Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lenovo Ideapad 5 laptopom...

Lenovo Ideapad 5 laptopom miért nem kapcsol be?

Figyelt kérdés
Tegnap este tulajdonképpen ki sem kapcsoltam a laptopot, csak lehajtottam. Ma reggel viszont mikor felhajtottam, nem indult el semmi. Nyomtam a bekapcsológombot, hosszan, röviden, de semmi reakció. Próbáltam csatlakoztatott töltővel és anélkül is (Bár elvileg este feltöltöttem). Mikor elengedem a gombot, a töltőcsatlakozó melletti led háromszor felvillan sárgán. Ennyi a reakció. Párszor már csinált hasonlót, de pár perc után mindig magához tért, most meg semmi... mi lehet a gond, mit tudok tenni? Októberben vettem a laptopot, jelenleg windows 11 van rajta.

2023. ápr. 4. 10:57
1 2
 11/11 CspCsj ***** válasza:
100%

Az állandó csatlakoztatás nem azt jelenti, hogy állandóan töltődik.

A töltésvezérlés rendszerint két dolgot figyel, pillanatnyi feszültségszintet és az eltelt időtartamot, ez alapján tölti az akkut.

Ha a feszültségszint elért a teljeshez közeli értékre (80-85%) akkor a töltő átkapcsol kisebb feszültségre (csepptöltésre) és így jóval lassabban éri el a 100%-ot.

Utána leáll és csak "figyel", - ha a feszültségszint leesik egy beprogramozott érték alá (90% környéke), akkor újra beindul a csepptöltés. (vagy ugye ha ~80% alá, akkor nagyobb feszültséggel)

Emellett meg kell említeni, hogy minden akkunak van önkisülése is. (állandóan zajló kémiai folyamatok)

Vagyis ha kiveszed és polcon tárolod, akkor is merül - laptopban persze picit jobban.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy minden egyes töltési ciklussal esik az akku kapacitása. (500 ciklusig nem számottevően, de utána már észrevehető, és 1000 felett már cserére kell számítani)

Azt hozzátenném, hogy egy ciklus a 0%-ról 100%-ra töltést jelenti, tehát ha kétszer 80%-ról feltöltődik 100%-ra, az nem két ciklus.

Végül összegezve: állandóan csatlakoztatva 2-3 hetente mindig kicsit töltődik az akku, ami éves szinten néhány plusz ciklust jelent.

Megj.:

Egyébként már sok modellnél be lehet kapcsolni akkukímélő módot, hogy 60-80% környékéig töltse fel, és 40-50% alá esve kezdje csak tölteni az akkut, - mivel 100%-ról sokkal gyorsabban merül le 80-90%-ra, mint 80%-ról 50-60%-ra.

Tehát ezzel is lehet nyerni pár ciklust, - igaz az akku ilyenkor nem lesz teljesen feltöltve és ha pont ilyenkor van szükség a hosszú akkuidőre (pl. áramszünet), akkor megszívtuk.

2023. ápr. 4. 18:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!