Várható egy drasztikus változás a DDR memóriák piacán (leírás)?
Gondolok itt arra, hogy GPU-knál és telefonoknál duplázunk memória mennyiségben.
Nem követem annyira a híreket. Bennem az indította el ezt a memória-boom gondolatot, hogy láttam egy felső-közép kat. kártyát 16 Gbites GDDR6X chipekkel - ami brutális. Azt számoltam, hogy átlag évi +25-30%-kal nő a DDR-chipek egységnyi kapacitása. Illetve olvastam, hogy egy ideje már esnek a memória-árak (flash-chipek árai is egyébként). Hogwarts Legacy FHD-n már bezabálja a 8 GB VRAM-ot..
Ehhez képest mintha a végtermékek (telefonok, VGA-k) megragadtak volna egy szinten.
Szerintetek 2024-25-re várható egy nagyobb ugrás? Érdemes azzal számolni, hogy amit ma megveszek hardvert, az esetleg egy éven belül el fog emiatt avulni? Érdemes most kivárni, vagy ez egy megalapozatlan elképzelés?
Ajánlom a Moore-törvényt a figyelmedbe: [link]
Ez eddig is mindig igaznak bizonyult, és ez alapján igen, 1 éven belül el fog avulni a cuccod. Emiatt sosem érdemes várnod.
Öööö GPUknál pont hogy nem duplázódtak ezek. A most most kijött közép és alsó kategóriás kártyák is megrekedtek 8-12GB körül.
2015-ben már voltak 8GB-os kártyák az AMDnél és 2016-bal a GTX1000-res sorozatban már a középkategóriás GTX1070 is 8GB VRAMmal jött( a 1080ti 11GB-tal). Erre kijön 7 évvel később az RTX4060 8GB-tal és az RTX4070 12GB-tal. Az RTX4080 még mindig csak 16GB VRAM-ot kapott...
7év alatt én nem látok duplázódást. A korábbi belépő szintű 2-3-4GB-os kártyákból mára lett 8GB, csak ahogy te is írod ma már ez 1080p-ben határeset és 7 év alatt a felbontások is elszálltak. Ma már nyugodtan nevezhető alapnak a fullHD, ez alatt már senki nem játszik új hardveren és a mai új kártyák VRAM tekintetében erre is épp megfelelnek. A 4K-t hagyjuk is :D
Lófsz van itt, nem duplázódás.
Az nvidia nem is nagyon fog duplázni, mert ezzel a saját pro termékvonalát a néhai Quadrokat, a mai RTX A sorozatot kannibalizálná ezek ugyanis pont azt nyújtják, amire a gémerek vártak: dupla VRAMot. Ha megduplázná a konzumer kártyákon a VRAMot az nvidia akkor eladhatatlanná tenné a négyszer annyiba kerülő pro kártyáit...
#3 Ha jól gondolom, az #1-esre válaszoltál, de hogy ne legyen ebből később félreértés:
"Azt számoltam, hogy átlag évi +25-30%-kal nő a DDR-chipek egységnyi kapacitása."
Azaz ez egyetlen memóriachipre vonatkozik.
Továbbá:
"Ehhez képest mintha a végtermékek (telefonok, VGA-k) megragadtak volna egy szinten."
Tehát én sem látom ezt a nagy növekedést, ellenben korábbi kártyáimnál simán megvolt ez a növekedés (896MB/1GB -> 2GB -> 4GB középkategóriában). Most ha egy nagyon konzervatív becsléssel számolok, akkor a középkategóriás kariknál most kéne 12GB VRAM-nál tartanunk, ellenben ahogy #3 írta, 6-8GB-vel szúrják ki az ember szemét.
Kevesebb chip olcsóbb sok szempontból, és ha az abszolút high-endet vagy a GPGPU-s gyorsításra vásárolt kártyákat nézzük, ott azért van egy ""fizikai"" limit
Az tuti, hogy itt nem csak az NV/AMD miatt van ez a stagnálás, hanem a beszállítók és a chiphiány is benne van, meg a technológiai átállások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!