehet így kijelenteni. Egy komplett számítógép esetén az tényleg sok idő, nem nem a merevlemez miatt. Merevlemezeknél az még nem kor.

"Backup nincs róla, mert azt mondták neki erre kell menteni mindent, ez a biztonságos."

Na, erre mondtam, hogy nem minden szakmabeli ért ténylegesen hozzá. Én is tudnék mesélni. Kb. 10 éve a helyi önkormányzatnál (megyei jogú város) volt olyan "informatikus", aki szerint ha egy régi, 32 bites procijú gépre feltesszük a 64 bites Windowst, akkor az gyorsabb lesz... Igen, nagyon sok alkalmatlan ember van a szakmában.

Az orvosi rendszerek egyébként is egy külön kategória. Ott azért nagyon kényes adatok vannak, amik ha illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor lehet, hogy az orvos le is húzhatja a rolót. Ezért jellemzően le szoktak szerződni erre specializálódott vállalatokkal, amit megbíznak a számítógépes rendszer kiépítésével és karbantartásával. Jobb esetben ők gondoskodnak az adatmentésről is, de sajnos köztük is vannak alkalmatlan egyének.

2023. okt. 6. 09:50
 13/19 anonim ***** válasza:
52%

"Ezt sem lehet így kijelenteni. Egy komplett számítógép esetén az tényleg sok idő, nem nem a merevlemez miatt. Merevlemezeknél az még nem kor."

Nem kor a 6-7 éves HDD, ami "folyamatos" használatban volt? Főleg egy külső HDD, ami nem egy fix helyen van? Azért az komoly... arra ne alapozzunk, hogy van 10+ éves HDD itt, ott. Nekem is van. Sőt, van még MFM-es HDD-m, ami működik, ettől függetlenül ez egy mechanikus alkatrész, ami mágneses elven működik, borzalmasan precíz cucc, és rendkívül sérülékeny. Ez nem egy CPU, ami kvázi "soha nem megy tönkre" (ez sem teljesen igaz). Csak egy kicsit erősebb mágnes kerül a közelébe, és máris oda az adat. Mindegy is, egyszerűen csak arra akarok kilyukadni (lehet, hogy nem a megfelelő hangnemben, elismerem), hogy ne okoskodjunk olyanról, amihez nem értünk, inkább nézzünk már előbb utána, hogy miért is kerül annyiba az adat, amennyibe. Ha bárki 100 ezer Ft alatt megmenti a cuccot, azt mázlinak hívják. Tekintve, hogy a Kürt-nél 150e Ft + Áfa-nál kezdődik az adatmentés. :))

2023. okt. 6. 10:05
 14/19 A kérdező kommentje:

köszi srácok! hát meg nem nyugodtam, de többet tudok picit, nagyon hálás vagyok a gyors válaszokért! :) igen valóban lehet valami 10 15 éves is. .ez meg csak 6--- lehet a márkán is múlik. Elejteni biztos hogy nem ejtettem el arra emlékeznék.

marad az hogy gyorsan dugtam be a kábelt a gépbe.. és az a convertáló egység amibe be van dugva és van egy burkolata.. annak a csatlakozója ment szét nem jól csatlakozik.

2023. okt. 6. 10:13
 15/19 A kérdező kommentje:

100 ezreket nem fogok fizetni az hóziher.. a szakdolim máshol is el van mentve.. buktam ilyen olyan fotóalbumokat programokat és ennyi. mérges vok de ez van.

meg még azért vagyok mérges mi fontos volt rajta ami eszemben sincs :D az ember egy adattárolót nem tart naprakészen az agyában..

2023. okt. 6. 10:15
 16/19 anonim ***** válasza:
Tanulópénz. Legyen backup akár több helyen is az adataidról. Egyszer mindenki veszt el adatot, a kérdés, hogy tanul-e belőle, avagy nem.
2023. okt. 6. 10:38
 17/19 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nem tudom olvassátok e. akik írtak.fáradoztak megoldással nekem örökre hálás leszek nagyon rendes emberek vagytok hogy írtatok infókat erről! :)

Apám barátja/kollegája megcsinálta (2 napja jöttek házhoz az adataim) lementette a file-okat másik ssd-re 1 bonbon meg egy bor fejében. 90% a nyitható a cuccoknak a fontos dokuk nem sérültek hálisten. de volt vele munka azt mondta.

Felhőre is mentek mostmár!

szóval köszi nagyon! ez ritka hogy ennyire segítőkészek az emberek itt úgy gondolom :)

2023. dec. 2. 16:48
 18/19 A kérdező kommentje:

11-es

nangyon jól mondtad elhiszem!!

"Nem 5 ezer Forint technikusi óradíjért fogja megcsinálni egy kis zugszerviz. Ez egy teljesen külön szakma, évtizedek tapasztalata, idő. Nem 30 perc"

feltételezem akkor az én esetemben mégse erről volt szó.HÁLISTEN! sztem nem tech hiba volt hanem valami más..

2023. dec. 2. 16:51
 19/19 anonim ***** válasza:

Kérdező: örülök neki, hogy megoldódott.

Így van, nem az elektronika sérülhetett valószínűleg és nem is mechanikus sérülés a HDD felületén, hanem valamilyen fájlrendszer-alapú sérülés lehetett, ami szoftveresen így-úgy javítható.

2023. dec. 3. 08:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!