Mi mehetett tönkre az asztali gépemben?
A PC-m egyik pillanatról a másikra kék halált kapott, majd azt követően kikapcsolt, és azóta se kép, se hang. A kékhalál az alábbi infókat tartalmazta:
Stop code: SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
What failed: Ntfs.sys
Majd egy helyreállítási képernyő fogadott ezzel a hibakóddal: 0xc0000428
A gépem jellemzői:
- i5 8400
- GT 1030
- 16 GB DDR4 (2x8)
- 250 GB M.2 SSD
- 1 TB HDD
- És egy 180 W-os gyári tápegység
Azzal mostanra már tisztában vagyok, hogy vennem kellett volna a gépbe (ami amúgy egy kis gépházas irodai pc volt korábban) egy jóval erősebb tápegységet. Sajnos nem néztem meg, mekkora van benne, amikor megvettem... Jelenleg az történik, amikor bedugom a tápkábelt (nem nyomom meg a bekapcs gombot), hogy a CPU és a VGA hűtője elkezd nagyon hangosan pörögni, majd 2-3 mp múlva kikapcsol, aztán vissza, és ez ismétlődik folyamatosan. A bekapcsoló gomb ledje eközben nem ég. Megpróbáltam lehúzni mindent egyesével az alaplapról, hogy valami változás történik-e. Csak akkor történt, amikor a kettőből az egyik RAM egységet kiszedtem. Ekkor a venti normál tempóban indult be, és a gép 4-et sípolt, de továbbra sem boot-olt. Viszont ekkor már égett az ON gomb ledje a gépházon. Arra gondoltam, hogy valamelyik RAM-om lehet hibás, így megpróbáltam őket megcserélni, egyenként betenni, egyik slot-ba, másik slot-ba, de mindig ugyanaz. Ha mindkét RAM a helyén van, akkor ezerrel beindul a venti és kikapcsolgat, ha pedig csak egy darab RAM van bent, akkor lassan megy a venti, és 4-eket sípol a gép. A RAM-okat elvittem egy másik gépbe átrakni, hogy ott működnek-e, és igen, nincs bajuk. A tápegységre multiméterrel rámértem, stabilan 12,25 V-ot mutat. Lehet ettől, hogy terhelés alatt, amikor már rá van dugva az alaplapra, akkor mégsem működik megfelelően? Vagy maga az alaplapom lehet kuka?
180W os tapok brand gepekben vannak
mi a pontos tipusa?
termeszetesen kipurcanhatnak, de a legtobb jominosegu vagy akar kiemelkedo is
viszont kitudja hany eves, lehet egy ugyanolyan beepithetosegu lapot es egyebet nyomtak bele de tapot nem csereltek es az lehet joval regebbi igy
ha hasznaltan vetted?
igazan ezzel szerviz tud mit kezdeni
ha brand az alaplap is akkor nem is tudsz masfele tapot venni es nem feltetlen lesz nagyobb sem, kicsi valoban az igaz
de 8500 as teljes rendszer stressz alatt 140W alatt fogyasztott (vga val a gepben de azt csak minimalis terhelessel)
1030 az 30W os stresszen is 40W alatt megall
mondhatni ki van centizve ha ezt a ketot adnad ossze de ettol kevesebb mert mint irtam vga s gepben volt vagyis par W lejon
de ez stressz, gyakorlatban a proci 65W TDP s 65+30=95W
szoval pont idealisan felig van a tap kihasznalva meghoza atlagos teljes kihasznaltsagkor is
ettol pedig meghozza joval kevesebbet fogyasztanak, nem porognek allandoan
termeszetesen ha lehet egy normalis 400W koruli nem artana ha tenyleg tap halt meg, es szerencsesen semmi mas nem
be quiet 400 as valamelyike pl.
azok olcson is vannak
persze ha ATX szabvanyu a haz es bele is fer tenylegesen, hosszra is...
kis gépházas irodai pc volt korábban
ja irtad is
hat ha veletlen szabvanyos es nem egyedi akkor a megfelelo szabvanyut kell venni
ma mar sfx tapokbol is eleg sokat gyartanak be quiet is szinten ha olyan szabvanyu a haz (es nem brandositott a tap, lap)
amugy ha tapot tartod pudasnak nem erdemes nyuzni vele
valoban terhelve is valtozhat de nem csak ez a lenyeg nagyon sok er fut lapra barmelyikkel lehet gond es ezzel csak lapot nyirod ki ha meg nem halt meg
amugy gyari brand tapot is kapni, attol fugg mi is ez, lehet valamelyik nagyon draga... ha bolti "ujat" akarsz, ha gyartjak meg ujonan
viszont hasznalt az meg kitudja mikori es az is hamar megadhassa magat akkor
abban nagyon egyedi a tap SFF
mas gyartotol (dell) van 315Q os de csatlakozoi valoszinu nem kompatibilisek
ezt a tipuskodut pcie vga nelkul forgalmazta lenovo i3 al is (de i5/7 el is)
ezert jobb ATX gepet venni es nem brandot (mivel atx bol is vannak)
annak aki fejlesztgetne meg jatszana is
ezek irodaba valo gepek ilyenek
de persze munka brand gepek is vannak sokkal dragabban
meg brand jatekos gepek is amik szukek keskenyek (szinten egyedi alkatreszesek) de szinten joval dragabban
maguk a konzolok is ilyenek
de mint lathato (halhato) egy mostani kerdes alapjan, a zajosaguk zavaro lehet nemelynek) mint pl laptopok is suvoltenek ha jatekosak
ha visszatudod vetetni az jo
hiszen "csak" tap es/vagy lap halhatott meg benne, azzal meg jol elszorakozhatnak legalabb
ugyis az ertek benne a proci, amennyire a vga, legalabbis a gep tobbireszehez kepest
meg a memoria
ezek nagy eselyel nem haltak meg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!