Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ha a fül csak 20 kHz-ig...

Ha a fül csak 20 kHz-ig érzékeli a hangot, akkor miért gyártanak 40 kHz-es hangfalakat?

Figyelt kérdés

2022. nov. 20. 02:22
1 2 3
 11/30 DK-s ***** válasza:

#11-nek:

Az én véleményem szerint a hallás-érzékenységnek semmi köze a fület ért behatásokhoz, feltéve persze, hogy az nem okoz mechanikai sérülést. Erre én vagyok az élő példa. Szerintem ez veled született adottság. Nem szerezhető, nem befolyásolható. Vagy van, vagy nincs.

Klasszikus "diszkópatkány" voltam, akinek állandóan a fején volt a füles full hangerőn, hétvégeken pedig a diszkóban lógtam.

Mivel írtad hogy 15 vagy, ezért elmagyarázom az akkori diszkó körülményeit. Folyamatosan olyan hangerőn szólt a zene, hogy két lépésre egymástól ordítva is alig értetted a másikat. Ha beszélni akartatok, ki kellett menni. Ha igaz lett volna az a sok riogatás amivel akkoriban rémítgettek, akkor most süket lennék mint az ágyú. Ehhez képest viszont még mindig hallom a régi TV-k 15,625KHz-es, sorfrekvenciás sípolását. De nem zavar. Nekem mindig is hozzátartozott a TV nézéshez. Valamikor 25 éves korom környékén esett le egy beszélgetést követően, hogy ami nekem természetes, arról más nem is tud. Egyszer pedig anyámat kérdeztem meg, hogy miért húzta ki nyáron az elektromos szúnyogriasztót. Nem vált be?

Döbbenten kérdezte hogy ezt honnan veszem?

Mondtam, hogy mert nem hallom a hangját. H'lyén nézett rám, és ejtettük a témát. XD

A 19,6-ot még mindig túl soknak tartom. Én biztos hogy letesztelném, hogy tényleg annyi -e?

2022. nov. 21. 07:31
 12/30 A kérdező kommentje:

Élesben teszteltek, úgy kaptam az eredményt.

Nem tudom mennyire riogatás azt, hogy így romolhat a hallásod, de nekem általános iskolában és gimiben is azt tanították, hogy komoly károkat tud okozni ilyen módon a hang.

2022. nov. 21. 18:47
 13/30 DK-s ***** válasza:

Tudom. Én is így tanultam.

Aztán az élet rácáfolt a tanultakra. XD De ehhez kellett 30-akárhány év.

Ha valakinek nem lehetne az átlagost meghaladó hallása, az én vagyok.

És mivel a konyhában még mindig egy öreg, képcsöves Samsung TV van, így tudom hogy a 15,625KHz-et még mindig tisztán hallom. Ha bármi igazság lett volna az akkori riogatásban, akkor most az lenne a legkevesebb, hogy átlag alatti lennék. Nem átlag feletti.

2022. nov. 21. 19:33
 14/30 anonim ***** válasza:
Miért cáfolt volna rá? Ha azt mondják hogy romolhat a hallás, vagy akár azt hogy nagy eséllyel romlik, azt nem cáfolja 1-2 ellenpélda. Továbbá ha valaki most adott szinten hall, bármivel is mérjük, honnan tudja hogy diszkózás és fülhallgatók nélkül milyen szinten hallana.
2022. nov. 21. 19:43
 15/30 anonim ***** válasza:
El kell keserítenem sorstársaimat (aka mindenkit) így "pár" évvel mérés után... A 15625 felét halljuk mi olyan szépen. Persze az is rohadt magasnak tűnik, ha nincs más... :)
2022. nov. 21. 20:39
 16/30 DK-s ***** válasza:

#16-nak:

És a fejemre rakott fülesben is csak a felét hallottam, hiába állította a doki a kétszeresére, igaz?

És miért is hallanád a felét? A tiédben csak sorimpulzus van, sor-visszafutási nincs? XD

És hogy lehetséges, hogy hallom annak a kibaxott elektromos szúnyogriasztónak az idegesítő ciripelését? Rajtam kívül a környezetemben senki nem hall semmit. Nekem két szoba távolságból baxxa a fülem.

#15-nek:

Végül is igazad van. De egyébként teljesen lényegtelen, mert a TV sorfrekvenciás "füttyének", és a szúnyogriasztó hangjának hallgatásán kívül másra nem igazán alkalmas.

2022. nov. 22. 22:51
 17/30 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy te kivétel vagy, de a sorkimenő trafó akkor se torzításmentes szinuszon szól többnyire, és ha eléggé ordít (márpedig...), akkor az is hallja valamennyire, aki csak 8k körül képes becsatlakozni a buliba. Arról se lennék egyébként meggyőződve, hogy a hazai hallásvizsgálaton torzításmentesnek tekinthető szinuszt kapsz. :)
2022. nov. 24. 07:26
 18/30 anonim ***** válasza:
18, ha hullámforma nem szinuszos, hanem más alakú, de periodikus, az azt jelenti hogy FELharmonikusok vannak benne, tehát nem alacsonyabb, hanem magasabb frekvenciák. Legalábbis matekban így van, fizikában lehet hogy másképp :)
2022. nov. 24. 13:58
 19/30 DK-s ***** válasza:

#19-nek:

Én le sem álltam vitázni. XD

2022. nov. 24. 19:35
 20/30 anonim ***** válasza:
Ha csak két kis túlvezérelt fokozat van sorbakötve, már jelennek meg alharmonikusok is, mivel az első után már vannak felharmonikusok, tehát több szinusz egyszerre (fft szépen mutatja is), egy következő jelformálás a szinuszösszetevők különbségeit is tartalmazza. Így "lehetséges" ez.
2022. nov. 25. 06:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!