Kezdőknek melyik linux kiadás a legjobb?
Desktopra? Tokmind1.
Serverbek meg inkabb ubuntu szerintem. De igazabol ott is tokmind1, egy kaptafa. Az ubi felkapott szervernek. Desktopon az ubi es fedora is kedvelt.
"Az apt csomagkezelő pedig kenterbe veri a fedora yum, dnf, rpm csodákat."
Miért?
Mint vagy Ubuntu:
Ha windowshoz hasonló felületet szeretnél, akkor mint (vagy esetleg kubuntu)
Ha ez nem fontos, akkor ubuntu is jó (ez valamennyire hasonlít a macos felületére)
A dnf (yum) is tud pinninget, csak ott versionlock-nak hívják.
Emellett a dnf tud olyanokat, amiket az apt nem, pl. a dnf update --security csak a biztonsági patcheket telepíti. A dnf update --bugfix csak a hibajavításokat telepíti.
Ha azt akarod megnézni, hogy a telepített csomagok közül melyikhez lett telepítve fejlesztés vagy biztonsági frissítés: dnf updateinfo list --installed
Vagy ha azt, hogy milyen biztonsági frissítések telepíthetők: dnf updateinfo list security --available
Vagy ha azt, hogy melyikeket telepítetted már: dnf updateinfo list security --installed
Vagy pl. ha meg akarod nézni, hogy X csomagnál mi volt az utolsó 3 változás: dnf changelog X --count 3
Vagy hogy adott dátumtól kezdve mi változott egy adott csomagon: dnf changelog X --since 2023-07-01
A dnf kezel tranzakciótörténetet is, apt-nél ezt csak a logokból tudod kihámozni. Vissza tudsz nézni mondjuk egy csomaggal kapcsolatos összes tranzakciót: dnf history info vim
Vagy ha mondjuk vissza akarod vonni a legutolsótól számított ötödik tranzakciót: dnf history undo last-5
Vagy mondjuk a repók kezelése is egyszerűbb, dnf repolist all kiírja az összes repót, a dnf config-manager --set-disabled <repo> letilt egy repót...
Az apt gyorsabb, de minden másban fejlettebb a dnf. Egyébként a dnf automatikusan frissíti a repólistát, nem kell egy plusz update parancsot kiadni, és eleve több szálon tölt le, míg az apt nem.
Linux Mint sokkal jobb.
Ubuntu nagyon erőlteti a hulladék snapet. Linux Mint szerintem sokkal jobb egy Windowsról áttérőnek és stabilabb is.
Minden elérhető rá, ami Ubira és van egy segítőkész magyar fóruma is.
Én is Linux Mint-el kezdtem jópár éve és nem bántam meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!