Az Intel 8008 volt a legkorábbi módosítható programú mikroprocesszor?
A mikroprocesszor azt jelenti, hogy 1 chipen van a központi vezérlőegység, az aritmetikai-logikai egység, a regiszterek, a sínrendszert, valamint a külvilággal kapcsolatot tartó be- és kimeneti egységeket.
A legrégebbi mikroprocesszorok 4 bitesek voltak, ezeknél a program ROM-ban volt, ami nem módosítható, így bár hasonlóan kellett programozni őket mint a maiakat, a programot nem lehetett módosítani bennük, ebben másak voltak. Számológépekhez használták őket. Például az Intel 4004 a programozó szempontjából Harvard-architektúrájúnak látszott: külön program- és adatmemória. 4 KB programmemóriája volt, byte-os szervezésű, az utasítások 1 és 2 byte-osak voltak, 12 bites utasításcímei voltak. Hogy a programot ki lehetett-e olvasni azt nem tudom, de szerintem nem volt ilyen utasításuk. A módosíthatatlanság miatt látszólag nem is számítógépek hanem számológépek voltak, operációs rendszer például eleve ki volt zárva náluk a módosíthatatlanság miatt. Tudom hogy Turing-teljesek voltak, de az emuláció sokat lassít, és az a 640 B RAM se sok.
A 4 bitesek után a 8 bitesek jöttek, legrégebbi az Intel 8008. Akkor ez lenne a legrégebbi mikroprocesszor, amit teljes mértékben úgy lehet programozni mint a maiakat? 16 KB RAM-ot tudott, és betölthetők voltak a programjaik.
"The First Programmable Microprocessor: The 4004"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!