Miért van 16gb ram elfoglalva mikor semmi nem fut a háttérben?
a 32gb -ból
Illetve a vram -ból lehet azért van 6gb elfoglalva mert 4k-ban használom a windowst?
Minél többed van annál gyorsabban fogy.
Java, adatbázikezelők, chrome akármennyi ramot meg tudnak enni amíg látnak használaton kívülit.
Biztonság kedvéért nem árt egy vírusirtó szkennt futtatni.
Nagyon nem mindegy, hogy feladatok közben van 16GB memória használat, vagy bekapcsolás után.
Ha már azt is megtudtad nézni, hogy hány GB van használatban, akkor nem értem miért nem nézted meg mi használja..
További tippek:
1)
Aránylag nagyvonalúan bánnak már az operációs rendszerek a RAM-mal.
Az a szabad RAM, ami éppen elsődleges/fontos célra nem kell az fel lesz használva fájlrendszer írás/olvasás gyorsítótár stb. célokra.
Mondjuk tapasztalataim szerint Windows-on ez a jelenség pont nem annyira számottevő.
2)
Intel integrált GPU esetén a dwm.exe (Windows saját cucca, "Desktop Window Manager") memory leak-es.
Én jellemzően nem szoktam éjjelre sem leállítani a gépet és így pár nap alatt a dwm.exe felhízott több GB-ra és egy idő után már maga a Windows UI is elkezdett döcögni.
Ez egy i5 11400H notebookkal volt, egy szintén 4k külső monitort rákötve.
Direkt megnéztem és 1080p monitorral is jelentkezik a probléma, de lassabban jön elő és kevésbé.
Aztán variáltam az Intel iGPU driver verzióval is megoldódott a probléma.
Úgy látom, hogy a Intel ezt többször elrontotta már, nem új a probléma és több CPU évjáratot is érintett már. Lásd pl. [link]
Más hardver esetén is lehet hasonló probléma, szóval a drivereket is érdemes frissíteni (vagy szükség esetén visszatenni régit).
Ha Intel iGPU-d van, akkor először érdemes megnézni Windows Feladatkezelőben, hogy ez a dwm.exe mennyi RAM-ot eszik.
Normál esetben max 100-200 MB, ha te több GB látsz, akkor ez a gond nálad is. Mj.: persze a rendszer újraindítása "lenullázza", és kell pár óra, akár egy nap is, mire felhízik megint.
Mert ez már nem XP !
Nem azt jelzi foglaltnak ami valóban használt.
Ha nem akarod hogy használja amit megvettél akkor vedd ki a gépből. Vagy használj XP-t.. 😁
Minél több ramod van annál többet foglal le magának a windows.
Érdemes megnézni hogy bekapcsolás után közvetlen mennyit eszik.
A hibernálást kapcsold ki mivel sok szemetet hagy maga után. Nézd meg hány órája van bekapcsolva a számítógép a feladatkezelőben. Lehet meg fogsz lepődni.
(Start menüből a shift billentyűt lenyomvatarta a leállításra kattintva lehet hibernálás nélkül kikapcsolni a gépet)
Az is lehet hogy sok fölös program van a gépeden aminek van háttérfolyamata és az is tud sok ramot foglalni.
Vezérlőpultból tudod őket törölni.
Nézd meg a feladatkezelőben a memóriára kattintva kilistázza felülre mi foglalja a legtöbb ramot.
Illetve ha windows 11 et használsz az alapból több ramot zabál mint az elődjei.
Ezért kevés rammal rendelkező gépeknek nem ajánlják.
Google Chrome tényleg sok ramot tud foglalni.
Nem is használom azt a böngészőt már rég óta leváltottam. Több ok miatt is.
Ha tényleg semmi sem segít akkor tedd újra a windowst ha zavar hogy kevés ram van szabadon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!