Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi az oka annak, hogy szaggatv...

Mi az oka annak, hogy szaggatva látom a laptopomon az MP4-es videofile-t?

Figyelt kérdés

A videofelvétel formátuma MP4 , minősége 1080Mp4 28M. Nem 4K-s felvételről van szó, hanem csak MP4-es ről, de mégsem élvezhető a felvétel. Hol megáll, hol késik hozzá a hang, már rég nem mozog a száj, mikor még hallatszik a beszéd. A laptop nem annyira öreg. HP ZBook

Intel Xeon processzorral. A ballagási videót egy Panasonic kamerával vettük fel, de a laptopon nem lehet lejátszani, mert szaggat! A kamera tud ettől jobb minőségben is felvenni, de hogy több felvétel férjen a memóriakártyára ezt választottam. A kamera sem új, 2016-ban lett véve, már öregnek számít!

Szeretnék segítséget kérni, hogy mi lehet a baj?

2023. máj. 18. 16:40
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%

Az MP4 a kiterjesztése és nem a felbontása, viszont ezen belül a formátuma (kódolása, tömörítése) lehet olyan amit a gép nem tud kellően gyorsan feldolgozni és emiatt megakad a lejátszás.

A formátum és kiterjesztés közötti összefüggés az, hogy a kiterjesztés csak azt adja meg hogy videóról van szó, a konkrét technikai információ (bitráta, tömörítési algoritmus) ezen belül sokféle lehet. Az újabb tömörítési eljárások (pl. H264, H265) hatékonyabbak és emiatt kisebb a fájlméretük, cserébe nagyon teljesítményű (pl. processzor) eszköz szükséges a lejátszás közben kitömörítéshez és visszajátszáshoz. Ha gyenge és régi eszközön játszod le, ott már akadhat a folyamatos feldolgozás. Konkrétumokat (típusszámok) viszont nem írtál, így ezt csak tippelni lehet.

A megoldás egy újrakódolás lehet, más technikai jellemzőket megadva, pl. a Format Factory-ban sok előre definiált beállítás közül lehet választani.

2023. máj. 18. 16:49
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan milyen kamera, milyen laptop és milyen lejátszóprogram?

A sanda gyanúm az, hogy a videót olyan metódussal - h264, h265 - tömöríti össze a kamera, aminek a kitömörítése a laptop számára - mivel a videovezérlője nem tartalmaz a videó kitömörítését elősegítő megoldást (NVidia NVDEC/PureVideo, AMD VCN/UVD, Intel Quick Sync Video) vagy a lejátszóprogram/kódek nem használja ezt ki - nehézségekbe ütközik, ezért akadozik.

2023. máj. 18. 16:52
 3/23 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm a válaszodat!

Gondolom, a kérdésemből kiderült számodra a hozzá nem értésem! Sajnos, laikus vagyok!

Az általad javasolt "Format Factory" programot letöltöttem az előbb!

Köszönöm a tippet!

Milyen technikai jellemzőkre gondoltál, amiket nem írtam le?

2023. máj. 18. 16:59
 4/23 A kérdező kommentje:

A kamera tipusa: Panasonic HC-W580

A laptop HP ZBook Workstation

A lejátszó program: K-Lite Codec Pack 1201 Full Media Player Classic

2023. máj. 18. 17:06
 5/23 anonim ***** válasza:
Ez a kamera H264-es tömörítéssel rögzít. A "nem olyan túl öreg" ( azaz fiatalabb,mint 10 éves) hardvernek ez nem jelent problémát.
2023. máj. 18. 17:16
 6/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget, örülök, hogy ezt is megtudtam, de ez mennyiben segít nekem?

Mit javasolsz, hogy ne szaggasson a felvétel?

2023. máj. 18. 17:21
 7/23 anonim ***** válasza:
Amíg nem tudjuk milyen hardver van a laptopban addig nem nagyon tudunk segíteni. Processzor, videókártya ha van, memória, prendszer...
2023. máj. 18. 17:53
 8/23 A kérdező kommentje:

A processzor: Intel Xeon CPU E3-1505M v5

16Gb a memória A videokártya integrált, a rendszer Win 10 Pro.

2023. máj. 18. 18:01
 9/23 A kérdező kommentje:
Nem értem, sikerült telepítenem az első válaszoló által javasolt Format Factory programot. Egy 3perc 54 másodperces MP4 videót, ami 738MB méretű, átkonvertáltam avi kiterjesztésűvé és kb 111MB lett a mérete, viszont továbbra is szaggat a laptopon. Az asztali gépen simán megy az eredeti is, meg az átkonvertált is. Valami tönkre mehetett a laptopban?
2023. máj. 18. 18:07
 10/23 anonim ***** válasza:
100%
Több lejátszóval is próbáld megnézni. VLC népszerű még, lehet jobban kezeli.
2023. máj. 18. 18:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!