Mi lehet a probléma, hogy lassú?
Adott egy asztali számítógép, volt benne egy SSD, élettartama kb. 80%-ra lement a HD Sentinel szerint, ezért - mivel volt egy másik 100%-os - áttettem azt bele fő meghajtónak, ghostolással megoldva a dolgot, nem akartam újratelepíteni meg mindent újra beállítani. Szóval minden rendben ment.
Az utóbbi időben - továbbra is 100%-os állapot mellett - viszont bitang lassú lett a gép, a bootolás főleg (maga a windows betöltése). Néha a programok, fájlok megnyitása kezelése is akadozik, kb. mintha valami rossz hdd-d lenne a gépben.
Arra gondoltam hogy veszek egy m2 ssd-t hogy a fene egye meg, de szerintem inkább valami beállítási gond vagy kábel hiba lehet. De nem akarok vaktában szenvedni vele, ezért kérnék segítséget, mire gondoltok, mi lehet a probléma? Nézelődtem én már uefiben is, ott se találtam semmi relevánsat amit elállíthattam volna véletlenül...
Az előző egy Kingston, az "új" egy Patriot SSD, mindkettő 128 gb-os kicsi, 2.5"-os.
Sok oka lehet. Portalanítva mikor volt?
Lemezkarbantartót is érdemes időnként elindítani, megfelelő vírusellenőrzést. Újratelepítés is lehet megoldás. De tóbb memória, energia takarékos mód helyett inkább teljesítmény centrikus opció.
Por nincs benne, alsótápos, "szigetelt" ház, múltkor néztem bele.
Lemezkarbantartást régen alkalmaztunk szvsz, HDD-nél volt értelme, valóban.
Vírusellenőrzés, malware, spyware stb. ellenőrzése megvolt, nem talált hibát.
Több memória? 16 gb ddr4 mellé nem kell szerintem már...
Teljesítménycentrikust használok, lévén bírja a gép. Egyedül a fúdefancy windows ablakeffektek vannak levéve mert minek...
#1 ezt akartam elkerülni... akkor mi a fenére való a ghostolás?
Ha valóban semmi hibát nem mond magáról az SSD, és nincs semmi olyan telepítve, ami megrottyantja a rendszert, én is driver problémára gyanakodnék. Viszont a winfos rejtelmeit figyelembe véve szetintem is húzd újra, tényleg az a legegyszerűbb. (Főleg ha nem több TB-os állományról van szó.)
Még két gondolatot hagy fűzzek ehhez az általad leírtakhoz:
- átlagos felhasználás mellett abszolút semmi különbséget nem lehet érezni az m.2 csatolós nvme és a sima sata-s ssd sebessége között
- érdemes jobban átvizslatni a HD sentinelt, mert elképzelhető, hogy csak azért ír 80%-ot, mert a tervezett írási mennyiségnek elérted a 20%-át, ami önmagában semmi rosszat nem jelent, ezért nem feltétlenül kell még cserélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!